Comisia Europeană a aprobat finanţări de aproape două miliarde de euro pentru mai multe proiecte de infrastructură din România care vizează transportul public din Bucureşti, litoralul Mării Negre şi sistemul de aprovizionare cu apă din judeţul Timiş.
Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, comisarul european pentru politica regională Corina Creţu a aprobat, ieri, finanţarea a patru proiecte majore în ţara noastră, şi anume "Reţeaua de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din Bucureşti", "Îmbunătăţirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera", "Protecţia şi Reabilitarea zonei costiere - Faza a II-a" şi "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Timiş".
Toate aceste proiecte sunt parte a Programului Operaţional "Infrastructura Mare", mai aratră documentul citat, preluat de Agerpres.
Acesta menţionează: "Proiectul Reţea de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din Bucureşti vine să ofere soluţia în ceea ce priveşte capacitatea limitată a actualului inel de autostradă din jurul Bucureştiului prin modernizarea câtorva porţiuni cu câte două benzi pe sens a acestei şosele, precum şi construirea legăturilor Domneşti-DJ602, Olteniţa-DN4, Berceni-DJ401 şi Mogoşoaia-DN1A. Proiectul prevede, de asemenea, construirea a 51 de km din noua Autostradă de Centură Sud a Bucureştiului. Proiectul va fluidiza traficul din capitala României, urmând a fi finanţat cu peste un miliard de euro de către UE, iar costul eligibil total al proiectului major este de 1,2 miliarde de euro".
Proiectul "Îmbunătăţirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera" prevede intervenţii tehnice şi lucrări pe linia de metrou M2, achiziţia de garnituri de metrou şi reconstruirea substructurii şinelor, precum şi a infrastructurii electrice şi sanitare de-a lungul liniei subterane de 19 km a metroului. Proiectul va fi finanţat cu aproape 100 milioane de euro, prin politica de coeziune, iar costul eligibil total este de aproape 115 milioane de euro.
Proiectul "Protecţia şi Reabilitarea zonei costiere - Faza a II-a" vizează intervenţii la plaje, lucrări de consolidare şi construirea unor ziduri de susţinere, lucrări de dragaj şi acoperirea cu nisip suplimentar a plajelor. Obiectivul principal al proiectului este adaptarea la schimbările climatice, prevenirea şi controlul riscului de eroziune costieră de-a lungul litoralului românesc al Mării Negre, în special în zona judeţului Constanţa. Proiectul va fi finanţat cu peste 600 milioane de euro de către UE.
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Timiş vizează dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă şi de epurare a apelor uzate în judeţ iar peste 380.000 de persoane vor avea acces la apa potabilă de mai bună calitate. Proiectul primeşte finanţare europeană de peste 135 milioane de euro de către UE, iar costul eligibil total pentru acest proiect major este de aproape 160 milioane de euro.
Cele 4 proiecte majore aprobate marţi pentru România fac parte dintr-un pachet de 25 de proiecte mari de infrastructură care urmează sa fie implementate în zece state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia şi România.
Proiectele acoperă o serie largă de domenii: sănătate, transporturi, cercetare, mediu şi energie. Combinate cu cofinanţarea naţională, investiţiile totale în cadrul acestor proiecte se ridică la opt miliarde de euro.
Corina Creţu a menţionat: "Aceste 25 de proiecte reprezintă tot atâtea exemple despre modul în care UE contribuie la îmbunătăţirea vieţii cotidiene a cetăţenilor noştri, de la o apă potabilă de mai bună calitate la transport feroviar mai rapid şi spitale moderne. În actuala perioadă bugetară, am adoptat 258 de proiecte de infrastructură de mari dimensiuni în valoare de 32 miliarde de euro reprezentând fonduri UE. Într-un fel, acestea sunt ambasadorii politicii de coeziune şi sunt mândră de fiecare dintre ele".