Perpetoo.com, platforma prin care se închiriază autovehicule de la proprietari locali, se extinde la Târgu Mureş, Bacău şi Craiova, conform unui comunicat remis redacţiei. Din luna martie, serviciul de car sharing/rent a car de la persoană la persoană fiind disponibil în 12 oraşe din România.
Potrivit sursei citate, platforma este activă din 2020 şi în Sibiu, Braşov, Oradea, Constanţa şi Suceava. Perpetoo.com a fost lansată în 2019 la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.
Peste 4.000 de utilizatori activi au fost înregistraţi în platformă, în primii trei ani de funcţionare, şi se estimează o creştere cu 30% a acestora, odată cu extinderea în cele trei oraşe. Numărul de zile de închiriere prin Perpetoo.com a crescut cu 300% în fiecare an de la lansare.
Numărul mediu de zile pentru o închiriere este de cinci zile în prezent, iar tariful mediu de închiriere pe zi, 28 de euro.
În 2021, Perpetoo a adăugat alte două categorii de autovehicule care pot fi listate şi închiriate: autoutilitare şi autorulote.
Perpetoo.com este o investiţie de peste 450 de mii de euro a antreprenorului în turism Aurelian Marin, proprietarul agenţiei de turism Paradis Vacanţe de Vis, al hotelurilor Dana Resort şi Dana Holiday Club din Venus şi al parcului de aventură Paradis Land Neptun.
Perpetoo a apărut din dorinţa de a oferi turiştilor străini şi românilor o variantă inovatoare, accesibilă şi comodă de transport prin ţară, de a ridica şi uniformiza standardele într-o piaţă foarte competitivă de închirieri auto, subliniază sursa citată.
"Extinderea în Târgu Mureş, Bacău şi Craiova, oraşe în plină dezvoltare, susţine creşterea numărului utilizatorilor activi, a autovehiculelor listate şi închiriate, a intermedirilor pe care le aşteptăm în 2023. Românii au multe maşini, dar cele mai multe stau sau sunt puţin folosite.
Pot câştiga între 1.000 şi 5.000 de lei, media lunară de venituri înregistrată până acum, care le pot acoperi costurile legate de întreţinere, de exemplu.
Maşinile listate trebuie să respecte criteriile platformei, iar proprietarii lor să fie dedicaţi clienţilor", declară Aurelian Marin, fondatorul Perpetoo.
Serviciul de rent a car de la persoană la persoană este utilizat în România în special de turişti din Franţa, Spania, Germania, Italia, Belgia, dar şi de români din diaspora care vin să îşi viziteze rudele şi prietenii. 70% dintre clienţii care au folosit Perpetoo.com pentru a închiria o maşină au revenit cel puţin o dată.
În premieră, anul trecut Perpetoo a accesat o categorie nouă de utilizatori: angajaţi aflaţi în delegaţie într-un alt oraş, care au închiriat maşini pentru o perioadă îndelungată, una - două luni, la preţuri reduse faţă de media tarifelor existente.
"Am investit în fiecare an în dezvoltarea platformei pentru a-i îmbunătăţi funcţionalităţile, în urma feedback-ului primit de la utilizatori, proprietari de maşini ori cei care le închiriază. Cele mai apreciate aspecte sunt platforma 100% digitală şi reducerea birocraţiei. Documentele se auto-completează direct în aplicaţie astfel încât în momentul întâlnirii pentru predarea vehiculului procesul de închiriere a fost deja parcurs. Proprietarul maşinii şi cel care o închiriază mai au doar de înmânat actele, cheia şi de inspectat maşina", precizează antreprenorul Aurelian Marin
Utilizatorii platformei Perpetoo.com, proprietari de maşini care vor să le listeze ori persoane care doresc să închirieze îşi creeză un cont în categoria dedicată, "proprietar", respectiv "şofer".
Crearea conturilor şi utilizarea platformei sunt gratuite, iar tarifele de închiriere şi asigurare sunt plătite de cei care vor să închirieze o maşină.
Autovehiculele listate trebuie să aibă cel mult 8+1 locuri, să aibă revizia auto, RCA şi ITP la zi, să aibă rovinietă valabilă şi să fie echipate corespunzător.
Serviciul de car rental - peer to peer este utilizat cu succes în ţări din întreaga lume, precum Statele Unite, Canada, Australia, Franţa, Spania, Portugalia, Anglia, Suedia, Cehia sau Germania, unde peste 10 milioane de utilizatori au folosit deja această modalitate de transport.
Modelele de afaceri colaborative (sharing economy) sunt în continuă creştere în ultimii zece ani, companii precum Airbnb devenind giganţi la nivel mondial în domeniul lor de activitate. Un astfel de exemplu de afacere colaborativă este şi serviciul de car sharing peer to peer (închiriere de maşini de la persoană la persoană), prin intermediul căruia utilizatorii îşi pun la dispoziţie maşina proprietate personală spre închiriere, pe o platformă specializată, se menţionează în comunicat.