PENTRU PRIMA DATĂ DUPĂ 2008, Valoarea tranzacţiilor investiţionale în România a depăşit 700 milioane euro în 2014

Marius Constantin
Companii / 20 mai 2015

Crosspoint Imobiliare precizează că valoarea tranzacţiilor investiţionale în România a depăşit, în anul 2014, suma de 700 de milioane de euro, pentru prima dată după 2008, arată un comunicat transmis redacţiei.

Randamentul investiţional se situează în prezent la 7,5 - 8% pentru investiţiile în clădiri de birou prime, iar randamentul mediu per ansamblul pieţei de spaţii de birouri este de 8,5%.

Crosspoint preconiează că ratele randamentelor vor rămâne constante în 2015, datorită posibilităţilor limitate de refinanţare pe termen scurt.

Raportul între cerere şi ofertă pentru spaţii de birou din clasele A şi B rămâne în relativ echilibru pe parcursul lui 2015. În 2014 s-au semnat contracte de închiriere pentru peste 200.000 mp de spaţii moderne de birou, iar în 2015 s-au închiriat deja peste 60.000 mp. În consecinţă, rata de neocupare a scăzut la circa 13%, cel mai mic nivel de neocupare înregistrat din 2008 până în prezent. Chiria medie pentru spatii prime de birou este de 18.25 euro/mp./lună.

O activitate intensă se înregistrează pe segmentul de terenuri, unde cererea s-a accentuat în prima parte a anului 2015, conform datelor Crosspoint. Această activitate se înregistrează în special pe segmentul proprietăţilor pretabile dezvoltărilor imobiliare de birouri, precum şi pe segmentul rezidenţial (pentru ansambluri de apartamente), majoritatea investitorilor/dezvoltatorilor solicitând terenuri cu suprafeţe cuprinse între 800 - 2.000 mp.

Pe segmentul rezidenţial, un indicator de redresare a pieţei este reluarea activă a vânzării de apartamente în etapa de construcţie. De la începutul anului şi până în prezent, departamentul rezidenţial Crosspoint Real Estate a intermediat pre-contractarea unor pachete de astfel de apartamente, în valoare totala de peste 2.5 milioane de euro, în zona de nord a Bucureştiului - în proiecte a căror construcţie va fi anunţată în perioada următoare.

Dacă în anii de criză au predominat imobilele de mici dimensiuni, în perioada următoare consumatorii vor avea o paletă mai largă de opţiuni: de la imobile cu caracter exclusivist, de 15-20 de apartamente, până la ansambluri rezidenţiale de mari dimensiuni, cu facilităţi de tip "oraş în oraş".

Stocul curent de spaţii comerciale închiriabile în mall-urile din Bucureşti este de 950.000 m.p. În trimestrul al doilea al anului 2015, acestui stoc i se vor adăuga alţi 110.000 m.p., prin lansarea Mega Mall. Câteva alte mall-uri, incluzând Victoria Centre (Bucureştii Noi) şi Park Lake (Titan) vor fi livrate anii următori.

În prezent, nu se înregistrează rate semnificative de neocupare în centrele comerciale, iar în acest context nivelul chiriilor este posibil să se aprecieze. Nivelul mediu al chiriilor spaţiilor în centrele comerciale din Bucureşti este de 60 euro/m.p./lună.

Ratele de neocupare pe segmentul de retail stradal din Bucureşti sunt de asemenea în scădere, având în vedere activitatea recentă de expansiune a jucătorilor de pe piaţa supermarketurilor, farmaciilor, cafenele şi alţi retaileri stradali. Brandurile noi care si-au anunţat deja intrarea pe piaţă (segmentele café/food/beverage/fashion) vor activa sectorul de retail high-street şi de asemenea, în perioada următoare aşteptăm intrarea pe piaţa locală a unor branduri internaţionale cunoscute. Nivelul mediu al chiriei pe segmentul high-street se menţine la 25 euro/m.p./lună.

Crosspoint precizează că 2015 a debutat cu un sentiment general de optimism în zona investitorilor şi dezvoltatorilor, iar 2015 ar putea fi startul unei noi etape de creştere - având în vedere estimările de creştere a Produsului Intern Brut, a influxurilor de investiţii străine directe şi absorbţia de fonduri structurale. "Există de asemenea şi un context regional benefic. Avem semnale că o serie de investitori îşi îndreaptă atenţia spre România, mai ales cu cât Polonia - piaţa cea mai ofertantă din acest punct de vedere - a ajuns deja la o anumită maturitate", a declarat Codrin Matei, managing partner Crosspoint Investment Banking & Real Estate.

Crosspoint este una dintre cele mai experimentate case de investiţii de pe piaţa românească, cu un volum total de tranzacţii gestionate până în prezent de peste 150 milioane euro şi peste 50 de mari proiecte, pentru clienţi locali şi multinaţionali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb