Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă României un împrumut de 450 milioane euro pentru a finanţa contribuţia naţională a acesteia la punerea în aplicare a programului de dezvoltare rurală (PNDR) al României, alături de ajutoarele nerambursabile de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, au anunţat reprezentanţii instituţiei în cadrul unei conferinţe de presă.
Împrumutul a fost aprobat cu ocazia reuniunii Consiliului de administraţie al BEI, care a avut loc la Bucureşti în perioada 17-18 septembrie.
Werner Hoyer, preşedintele BEI, a declarat: "Banca UE continuă să sprijine dezvoltarea rurală în România. Împrumutul nostru se adaugă granturilor UE şi vizează cu precădere creşterea competitivităţii în sectorul agricol şi cel forestier, mai buna gestionare a resurselor naturale şi încurajarea practicilor agricole ecologice. Acesta va contribui la dezvoltarea economiei rurale, la crearea de locuri de muncă şi la dezvoltarea întreprinderilor locale, infrastructurii, serviciilor şi, mai presus de toate, va dezvolta resursele umane prin activităţi de formare şi sprijin consultativ".
Potrivit vicepreşedintelui Andrew McDowell: "Ne face plăcere să reînnoim sprijinul BEI pentru sectorul rural din România prin acest important împrumut-cadru, confirmând angajamentul BEI de a sprijini economia rurală şi oamenii din România. În ultimii ani, activităţile desfăşurate de Banca Europeană de Investiţii în România au crescut continuu, împrumuturile acordate în 2017 atingând valoarea de peste 1,3 miliarde euro, cu 27 % mai mult decât în 2016. Volumul total al împrumuturilor BEI în România atinge astfel circa 3,7 miliarde EUR în ultimii cinci ani (2013-2017)".
Ministrul Finanţelor Publice din România, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat: "Contractul-cadru semnat astăzi (n.r. ieri) este a şasea finanţare de acest tip aprobată de Banca Europeană de Investiţii, care reflectă nu numai buna cooperare între România şi BEI, ci şi disponibilitatea băncii de a răspunde la priorităţile Guvernului. Împrumutul va acoperi parţial contribuţia bugetului de stat la o serie de măsuri din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Astfel, investiţiile în agricultură şi dezvoltarea rurală vor stimula competitivitatea în sector şi vor conduce la îmbunătăţirea infrastructurii rurale.
În calitate de Preşedinte al Consiliului Guvernatorilor BEI şi în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019, doresc să vă asigur că România va promova o abordare echilibrată privind viitorul rol al BEI ca instituţie financiară a UE, precum şi dialogul cu toţi actorii implicaţi în dezbaterile complexe privind Cadrul Financiar Multianual post-2020".
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi promotorul proiectului, în timp ce o serie de entităţi publice xi private vor fi beneficiarii finali ai împrumutului acordat de BEI Ministerului Finanţelor Publice.
Aceasta este a doua operaţiune BEI care sprijină dezvoltarea rurală în România. Operaţiunea anterioară, în valoare de 300 milioane EUR, care a sprijinit Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, a fost finalizată, de plăţile din cadrul acesteia beneficiind circa 900 de proiecte de infrastructură rurală, 4 000 de fermieri i IMM-uri din domeniul industriei agroalimentare şi din sectorul forestier.