PENTRU STIMULAREA INVESTIŢIILOR: Guvernul propune conversia terenurilor agricole în parcuri industriale

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii / 20 februarie 2008

Guvernul propune conversia terenurilor agricole în parcuri industriale

Valoarea investiţiilor stră­ine se va menţine şi anul acesta în jurul valorii de şapte miliarde de euro. Reprezentanţii ARIS au declarat ieri că, pentru 2008, trendul ascendent, înregistrat în ultimii ani, în ceea ce priveşte proiectele de investiţii de tip "greenfield" şi "brownfield", se va menţine în parametri optimi şi va genera investiţii în valoare de peste şapte milioane de euro, nefiind semnalate, momentan, motive de îngrijorare referitor la o posibilă reducere a numărului investitorilor străini în ţara noastră.

Totuşi, semnale de alarmă au apărut deja, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

Domnia sa ne-a explicat: "Există un cumul de factori care ar putea determina o scădere a prezenţei investitorilor străini la noi în ţară. Acest proces a început deja, deoarece, în 2007, s-a constatat o reducere a investiţiilor străine, faţă de perioada similară a anului 2006. Vom înregistra o scădere a numărului investitorilor străini, îndeosebi din pricina finalizării proceselor de privatizare şi vom rămâne doar cu investiţii de tip , a căror valoare a fost de asemenea mai redusă în 2007".

Potrivit secretarului general al AOAR, acest proces este "natural", deoarece potenţialul de absorbţie a investiţiilor, la noi în ţară, este pe punctul să se satureze, iar pentru a evita o plafonare, instituţiile statului ar trebui să acţioneze rapid.

Cristian Pârvan a precizat: "Lipsa forţei de muncă (numeric şi calitativ), corelată cu creşterea veniturilor, a alimentat acest climat. Tergiversarea discuţiilor pe tema Legii investiţiilor şi acţiunile statului, mai mult la nivel declarativ, au contribuit în egală măsură la acutizarea acestui fenomen. Cât timp nu vom avea o infrastructură optimă şi servicii de comunicaţii de calitate, la nivelul întregii ţări, investitorii străini au toate motivele să fie îngrijoraţi".

ARIS a pregătit strategiile necesare pentru a pre­întâmpina o asemenea situaţie, au explicat reprezentanţii instituţiei.

Potrivit strategiei pe 2008 a instituţiei (care funcţionează în subordinea Guvernului), una dintre problemele care necesită o rezolvare rapidă o constituie lipsa suprafeţelor de teren necesare pentru construcţia de noi parcuri industriale.

ARIS are în vedere un proiect de sensibilizare a autorităţilor locale şi a Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MADR), în ceea ce priveşte, transformarea terenurilor agricole situate la periferia localităţilor, în suprafeţe dedicate construcţiei parcurilor industriale. Suprafaţa actuală nu acoperă solicitările investitorilor, au precizat reprezentanţii ARIS. "Deşi suprafeţele de teren oferite spre închiriere sau vânzare în parcurile industriale sunt deseori mai scumpe decât cele situate în afara acestora, investitorii străini le preferă datorită faptului că au toate utilităţile necesare la perimetru, implementarea investiţiei, putând începe mult mai rapid", explică reprezentanţii ARIS.

În acest sens, actuala suprafaţă a parcurilor industriale (1.500 de hectare la nivelul întregii ţări), ar trebui majorată cu 50% pentru a asigura spaţiul necesar pentru investiţii, a declarat, Monica Barbuleţiu, vicepreşedintele ARIS, precizând că acest proces va fi posibil printr-o serie de parteneriate public - private sau achiziţii. Monica Bărbuleţiu a precizat că unele autorităţi locale au demarat deja studii de fezabilitate, un exemplu în acest sens fiind în zona oraşului Aiud.

Domnia sa a explicat: "În condiţiile unui număr tot mai mare de solicitări din partea investitorilor străini pentru locaţii şi terenuri cu suprafeţe mari, de peste 100 de hectare, care să dispună de acces la reţelele de utilităţi, şi luând în considerare faptul că suprafaţa unora dintre parcurile industriale existente nu acoperă solicitările investitorilor, ARIS intenţionează să pornească o campanie de sensibilizare a autorităţilor locale în vederea extinderii reţelei de parcuri industriale şi terenurilor ce pot fi puse la dispoziţia acestora".

Strategia vizează stimularea investiţiilor realizare în parcurile industriale şi constă în facilităţi fiscale precum scutirea de la plata impozitului pe clădiri, terenuri şi scutirea de la plata taxelor percepute pentru scoaterea din circuitul agricol, a terenului aferent parcului industrial. Vicepreşedintele ARIS a precizat că investiţia Nokia de la Cluj, nu a beneficiat de un asemenea tratament "special", deoarece încă nu a început.

O altă problemă o constituie chiar strategiile MADR care presupun mărirea numărului de hectare arabile, destinate procesului agricol. Monica Barbuleţiu a precizat că nu poate fi vorba de un dezinteres al autorităţilor locale pentru realizarea acestor structuri, ci, mai degrabă de o "neînţelegere" a primarilor locali şi a preşedinţilor consiliilor judeţene a importanţei construcţiei parcurilor industriale.

Pentru stimularea investiţiilor străine, reprezentanţii ARIS mai au în vedere întărirea relaţiei de colaborare cu consilierii economici şi comerciali ai ambasadelor ţării noastre în străinătate şi semnarea unui protocol de colaborare cu Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, deoarece "ARIS nu are birouri în străinătate".

Parteneriate similare vor fi încheiate cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Camera de Comerţ a României, a mai anunţat ARIS.

În următorii cinci ani investiţiile străine directe vor urma un trend ascendent, susţine Monica Barbuleţiu, vicepreşedintele ARIS.

"Şi în acest an ne bazăm pe investiţii semnificative, în special în sectoarele cu valoare adăugată mare, dar şi pe expansiunea şi dezvoltarea proiectelor investitorilor deja prezenţi în România", susţin reprezentanţii ARIS.

"Energia regenerabilă reprezintă un domeniu relativ nou pentru România dar care în ultimii ani a cunoscut o evoluţie spectaculoasă, fiind încurajată şi de prevederile normelor europene, care impun utilizarea acestui tip de energie în procent semnificativ", se arată în previziunile pentru 2008 ale instituţiei. Sectoarele care în ultimii ani, au cunoscut o puternică dezvoltare, precum retailing şi imobiliare se vor menţine şi în acest an printre preferatele investitorilor, mai susţin reprezentanţii ARIS.

Potrivit estimărilor ARIS, pentru anul în curs, investiţiile străine directe vor viza sectorul auto şi de componente auto, materiale de construcţii, prelucrarea lemnului, sectorul farmaceutic, bunuri de larg consum şi cel electronic. Un alt domeniu cu potenţial, în ceea ce priveşte absorbţia de capital este cel al serviciilor, în special în domeniul IT şi telecomunicaţii, bănci şi asigurări.

Bilanţul anului 2007 arată că portofoliul ARIS cuprinde 99 de proiecte în valoare de peste opt miliarde de euro, cu un impact social de circa 48.000 de locuri de muncă.

În primele 11 luni ale anului trecut numărul de societăţi comerciale cu participare străină la capital, nou înregistrate, a crescut cu 29,1%, iar capitalul social subscris de societăţile comerciale noi a crescut cu 101,3%, comparativ cu perioada similară a anului 2006.

Circa 750 de hectare de teren agricol vor deveni "temelia" noilor parcuri industriale, în condiţiile în care spaţiul unui asemenea proiect necesită minim 10 de hectare.

Rapoartele ARIS arată că, la momenul actual, pe teritoriul ţării noastre sunt funcţionale 41 de parcuri industriale, iar, pentru anul acesta, Monica Barbuleţiu, vicepreşedintele Agenţiei, ne-a declarat că vor fi construite încă trei - patru asemenea centre industriale.

Parcul industrial presupune un teren cu acces la drum naţional sau european, racordat la infrastructura utilităţilor publice; îndeplinirea acestor condiţii, inclusiv cheltuielile aferente, intră în "fişa de post" a consiilor locale, unde răfuiala politică şi finanţarea preferenţială de la bugetul de stat, în funcţie de "coloritul" politic, ar putea influenţa, negativ, proiectele menţionate. Primul ministrul Călin Popescu Tăriceanu a declarat recent că anul 2008 va fi un an de chibzuiţă, în care, cheltuielile bugetare vor fi reduse semnificativ şi a condamnat "frenezia" cheltuielilor la nivelul administraţiei locale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stimate Scriitor,

    Pai toate fabricile le-ati transformat in  

    zone rezidentiale, MALL -uri ,GROPI CENTRALE de FIER VECHI si acum va treziti ca nu aveti PARCURI INDUSTRIALE?  

    Cand ati conceput acele strategii industriale 

    de dezvoltare, de ce nu ati prevazut sa  

    eliminati pe cei cu ganduri de afaceri imobiliare si nu de dezvoltare industriala? 

    Nationalizare cu teren proprietate? 

    Nationalizare cu terenurile fabricilor, inca existente care nu si-a respectat obiectivele  

    initiale! 

    Daca omul are un teren la periferie, nu are  

    bani de investitii , de ce sa-l nationalizeze? 

    Treaba lui,poate cineva din generatia lui , 

    peste 20,50,100 ani, va avea si va investi. 

    Se pare ca cei care au luat cu hapca,pe nimic bunuri ale statului,sta cu ochii pe proprietatile  

    altora, sa le ia ,la fel pe nimic.

    RUSINE!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb