PENTRU PRIMA DATĂ: Problema îmbătrânirii populaţiei, în atenţia G20

A.P.
Internaţional / 10 iunie 2019

Problema îmbătrânirii populaţiei, în atenţia G20

Pentru prima dată, miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) s-au axat în cadrul reuniunii de ieri pe problema îmbătrânirii populaţiei, o provocare majoră pentru economiile dezvoltate şi emergente, relatează AFP.

Cheltuielile în domeniul sănătăţii explodează, iar forţa de muncă este în scădere.

Japonia va deveni în curând prima ţară aşa-numită "ultra-îmbătrânită" de pe planetă, ceea ce înseamnă că 28% dintre locuitorii săi vor avea vârsta de 65 de ani sau mai mult. În 2050 procentajul acestora va ajunge la aproape 40% .

Confruntată cu această problemă care împiedică creşterea economică, a treia economie a lumii a fost dornică să-şi împărtăşească experienţa.

Ministrul japonez de Finanţe, Taro Aso a declarat: "Dacă îmbătrânirea populaţiei începe să aibă un impact înainte de a deveni bogaţi, nu veţi mai putea lua măsuri eficiente".

În G20, există ţări cu un profil foarte diferit, de la ''grizonata'' Japonie la cei mai tineri membri care sunt Arabia Saudită, India sau Africa de Sud.

Longevitatea şi scăderea natalităţii contribuie la o creştere rapidă a numărului persoanelor vârstnice în ţările bogate, cum ar fi Germania, Franţa, Spania, Italia sau Coreea de Sud, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică care a efectuat o serie de studii pe această temă. Această problemă se extinde acum la puterile emergente precum Brazilia şi China, notează OCDE.

Până în 2050, numărul persoanelor cu vârsta de cel puţin 60 de ani în întreaga lume ar urma să fie mai mult decât dublu şi să depăşească 2 miliarde.

Japonia, care are o datorie echivalentă cu aproape 230% din Produsul Intern Brut (PIB), cunoaşte această problemă. O situaţie care încurajează pensionarii să facă economii de teamă că pensiile le pot fi reduse, în timp ce tinerii sunt reticenţi să cheltuiască de teama viitorului.

În afară de necesitatea reformei sistemelor de pensii şi sănătate, organizaţiile internaţionale solicită o mai mare implicare a femeilor şi a lucrătorilor cu vârstă înaintată pentru a contracara scăderea forţei de muncă.

Convorbirile purtate ieri de miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) au avut ca scop pregătirea reuniunii liderilor G20 care va avea loc la Osaka la sfârşitul lunii iunie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este cel putin imoral sa vorbesti de "problema batranilor" cand sub 10% din populatia globului detine peste 90% din avutia planetei. Aceasta este prima problema ce trebuie discutata si rezolvata.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb