Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a avut o creştere de 3,4%, în perioada 23 aprilie - 23 mai, surclasând dinamica indicelui BET-FI, ce grupează fostele SIF-uri plus Fondul Proprietatea, care a înregistrat o scădere de 1,79%, în intervalul avut în vedere.
Dividendele cu randamente consistente în unele cazuri, rezultatele financiare aferente primului trimestru al anului, probabilele achiziţii ale fondurilor de pensii Pilon II, o vizibilitate şi o lichiditate mai mare a companiilor din BET, sunt printre elementele ce pot explica performanţa net superioară a principalului indice de la BVB.
• Digi, MedLife şi Transgaz - cele mai bune evoluţii din BET
Topul randamentelor din BET este ocupat de titlurile Digi Communications, cu creştere de 19,8%, în perioada 23 aprilie - 23 mai, în raport cu moneda euro,
pe următoarele poziţii situându-se de acţiunile MedLife, cu un plus de 11,96% şi cele ale Transgaz, a căror creştere a fost de 11,33%, în raport cu moneda euro, în periada de timp avută în vedere.
Acţiunile operatorului de telecomunicaţii au crescut, în primul rând, pe fondul anunţului privind vânzarea de către Digi Spania a unei reţele de internet de fibră optică pentru un preţ de până la 750 milioane de euro, bani pe care urmează să-i reinvestească tot în Spania. De asemenea, compania pregăteşte lansarea serviciilor sale în Belgia, care vor fi operaţionale chiar în vară, conform unui anunţ al Digi.
MedLife a raportat la nivel individual, pentru primele trei luni ale anului, un profit net de 4,1 milioane lei, faţă de o pierdere de 3,8 milioane lei, în primul trimestru al anului trecut şi o creştere cu 55% a profitului la nivel de grup, al doilea trimestru consecutiv cu rezultate îmbunătăţite. Transgaz şi-a dublat profitul net în primul trimestru al acestui an, ajungând la o sumă de 262,8 milioane de lei, în creştere cu 113%, faţă de rezultatul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2023.
• Sphera, Romgaz şi Transelectrica - printre performerii din principalul indice al BVB
Acţiunile Sphera Franchise Group, companie ce administrează lanţuri de unităţi de alimentaţie publică, au urcat cu 10,14%, în perioada 23 aprilie - 23 mai, interaval în care compania a anunţat că a obţinut un profit în creştere cu 192%, pentru primele trei luni ale anului, precum şi intenţia unei noi distribuţii de dividende. Astfel, este posibil ca Sphera să aloce în acest an un dividend cu randament de 6%.
Romgaz, companie ale cărui acţiuni au crescut cu 8,41%, în perioada avută în vedere, a raportat un profit în creştere cu 28%, în vreme ce profitul societăţii Transelectrica, ale cărei titluri s-au apreciat cu 6,38%, s-a majorat cu 29%.
Hidroelectrica va aloca un dividend cu randament de circa 10%, în vreme ce Banca Tranisilvania va distribui un dividend cu randament de 4% plus 148 de acţiuni gratuite la 1.000 deţinute.
Pe de altă parte, în indicele BET-FI, acţiunile Fondul Proprietatea şi-au pierdut din importanţa după vânzarea Hidroelectrica, iar grupul Lion Capital, SIF Muntenia şi Infinity Capital Investments nu distribuie dividende. În plus, fondurile de pensii nu deţin şi nu achiziţionează acţiuni ale celor trei foste SIF-uri, ale căror titluri sunt slab tranzacţionate în piaţa "regular".
• Prebet - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB
Acţiunile Prebet se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 23 aprilie - 23 mai, cu o creştere de 36,96%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se află titlurile SIF Hoteluri, cu o apreciere de 31,16%, iar pe poziţia a treia se clasează acţiunile Digi.
• Fonduri de investiţii - randament de 3,66% pentru OTP Expert Clasa L
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 22 aprilie - 22 mai, este condus de titlurile OTP Expert Clasa L, cu o apreciere de 5,99%, în vreme ce titlurile OTP Expert Clasa E au avut o creştere de 5,97%. Poziţia a treia a fost ocupată de titlurile
BT Index Austria ATX, care au urcat cu 5,76%.
• Bitcoin - creştere de 1,75%
Bitcoin s-a apreciat cu 1,75%, în intervalul 23 aprilie - 23 mai, în raport cu moneda euro. Cotaţia aurului a crescut cu 1,12%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2024, 10:47)
Romgaz, go, go! :))
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2024, 11:29)
To the Moon