Pentru cine lucrează SRI?

Radu F. Alexandru
Ziarul BURSA #Editorial / 25 octombrie 2005

Radu F. Alexandru

La doar cîteva zile după ce Ludovic Orban, liderul organizaţiei pe Bucureşti a PNL, îl critica într-un mod deja inconfundabil pe preşedintele Băsescu pentru păstrarea în continuare în funcţie a şefilor Serviciilor Secrete şi îl soma să procedeze cît mai rapid la schimbarea lor, o altă voce din Alianţa D.A. aruncă acuze grave la adresa SRI, considerîndu-l, nici mai mult şi nici mai puţin, vinovat pentru eşecul luptei împotriva corupţiei. Chiar dacă nu face precizări pînă la capăt şi nu ne spune dacă SRI este principalul vinovat sau doar unul dintre ei, opinia deputatului PD Valentin Iliescu, pe care îl cităm, merită receptată cu toată atenţia.

În primul rînd, pentru că este a unui om care refuză să se lase îmbătat cu apa chioară pe care Monica Macovei, ministrul Justiţiei, o oferă invariabil, ori de cîte ori are ocazia, în locul unor bilanţuri reale şi semnificative, şi spune clar un lucru pe care îl ştie toată lumea, din interiorul şi din afara ţării: campania anti-corupţie este una dintre materiile la care Guvernul, graţie non-performanţei Justiţiei, rămîne în continuare corigent. Deputatul Iliescu face, prin poziţia pe care o adoptă, o figură aparte în rîndul membrilor Alianţei şi credem că numai o asemenea atitudine realistă poate oferi premiza rezultatelor pe care le tot aşteptăm, într-un domeniu în care ne-am cîştigat o nefericită notorietate internaţională.

Sigur, a invoca subţirimea rapoartelor pe care SRI le supune dezbaterii Parlamentului ca argument suprem al ineficienţei instituţiei este un pas hazardat, ce nu ţine cont de un principiu pe care Serviciul l-a invocat de fiecare dată cînd predecesori ai d-lui Iliescu au reclamat aceeaşi lipsă de consistenţă a materialului înaintat pentru discuţii: confidenţialitatea. Cu alte cuvinte, schema după care funcţionează venirea anuală a SRI în faţa Legislativului este, invariabil, una şi aceeaşi: "Noi, SRI, ne facem că vă dăm raportul - Voi, Parlament, vă faceţi că ştiţi cu ce ne ocupăm noi"... Foarte bine: deputatul Valentin Iliescu este pe o treaptă mult prea joasă pe scara demnitarilor ca să aibă habar de faptele de eroism cu care SRI se acoperă pe frontul războiului anti-corupţie. Dar cei din capul scării ajung să le cunoască? Şeful statului, primul-ministru, ceilalţi membri ai CSAT primesc informaţiile aşteptate din partea celui mai important serviciu secret din România? Dacă numărăm lunile de cînd s-a instalat noua putere şi îl vedem pe Radu Timofte în acelaşi birou, am fi tentaţi să spunem că acolo lucrurile funcţionează cum trebuie şi că rateurile se datorează unor alţi aşa-zişi "combatanţi". Valentin Iliescu, parlamentar al coaliţiei de guvernămînt, nu numai că nu se declară satisfăcut şi aruncă responsabilitatea eşecului în ograda SRI, dar merge mai departe şi susţine că: "Există persoane importante din conducerea acestei structuri (SRI) care ţin partea marilor corupţi". Personal, nu-mi aduc aminte de o afirmaţie mai tranşantă şi de o acuză mai gravă pe care un parlamentar să o fi proferat la adresa SRI. Opiniile d-lui Iliescu au fost făcute într-o emisiune radiofonică şi nu au fost însoţite de prezentarea nici unei probe care să le susţină. E greu de crezut că nu există şi e de presupus că ele vor fi puse în timpul cel mai scurt la dispoziţia opiniei publice.

În sfîrşit, dar deloc în ultimul rînd, faptul că Valentin Iliescu atacă atît de dur SRI din interiorul PD este, şi el, un lucru surprinzător şi fără precedent. Relaţia preşedintelui Băsescu (apreciată de unii ca fiind "contra naturii") cu Serviciile a provocat numeroase semne de întrebare şi de mirare, dar nu a putut fi contestată pînă acum cu fapte relevante. Intervenţia publică a deputatului PD, care evident ignoră notele mari pe care şeful statului le-a acordat SRI-ului, nu numai că poate fi interpretată ca o voce rebelă în partidul (de suflet al) lui Băsescu, dar vine în continuarea opiniei unor observatori care se pretind bine informaţi şi care vor să convingă că numărul celor din interiorul partidului care au ajuns la adolescenţă şi pretind o cuvenită independenţă faţă de Cotroceni este deja de luat în consideraţie. Personal, am rezerve faţă de astfel de zvonuri lansate cu o discutabilă dibăcie. Dar nu pot să nu observ că, în acelaşi timp, două defecţiuni: Elena Udrea şi Valentin Iliescu pun în dificultate motorul pachebotului "Băsescu".

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb