Pericolele Deltei Dunării - gunoiul, construcţiile de prost-gust şi canalul Bâstroe

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 7 mai 2007

Pericolele Deltei Dunării - gunoiul, construcţiile de prost-gust şi canalul Bâstroe

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a reclamat la sfârşitul săptămînii trecute, cu prilejul participării la Simpozionul "Avem o Deltă. Cum procedăm?", organizat de Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta", înmulţirea construcţiilor lipsite de bun-gust în Delta Dunării şi pericolul pe care îl reprezintă pentru această rezervaţie naturală construirea canalului Bâstroe.

"România are un singur lucru care este într-adevăr unic în Europa - Delta Dunării. Şi este de datoria noastră să găsim un echilibru între protejarea Deltei şi proiectele de dezvoltare care să nu agreseze natura. Din păcate, în Deltă s-au multiplicat construcţiile de dimensiuni mari, care nu respectă norme elementare de urbanism sau de bun-gust, sunt complet în afara specificului local şi regulilor unei zone protejate" - a spus primul-ministru.

Şeful Executivului a remarcat că organizatorii au exemplificat acest fenomen printr-o construcţie pe care chiar premierul a văzut-o anul trecut în Deltă. Premierul a subliniat că respectiva clădire are un acoperiş de tablă ondulată, nespecific Deltei. După ce a văzut clădirea, primul-ministru a solicitat Ministerului Mediului instituirea unor norme clare de construcţie în Deltă.

El a adăugat că un rol important îl au autorităţile, care trebuie să gândească o dezvoltare locală unitară.

"Trebuie să avem grijă ca turismul care se va face în Deltă să se bazeze pe o infrastructură care să se plieze pe cadrul natural", a afirmat primul-ministru. El a spus, totodată, că trebuie acordată o mai mare atenţie şi renaturării zonelor "luate" de la natură pentru exploataţii agricole. "Acest lucru este valabil atât pentru Deltă, cât şi pentru Bazinul Dunării. Consiliile judeţene trebuie să sprijine aceste proiecte şi să înţeleagă importanţa europeană a conservării Deltei Dunării" - a arătat primul-ministru Tăriceanu, citat de Rompres.

Din păcate pentru România, pentru Dunăre şi pentru Delta Dunării, a spus Tăriceanu, mai sunt foarte multe lucruri de rezolvat. În acest context, premierul a amintit de riscurile asupra rezervaţiei naturale Delta Dunării ce decurg din funcţionarea canalului Bâstroe.

Domnia sa a spus: "Este regretabil că nici eforturile dumneavoastră, nici demersurile oficiale şi nici poziţiile foarte clare ale unor prestigioase institute şi organizaţii europene nu au fost luate în considerare de constructorii canalului. Sunt mâhnit şi foarte preocupat ca urmare a acestei situaţii. Lipsa de receptivitate şi lipsa de înţelegere a obligaţiilor europene pentru protecţia mediului sunt de neînţeles. Sunt convins că instituţiile europene vor fi foarte atente la acest dosar şi vom continua să monitorizăm cu toată res­ponsabilitatea implicaţiile asupra Deltei".

Şeful Executivului a precizat, totodată, că exis­tă un Master Plan pentru dezvoltarea durabilă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, iar prioritare sunt refacerea habitatelor naturale ale unor specii de floră şi faună sălbatică, precum şi înfiinţarea unui sistem de colectare a deşeurilor pe teritoriul Deltei Dunării. Planul are în vedere şi modernizarea infrastructurii sau sprijinirea activităţilor economice tradiţionale.

Primul-ministru a atras atenţia însă asupra poluării Deltei.

"O problemă tot mai acută este cea a gunoiului din Deltă. Dunărea şi Delta încep din nou să fie invadate de PET-uri, de pungi de plastic, de resturi menajere. Acest lucru nu este admisibil. Trebuie să învăţăm să respectăm natura!" - a afirmat premierul, care a adăugat că cei care vizitează natura trebuie să aibă un comportament civilizat şi să o lase aşa cum o găsesc.

Premierul a subliniat, în context, că proiectele de amplasare a unor centrale eoliene în Deltă trebuie analizate cu atenţie, astfel încât ceea ce se întâmplă prin câştigarea unei energii regenerabile să nu fie pierdut prin afectarea mediului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb