Percheziţii la Centrul de transfuzii sanguine Craiova

Alexandra Cismaru
Miscellanea #Sănătate / 15 martie 2017

Percheziţii la Centrul de transfuzii sanguine Craiova

Un medic şi o asistentă, prinşi că vindeau sânge

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj fac percheziţii la Centrul de transfuzii sanguine Craiova, în cadrul unei anchete declanşate cu mai mult timp în urmă. Anchetatorii ridică documente, iar mai mulţi angajaţi urmează să fie duşi la audieri după ce un medic şi o asistentă au fost prinşi în flagrant, în timp ce vindeau pungi cu sânge, relatează Digi24.

Potrivit surselor, anchetatorii ar fi primit informaţii potrivit cărora pacienţii dădeau bani pentru a beneficia de transfuzii. În acest sens, ar fi fost organizat astăzi un flagrant, în urma căruia un medic şi o asistentă au fost prinşi în timp ce vindeau pungi de sânge unui ofiţer aflat sub acoperire.

Conform informaţiilor existente, suspiciunea că la Centrul de transfuzie sanguină Craiova se vinde sânge ar fi apărut cu mai multe luni în urmă, timp în care anchetatorii au efectuat diferite verificări, inclusiv cumpărări controlate.

Aparţinătorii bolnavilor care veneau să solicite sânge erau înştiinţaţi de angajaţi că nu au pe stoc. Contra unei sume de bani - între 100 şi 200 de lei - angajaţii furnizau apoi flacoane cu sânge recoltat în cadrul Centrului.

Comisarul-şef Ovidiu Petrescu, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, a confirmat organizarea unui flagrant şi că "momentan" sunt vizate două persoane, care au fost duse la sediul Parchetului pentru audieri. Întrebat dacă ancheta are legătură cu decesele de la Spitalul "Filantropia", Petrescu a răspuns, citat de Digi24: "Urmează să se stabilească acest aspect".

La sfârşitul lunii februarie, un alt scandal a izbucnit la Craiova, în jurul Spitalului "Filantropia" şi a Centrului de Transfuzii. Doi pacienţi au murit, o femeie de 81 de ani şi un bărbat de 67 de ani, şi alţi patru au ajuns la terapie intensivă, după ce li s-au făcut transfuzii de sânge. Atunci, au început patru anchete: cea internă, a conducerii spitalului, a Direcţiei judeţene de Sănătate Publică, a Ministerului Sănătăţii şi a poliţiştilor. O altă anchetă are loc la Centrul de Transfuzii.

Ulterior, poliţiştii de la Secţia 1 Poliţie Craiova au început o anchetă penală la Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova pentru moarte suspectă.

O verificare a Direcţiei de Sănătate Publică Dolj a scos la iveală mai multe nereguli în actele pacienţilor, dar şi faptul că sângele a fost administrat cu şapte ore mai târziu decât era prevăzut.

Fişele pacienţilor care au primit sânge erau incomplete sau recompletate, nu conţineau acordul bolnavului pentru transfuzie şi nu erau menţionate orele la care a început şi s-a încheiat procedura. Iar modul în care erau completate actele reprezintă doar una dintre neregulile constatate de anchetatori.

Pentru aceste nereguli, DSP a amendat spitalul cu 25.000 de lei, iar medicul de gardă, asistentul de la Unitatea Transfuzii Sangvine şi asistentele care au făcut transfuzia - câte o mie de lei. La rândul lor, procurorii aşteaptă rezultatele analizelor de laborator privind cauza morţii celor doi pacienţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Astora nu le-a marit salariul Olguta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb