PENTRU NOI SEDII EUROPENE DUPĂ BREXIT Băncile, posibil să necesite fonduri suplimentare de până la 50 miliarde dolari

Ziarul BURSA #Internaţional / 2 august 2017

Băncile, posibil să necesite fonduri suplimentare de până la 50 miliarde dolari

Suma este estimată de "Oliver Wyman", care susţine că un Brexit dur ar fragmenta piaţa bancară europeană

Crearea de noi entităţi europene după un Brexit dur va implica mobilizarea unor fonduri suplimentare de 30-50 de miliarde de dolari, adică echivalentul a 15 până la 30% din fondurile proprii alocate de marile bănci internaţionale pentru continentul european, a avertizat, ieri, firma de consultanţă "Oliver Wyman, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

În plus, duplicarea pe continent a serviciilor asigurate până acum de la Londra ar putea duce la majorarea costurilor operaţionale ale băncilor cu până la un miliard de dolari.

Un Brexit dur, în urma căruia băncile şi-ar pierde accesul privilegiat la piaţa unică din Uniunea Europeană "ar fragmenta piaţa bancară europeană. În plus, ar face activitatea bancară semnificativ mai puţin profitabilă. Băncile ar putea pierde 2% până la 4% din rentabilitatea fondurilor proprii", susţin analiştii de la "Oliver Wyman".

"Noile provocări care vor apărea în urna Brexitului vor ridica întrebări dificile cu privire la viabilitatea anumitor activităţi pe termen mediu. Unele bănci ar putea chiar să retragă capacităţi de pe piaţa europeană pentru a le realoca în alte regiuni, precum Asia şi SUA", se mai arată în raportul firmei de consultanţă.

Alarmate de lipsa de progrese în discuţiile referitoare la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, băncile cu operaţiuni în Marea Britanie au început să înfiinţeze entităţi pe continent, iar Frankfurt pare a fi destinaţia favorită. Analiştii de la "Oliver Wyman" estimează că City-ul londonez ar putea pierde până la 40.000 de locuri de muncă în sectorul bancar, dacă autorităţile de la Londra nu reuşesc să ajungă la un acord care să permită limitarea consecinţelor Brexitului.

Băncile se pregătesc în prezent pentru cel mai negativ scenariu, cel conform căruia vor pierde accesul la piaţa unică europeană odată cu ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE în 2019. Marile bănci americane de investiţii "Citigroup", "Bank of America" şi "Morgan Stanley", dar şi bănci britanice precum "Barclays" au declarat recent că pregătesc planuri referitoare la înfiinţarea de subsidiare în UE. Analiştii de la "Oliver Wyman" susţin că aceste prime iniţiative ar putea să se traducă prin mutarea a 12.000 până la 17.000 de posturi, însă numărul final ar putea să se dubleze, ajungând la 40.000 de locuri de muncă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Costurile suplimentare vor presa pe operational, băncile o vor duce mai greu dar furnizorii de servicii pentru bănci - cei care fac sedii, firmele de servicii, consultanta etc, cei care beneficiază de cele 50 miliarde cheltuite de bănci o vor duce mai bine. Orașele care vor beneficiare de sedii bancare relocate vor prospera, nu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb