• Justiţia este excedată: un judecător la 1000 de dosare
• Numărul dosarelor de soluţionat, dublu faţă de 2009
• Costurile depăşesc un miliard de lei
• Magistraţii şi personalul auxiliar ameninţă că reiau protestele
Un blocaj de proporţii ris-că sistemul judiciar, anul acesta, din cauza suprasolicitării, a subfinanţării, şi a condiţiilor improprii de lucru, susţin organizaţiile din domeniu, consultate de BURSA.
Magistraţii iau în calcul să reîncea-pă protestele, reclamând "dezumanizarea" la care sunt supuşi de către Guvern prin Legea pensiilor, politizarea Justiţiei, problemele cronice ale sistemului şi reducerea veniturilor prin Legea unică de salarizare.
Anul acesta, cei 4.000 de judecători care activează în sistem au de soluţionat peste 2.000.000 de dosare, conform datelor puse la dispoziţie de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), care citează bilanţurile instanţelor de judecată.
Numărul de dosare ce urmează să fie soluţionat este dublu faţă de cel din perioada similară a anului trecut, iar deficitul de cadre s-a acutizat, prin plecările din sistem, spun juriştii.
Costurile, de asemenea, sunt uriaşe, în jurul a un miliard de lei (circa 250 de milioane de euro), conform unor evaluări, dacă ţinem cont că numai un dosar de soluţionat costă 532 lei.
Astfel, unui singur judecător îi va reveni sarcina să dea o soluţie, corectă, pe nu mai puţin 500 de dosare, în unele instanţe, numărul fiind chiar mai mare, între 800 şi 1000.
Organizaţiile profesionale atrag atenţia că acest lucru este aproape imposibil din cauză că volumul de lucru este prea mare, dar şi din pricina faptului că există un deficit de 1.000 de cadre, iar numărul de intrări în sistem este redus.
"La multe instanţe s-a ajuns ca într-un an calendaristic să fie fixate doar trei termene de judecată în dosar", ne-a declarat preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan.
• Graba strică treaba: soluţii greşite luate din lipsă de timp
Astfel, pentru milioanele de cetăţeni justiţiabili, în afara riscului primirii unor termene de judecată foarte lungi, mai există şi cel al pronunţărilor în pripă, din cauza timpului foarte scurt de soluţionare a cazurilor.
Cu alte cuvinte, soluţii greşite, luate în grabă, din cauza volumului prea mare de lucru, fapt devenit, deja, o certitudine, după cum ne-au relatat mai mulţi jurişti.
Magistraţii spun că înţeleg "agitaţia" cetăţenilor, dar susţin că vina nu este numai a lor, ci a factorilor de conducere care gestionează ineficient sistemul judiciar şi care nu au vrut să modifice Legea procedurală pentru scurtarea termenelor de judecată.
"Procesele ce urmează să fie soluţionate vor mai dura, cu siguranţă, din cauza problemelor din sistem, dar vina nu este a judecătorilor, cum se încearcă să se inducă, ci a factorilor responsabili de la putere care nu au modificat, până în prezent, legislaţia procedurală pentru scurtarea termenelor de judecată", ne-a declarat Mona Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR).
Nu în ultimul rând, magistraţii mai spun că "este de aşteptat ca atacurile din exterior, sub forma presiunilor mediatice ale politicienilor implicaţi în dosare penale să continue", şi că vor apărea încercări de a modifica şi controla Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru a aduce modificări statutului magistraţilor, în sensul afectării independenţei acestora.
Desigur, sunt voci care susţin că magistraţii nu au dreptate şi că sunt principalii responsabili pentru situaţia creată, din cauza grevelor de anul trecut şi a modului în care au tărăgănat, ani la rândul, pronunţarea pe dosarele a milioane de cetăţeni.
Dar probleme grave ale sectorului, care nu mai suportă amânare, precum subfinanţarea, lipsa sălilor de judecată, deficitul de personal, legislaţia potrivnică sau tendinţele de subordonare politică nu li se pot reproşa lor.
În condiţiile în care, anul acesta, multe dintre dosarele cetăţenilor, aflate pe rol de ani buni, vor rămâne nesoluţionate şi mai ales, în condiţiile în care magistraţii şi grefierii ar putea intra, din nou, în grevă, devine legimită o întrebarea: Rişti să mai păţeşti ceva dacă încalci legea?
• Magistraţii, cu gândul, din nou, la proteste
Magistraţii nu exclud posibilitatea repetării protestelor de anul trecut, care au paralizat sistemul perioade bune de timp. Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, ne-a declarat: "Magistraţii sunt conştienţi de efectele negative ale unui eventual protest, aşa că nu îşi doresc acest lucru. Dar riscul unui nou protest există, dacă măsurile ce trebuie luate pentru îmbunătăţirea situaţiei actuale a sistemului judiciar şi pentru garantarea şi întărirea statutului magistraţilor întârzie să apară". Şi Mona Pivniceru, şefa AMR, ne-a declarat că este posibil ca magistraţii să reînceapă protestele, invocând scăderea veniturilor prin Legea salarizării unice, şi "dezumanizarea" magistraţilor, prin eliminarea indemnizaţiei la pensie, "a unui drept câştigat", prin noua Lege a pensiilor.
• Personalul auxiliar, forţat să preia din sarcinile magistraţilor
Grefierii sunt şi ei extrem de nemulţumiţi de situaţia din Justiţie, îndeosebi din pricina salarizării şi a inexistenţei unui organism care să reglementeze activitatea acestei profesii. Ştefania Teleman, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Projust", ne-a declarat că personalul auxiliar din justiţie este îngrijorat de faptul că CSM şi Ministerul Justiţiei lucrează la mai multe acte normative prin care atribuţii ale magistraţilor vor fi preluate de către personalul auxiliar. Domnia sa ne-a explicat: "În prezent se derulează un proiect pilot ce prevede constituirea completului de judecată dintr-un judecător şi doi grefieri. Preluarea unor noi atribuţii se va face, însă, în condiţiile în care munca noastră nu este normată, iar această operaţiune va fi aproape imposibil de realizat întrucât activitatea din instanţă şi parchete nu poate fi estimată pentru viitor". Ştefania Teleman ne-a mai precizat că organizaţia sa cere schimbarea denumirii, din personal auxiliar, în personal de specialitate. Totodată, domnia sa a subliniat că, în luna martie, expiră Contractul Colectiv de Muncă, iar dacă Ministerul Justiţiei nu va soluţiona cererile grefierilor, printre care şi înfiinţarea unei instituţii de specialitate, salariaţii vor recurge la grevă.
• Medierea, noua soluţie pentru evitarea proceselor
Medierea este văzută de către judecători şi nu numai ca fiind singura soluţie pentru degrevarea instanţelor şi evitarea blocajului în condiţiile actuale. Începând cu data de 1 martie 2010, procedura medierii va deveni obligatorie. Astfel, această modalitate alternativă de soluţionare a conflictelor va fi recomandată de către judecători în detrimentul proceselor standard. Zeno Sustac, co-preşedintele Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România (UNMR), ne-a explicat avantajele medierii: "Persoanele fizice şi juridice pot să îşi soluţioneze, prin mediere, neînţelegerile cu băncile, societăţile de asigurări sau cele de leasing, precum şi disputele cu instituţiile publice centrale sau locale. Dincolo de rata de succes a medierii, care este de peste 80%, timpul mediu alocat unei medieri este de sub 2 ore. Având la bază negocierea dintre părţi, medierea este o soluţie viabilă pentru stingerea conflictelor comerciale şi nu numai. Datorită complexităţii lumii afacerilor, pot apărea o multitudine de soluţii cum ar fi eşalonarea plăţilor, negocierea cuantumului creanţelor, renegocierea unor noi contracte, sau chiar stabilirea de noi parteneriate. Pe timpul crizei economice, mediul de afaceri este în căutarea unor soluţii inteligente, rapide, şi puţin costisitoare. Soluţia este medierea".
Ţara noastră este cu mult în urmă faţă de alte state în care procedura medierii se practică de mai bine de 20 de ani. La ora actuală, în ţara noastră, există 1100 de mediatori, iar necesarul de mediatori este estimat la peste 3000 de persoane.
• Instituţii în pericol de evacuare
Nici condiţiile de lucru nu sunt printre cele mai bune, spun organizaţiile din domeniu, care consideră că sectorul este finanţat, la ora actuală, la "cota de avarie". Liderul UNJR, Dana Gîrbovan, reclamă lipsa sălilor de judecată, nealocarea de fonduri pentru clădirile în paragină şi lipsa programelor de formare profesională. În aceste condiţii, spune Dana Gîrbovan, judecătorii sunt nevoiţi să-şi programeze, cu rândul, şedinţele, în aceleaşi săli de judecată, la intervale orare diferite. La rândul său, şefa AMR, Mona Pivniceru, ne-a declarat că au fost situaţii, anul trecut, când, din pricina datoriilor, mai multe instituţii au fost debranşate de la utilităţi, cum ar fi energia electrică, şi au primit cereri de evacuare din imobilele în care îşi desfăşoară activitatea.
1. Justitia
(mesaj trimis de marmic în data de 15.02.2010, 01:54)
Justitia e oarba! Cum ati vrea sa citeasca dosarele? Totusi
fara justitie nu e nici libertate!
Cu siguranta numarul dosarelor ar fi cu mult mai mare. Sunt foarte multi oameni care prefera sa se lase pagubasi decat sa mearga in judecata sau nu au bani pentru asta sau pur si simplu nu cred in justitie.
Si totusi ce inseamna a fi un bun judecator? Cantitativ sau calitativ?
Sper sa traiesc suficient de mult sa vad ca se face justitie in Romania! Candva imi doream sa fac parte din "cei 4.000".
Am trei intrebari pentru doamna Pivniceru:
1. Cantitativ sau calitativ? (actul de justitie)
2. Sunteti mandra de statutul de magistrat?
3. Ce fac magistratii pentru mentinerea independentei fata de celelalte puteri din stat?