Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat astăzi 15 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele Argeş, Ilfov şi Călăraşi, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave (accesare credite de la bănci cu documente false), fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, liderii acestei grupări controlau mai multe societăţi comerciale, care nu desfăşurau nicio activitate comercială, nu funcţionau la sediile sociale, nu aveau declarate puncte de lucru şi nu aveau angajaţi şi nici resursele materiale necesare îndeplinirii obiectului de activitate.
Gruparea a facilitat obţinerea frauduloasă a unor produse de creditare şi indemnizaţii pentru creşterea copilului, în schimbul primirii unui "comision" variabil în funcţie de valoarea creditului obţinut de client sau de cuantumul indemnizaţiei.
Membrii grupării racolau persoane fizice, pe care le angajau fictiv în cadrul societăţilor aflate la dispoziţia grupului, iar ulterior le instigau să solicite, în mod fraudulos, acordarea de produse de creditare (credite de nevoi personale, credite ipotecare, carduri de credit, leasinguri auto) de la diferite bănci şi instituţii financiare nebancare.
Angajarea fictivă a persoanelor în cauză se realiza prin înregistrarea pe site-ul ANAF a unor declaraţii fiscale (D 112 - Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate), depuse de către presupuşii angajatori, din cuprinsul cărora rezulta faptul că solicitanţii produselor financiare sunt angajaţi în cadrul acestor firme de mai mult timp (perioade cuprinse între 6 luni şi 1 an).
După întocmirea formelor de angajare fictivă, persoanele în cauză, însoţite de unii dintre membrii grupării, depuneau într-o perioadă scurtă de timp (o perioadă de câteva zile sau chiar în aceeaşi zi) cereri de creditare, la mai multe unităţi bancare/IFN-uri, pentru a-şi spori şansele de obţinere a împrumuturilor şi pentru a evita riscul înscrierii în Biroul de Credite, ca urmare a neachitării ratelor creditelor deja aprobate.
După obţinerea frauduloasă a împrumuturilor, o parte din valoarea acestora era remisă membrilor grupării, ratele de credit nemaifiind achitate.
În general, persoanele racolate în vederea solicitării de credite aveau o situaţie materială precară, nu aveau loc de muncă sau o sursă sigură de venit şi nici nu deţineau bunuri mobile/imobile care ar fi putut constitui obiect al unei măsuri asigurătorii în vederea reparării prejudiciului.
Valoarea prejudiciului cauzat instituţiilor de creditare de către persoanele angajate fictiv în cadrul societăţilor comerciale controlate de această grupare se ridică la suma de aproximativ 300.000 lei.
La sediul DIICOT - Structura Centrală urmează să fie aduse, în vederea audierii, 15 persoane.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2020, 14:15)
iar se vaneaza ciori si vulturii scapa cu aplauze
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2020, 15:54)
De ce oare numai in aceste judete ? Modul de operare este stiut de nationalitatea conlocuitoare roma de mai mult timp.
Acum poate au sa spuna si complicii bugetari ce au contribuit la bunastarea lor in mod fraudulos.
Vor sa fie tratati cu respect, romii....au masini scumpe, fac nunta in strada si arunca cu bani in Salam si alte mezeluri cantatoare si uite de unde vin banii, de la prostii ce muncesc in tara asta....