Transgaz a semnat un contract de finanţare pentru proiectul de dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României, în valoare de 152 de milioane de euro, din care 46 de milioane de euro fonduri europene, a anunţat printr-un comunicat Ministerul Economiei.
Niculae Bădălău, ministrul Economiei, a subliniat că relaţia cu Republica Moldova reprezintă o prioritate, ceea ce face ca asigurarea interconectării la capacitate a sistemelor de trans-port gaze naturale ale României şi Republicii Moldova să reprezinte un obiectiv strategic.
Domnia sa a declarat: "Relaţia României cu Republica Moldova este o prioritate politică fermă şi asumată. În acest context, un proiect precum cel pe care Transgaz îl va dezvolta în regiunea de nord-est a României reprezintă un obiectiv strategic, atât din punct de vedere economic, cât şi politic. Este vorba despre o capacitate importanta de transport de gaze naturale dintre România şi Republica Moldova: între 1,5 miliarde metri cubi/an şi 2,2 miliarde metri cubi pe an, ceea ce face ca acest proiect să reprezinte mai mult decât o investiţie economică şi astfel să fie o investiţie în securitatea energetică a României şi chiar a întregii regiuni, permiţând totodată şi valorificarea potenţialului resurselor de gaze naturale ale ţării noastre".
La rândul sau, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat că societatea naţională de transport gaze naturale administrează în acest moment mai multe proiecte deosebit de importante pentru România şi pentru economia ţării.
"Transgaz gestionează în acest moment construcţia gazoductului BRUA, proiectul de dezvoltare al SNT în zona de Nord-Est a României şi proiectul gazoductului Ungheni-Chişinău. Suntem în grafic cu toate aceste iniţiative strategice şi avem capacitatea adminis-trativă de a le duce la bun sfârşit. În tot acest context, Transgaz a reuşit ca în ultimii doi ani de zile să atragă finanţări din fonduri europene în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro", a afirmat domnia sa.
Valoarea proiectului "Dezvoltări ale Sistemului Naţional de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României" este de 152 de milioane de euro, dintre care 46 de milioane de euro provin din fonduri europene din cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare.
Acesta presupune dezvoltări ale SNT în vederea îmbunătăţirii alimentării cu gaze naturale a acestei regiuni, precum şi creşterea capacităţii de trans-port în perspectiva oferită de noua conductă de interconectare dintre România şi Republica Moldova.