Patronatul Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (PIMM), împreună cu Baroul, Ordinul Arhitecţilor, Camera Executorilor Judecătoreşti, Asociaţia Medicilor de Famile "Tomis" ş.a., toate din Constanţa, au iniţiat o contestaţie în contencios administrativ, prin care solicită revocarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 312/18.12.2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2016.
"Considerăm că impozitele şi taxele stabilite nu ţin cont de realităţile economice şi sociale, astfel încât, prin cotele de impozitare maxime stabilite prin această hotărâre, în mod nejustificat, contrar expunerii de motive prezentate şi deci nelegal, Primăria Constanţa a ridicat la maximum valoarea impozitelor şi taxelor locale, în dezavantajul contribuabilului" - susţin iniţiatorii demersului.
Aceştia menţionează că Primăria Constanţa nu a făcut nicio prezentare a nivelului impozitelor şi taxelor, în comparaţie cel puţin cu anul 2015, şi niciun studiu de impact asupra veniturilor nete ale contribuabililor, optând pentru aplicarea cotelor maximale exclusiv în mod birocratic, cu singurul scop de a maximiza veniturile bugetului local.
Astfel, în cazul clădirilor nerezidenţiale, cu toate că valoarea impozabilă pe metru patrat a crescut cu 6,5% (conform dispoziţiilor art. 457 Cod Fiscal), primăria afirmă că nu cunoaşte impactul asupra bugetului local. Codul fiscal a mai introdus un impozit nou, prin dispoziţiile art. 458, pe clădirile nerezidentiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, prin aplicarea unei cote de 0,2 -1,3% din valoarea acesteia. Contrar intenţiilor declarate iniţial, administraţia locală a aplicat o cotă de 1,3%, majorată ilegal cu 15,4%, cota finală ajungând în realitate la 1,5%.
De asemenea, în cazul persoanelor juridice ce deţin clădiri rezidenţiale care, potrivit codului fiscal, au avut o cotă de majorare între 0,08% şi 0,2%, administraţia locală a stabilit cota maximă de 0,2%.
În ceea ce priveşte impozitul pe terenuri, cei care au iniţiat contestaţia în contencios administrativ susţin că, întrucât Primăria Constanţa va obţine în acest an venituri suplimentare prin impozitarea terenurilor aflate sub construcţii, se ajunge acum la o dublă impozitare, respectiv pentru clădire şi pentru terenul care nu mai este uzitabil.
Pe de altă parte, impozitul pe mijloacele de transport a fost redus cu 50%, fără avizul comisiei de specialitate a consiliului local, primăria dovedind în acest mod lipsa de preocupare pentru mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei, se precizează într-un comunicat postat pe site-ul PIMM Constanţa.
Preşedintele Patronatul Intreprinderilor Mici şi Mijlocii Constanţa, Iulian Gropoşilă, a declarat: "Considerăm că majorarea impozitelor locale, instituite prin HCLM 312/18.12.2015, duce la împovărarea fiscală a micilor întreprinzători, cu efecte devastatoare asupra activităţii acestora şi, în mod, special, a celor care vor să iniţieze un start-up. Nu este exclus, dacă impozitele şi taxele locale vor rămâne la acest nivel, să asistăm la reducerea numărului de firme active din mediul de afaceri constănţean, cu efecte nebănuite asupra bugetului local. Toţi întreprinzătorii constănţeni care sunt afectaţi, într-o mai mare sau mai mică măsură, de majorarea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2016, se pot alătura membrilor PIMM Constanţa pentru a susţine campania noastră".
PIMM Constanţa este o structură teritorială a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).