Deutsche Bank s-ar putea confrunta cu o investigaţie din partea Băncii Centrale Europene (BCE) după ce a cumpărat şi vândut bonduri proprii timp de mai bine de trei ani fără aprobarea autorităţilor de reglementare, spun surse apropiate situaţiei, citate de ft.com.
Conform surselor, angajaţii celui mai mare creditor din Germania "au uitat" să solicite aprobarea necesară pentru cumpărarea şi vânzarea de obligaţiuni tier 1 (AT1) între 2014 şi 2017, tranzacţii menite să asigure lichiditatea titlurilor.
Bondurile AT1 sunt cele mai riscante în rândul datoriilor bancare pe care autorităţile de reglementare le-au introdus după criza financiară pentru a proteja bilanţurile băncilor şi contribuabilii de pierderi atunci când un creditor are probleme.
O investigaţie oficială din partea BCE s-ar alătura unui şir de litigii şi cazuri care privesc conduita incorectă ce au costat Deutsche Bank miliarde de euro în amenzi şi acorduri amiabile de închidere a investigaţiilor.
Din 2014, băncile europene au nevoie de aprobarea autorităţilor de reglementare pentru a-şi cumpăra propriile obligaţiuni AT1.
Tranzacţiile cu titlurile AT1 au fost realizate de divizia de investiţii a Deutsche Bank, potrivit unei surse. Aceasta adaugă că banca nu a primit aprobarea oficială de la BCE pentru astfel de tranzacţii până în 2017.
Tranzacţiile nu avea scopul să modifice structura capitalului băncii şi nu făceau parte din programele mari de răscumpărare a obligaţiunilor, a spus sursa, menţionând că acestea au fost concepute pentru a crea o piaţă lichidă pentru deţinătorii de obligaţiuni.
Deutsche Bank a înregistrat, în intervalul aprilie-iunie 2019, cea mai mare pierdere trimestrială din ultimii patru ani, pe fondul costurilor generate de planul de restructurare.
Banca a avut un rezultat negativ net de 3,1 miliarde de euro în trimestrul al doilea din 2019, faţă de un profit de 201 miliarde de euro în trimestrul întâi din anul curent, res-pectiv de 401 milioane de euro în trimestrul al doilea din 2018. Analiştii preconizau o pierdere de 1,7 miliarde de euro.
Pierderea trimestrială este cea mai mare înregistrată de bancă după intervalul iulie-septembrie 2015, când atingea 6 miliarde de euro.
În perioada de raportare, banca a avut costuri cu reducerile de personal şi reorganizarea de 3,4 miliarde de euro.
În luna iulie, Deutsche Bank a anunţat un program de restructurare care presupune renunţarea la 18.000 dintre cei aproximativ 91.500 de angajaţi ai săi. Până în 2022, vor rămâne în bancă aproximativ 74.000 de angajaţi, ceea ce înseamnă că Deutsche Bank concediază aproximativ 20% din forţa sa de muncă la nivel global. Deutsche Bank a eliminat şi anul trecut aproximativ 6.000 de posturi.
1. Süddeutsche Zeitung, un Bloomberg frustrat
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2019, 09:32)
Opiniile asa zisilor avocați specialiști, care bineînțeles nu și dezvăluie identitatea nu fac decât sa erodeze imaginea colosului german în intenția de a micșora segmentul de activitate în M & A. Scriu despre orice posibilitate de implementare eronata sau decizii judecătorești, chiar și minuscule, însă când a câștigat în 2016 un settlement de 3 miliarde dolari cu Federal Depozit Insurance Company și J P Morgan nu era nimeni în redacție și a trecut neobservata știrea.