PENTRU IMPLEMENTAREA NOULUI COD DE PROCEDURĂ CIVILĂ Predoiu: Justiţia are nevoie de personal mai bine pregătit

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 25 ianuarie 2012

"Probabil că în acest an vor fi angajaţi 300 de oameni şi anul viitor alte 400 de persoane", a declarat Cătălin Predoiu.

"Probabil că în acest an vor fi angajaţi 300 de oameni şi anul viitor alte 400 de persoane", a declarat Cătălin Predoiu.

Sistemul de justiţie are nevoie de personal mai bine pregătit şi de management mai bun, pentru a putea implementa noul Cod de procedură civilă, care va fi aprobat în luna iunie, ca un complement al Codului Civil lansat anul trecut, în octombrie, ne-a spus, ieri, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei.

Potrivit domniei sale, noul Cod de procedură civilă se concentrează pe simplificarea competenţelor şi a unor proceduri cum ar fi citarea părţilor, precum şi pe regândirea căilor de atac, pentru a rezulta procese mai simple şi mai rapide, la costuri mai mici: "Aplicarea Codului nu va fi suficientă prin ea însăşi, pentru a ajunge la acest obiectiv, ci va trebui să avem şi o serie de măsuri de ordin logistic şi managerial, dar şi o nouă abordare din partea magistraţilor, care trebuie să înţelea-gă spiritul acestor noi reglementări şi să le utilizeze în scopul în care ele au fost incluse în Cod. În acest sens, este nevoie de o intensificare a pregătirii profesionale la nivelul fiecărei curţi. Acest lucru înseamnă că fiecare preşedinte de curte trebuie să intensifice şedinţele de pregătire pe care le are cu magistraţii, dar şi cu personalul auxiliar, iar la nivel central să se des-făşoare în continuare seminariile de pregătire profesională, astfel încât să putem aplica în bune condiţii prevederile codului. Este nevoie nu atât de mai mult personal, cât de o mai bună pregătire a lui şi de un mai bun management. Noul Cod de procedură civilă reprezintă o oportunitate, dar aceasta va fi fructificată doar dacă o corelăm cu o mai bună pregătire profesională şi cu un mai bun management".

Oficialul ne-a precizat că sistemul de justiţie are nevoie de personal suplimentar pentru codurile penale, nu şi pentru cele civile. Potrivit domniei sale, probabil că în acest an vor fi angajaţi 300 de oameni şi anul viitor alte 400 de persoane: "Dacă aceste angajări nu sunt ştiinţific gândite, riscăm să angajăm prea mult personal doar pentru că acum avem un vârf de acoperire cu dosare sau rapoarte. După ce trece această perioadă ce facem cu ei? Pentru că ei sunt inamovibili, odată angajaţi rămân până la pensie. Am putea gândi o soluţie legislativă să aducem de la pensie personal pentru această perioadă, dar toate aceste soluţii trebuie gândite de CSM, care are obligaţia să facă politica de resurse umane".

De asemenea, după cum ne-a spus ministrul de resort, este nevoie de o regândire a modului în care sunt alocate resursele umane în sis-tem, adică a modului în care sunt alocaţi judecătorii şi modul în care procesele primesc termene: "Este nevoie şi de o regândire a logisticii. Spre exemplu, ani de zile Înalta Curte s-a plâns că nu poate judeca dosarele de mare corupţie pentru că nu are suficiente săli. De ceva vreme s-au găsit soluţii. Dacă te preocupi, găseşti soluţii de management".

Pe lângă cele menţionate mai sus, noul Cod de procedură civilă încurajează părţile să recurgă la mediere, introduce sau modifică unele reguli privind comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură, regimul juridic al excepţiei de necompetenţă, regândirea soluţiilor pe care le pot pronunţa instanţele înves-tite cu soluţionarea căilor de atac etc.

Cătălin Predoiu a subliniat: "Ministerul Jus-tiţiei nu respinge ideea unui Program de Volum Optim de Activitate, dar programul în curs de aplicare, adoptat de Consiliul Superior al Magistraturii în 2009, este conceput greşit, utilizând criterii, formule şi algoritmi tehnici care trebuie revizuiţi urgent. Instanţele mari şi aglomerate, precum Tribunalul Bucureşti, trebuie sprijinite prin redirecţionarea de resurse umane spre aces-ta şi suplimentarea schemei de personal. Este o greşeală să protejezi, prin Programul Volumului Optim de Activitate, câteva instanţe aglomerate, cu preţul acordării unor termene complet nerezonabile în toate instanţele din ţară, chiar şi acolo unde exis-tă resurse suficiente. De altfel, pentru că Programul este conceput greşit, în multe instanţe din ţară el este ignorat complet de judecători, care acordă termenele aplicând prevederile Legii Micii Reforme".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Totul este gresit in sistemul juridic; in primul rand mentalitatea, controlul, raspunderea (exista vreo raspundere a magistratilor ?); articolul este o recunoastere indirecta din partea ministrului a dezastrului din sistem. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb