PESTA PORCINĂ AFRICANĂ: Afacere pentru unii, dezastru pentru alţii

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 24 octombrie 2018

Afacere pentru unii, dezastru pentru alţii

Surse: "Pesta porcină africană a fost o afacere pentru angajaţii statului şi pentru vânzătorii de soluţii dezinfectante, de carcase de porc, de lăzi frigorifice"

Epidemia de pestă porcină africană (PPA) a răvăşit judeţele din nord-ves-tul, sudul şi sud-estul ţării şi a fost greu de controlat, potrivit autorităţilor. Mulţi dintre crescătorii de porci şi fermierii afectaţi de PPA au susţinut că, de fapt, boala nu a ajuns peste tot şi că autorităţile au făcut exces de zel.

Cei de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sus-ţin că pesta porcină africană a existat în toate focarele şi fermele în care au acţionat, fiind afectate toate exemplarele de suine din zonele respective.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost deschis un dosar în care se fac cercetări in rem cu privire la modul în care autorităţile şi funcţionarii publici au acţionat pentru a împiedica răspândirea molimei şi ce au făcut cu privire la politica de prevenire a răspândirii PPA.

Lucrurile nu sunt încă limpezi, dar există oameni care vorbesc. Chiar sub protecţia anonimatului, angajaţii unora dintre marile ferme afectate şi cetăţenii din împrejurimi mărturisesc măcelul la care au fost nevoiţi să asiste. Două dintre aceste persoane au oferit informaţii ziarului BURSA.

Fermele societăţii Tebu Consult Invest SRL, devastate de acţiunea anti-PPA

Unul dintre cetăţenii cu care am dis-cutat este angajat la una dintre fermele ce aparţin celui mai mare combinat de porci din Europa de Est, al doilea combinat din Uniunea Europeană - Tebu Consult Invest, care aprovizionează cu carne de porc societatea Marex SA. Din cauza epidemiei de pestă porcină africană, acolo au fost sacrificaţi peste 140.000 de porci. Angajatul firmei susţine că în realitate a fost vorba despre 160.000 de animale ucise, pentru că existau în ferme şi scroafe care fătaseră de curând.

Sursa noastră a declarat: "Deşi iniţial se spunea că operaţiunea va ţine între 3 şi 6 luni, în două săptămâni au fost împuşcate toate exemplarele. Măcelărirea porcilor a fost inutilă, pentru că nu a fost pestă porcină în toate fermele deţinute. Dacă aţi vedea ce modernizări a făcut patronul olandez în fermele din Brăila... Totul este computerizat: hrănirea animalelor, spălare, apă, duşuri pentru angajaţi, praguri cu soluţii la intrarea în ferme, echipamente etc.. Totul este la standard european. Se creşteau porci pentru carne. Când ajungeau la greutatea de maximum 100 kilograme, erau tăiaţi. Se tăiau aproape 1500 de porci pe zi care se vindeau pe piaţa din România. Patronul olandez a spus că dacă statul român aşa a decis că trebuie neutralizaţi porcii, el se supune. La noi nu a fost pestă porcină. Erau porci sănătoşi. Cei care au venit să îi împuşte şi medicii veterinari au spus că porcii din Ferma 3 nu arătau a porci bolnavi de pestă africană".

Angajatul societăţii Tebu Consult Invest susţine că, în fiecare an, în toate fermele a fost o mortalitate de 30, 40, 50 de porci pe lună, din cauza mâncării, a răcelii etc.. Înainte de declararea PPA mureau câte un porc-doi pe săptămână.

Sursa noastră susţine: "Asta nu este o cauză să ucizi toţi porcii. La ferma 3, existau hale izolate, departe de locul unde se zice că a fost depistat virusul. Nu avea cum să ajungă acolo. Dar totuşi porcii au fost împuşcaţi, luaţi în cupele excavatoarelor şi îngropaţi. I-au împuşcat pentru că incineratoarele nu făceau faţă. S-au incinerat între 60 şi maximum 200 de porci pe zi. Restul au fost îngropaţi".

El afirmă că de epidemie au beneficiat anumiţi oameni de afaceri, cărora li s-a alăturat şi firma care a vândut soluţia pentru igienizare şi dezinfectare.

Angajatul societăţii ne-a mai spus: "Niciunul dintre producătorii de carne de porc din Brăila nu şi-a închis magazinele de desfacere, deşi le-au fost împuşcaţi toţi porcii. La magazinele societăţii Marex SA, au venit tiruri din Bucureşti cu carcase de porci, pentru ca firma respectivă să nu îşi oprească activitatea de desfacere. Cetăţenii din satele din apropiere şi-au tăiat porcii şi i-au băgat în lăzi frigorifice. Imediat după stabilirea de la centru a diagnos-ticului de epidemie, oamenii au luat cu asalt centrele comerciale şi hypermarketurile şi au cumpărat toate lăzile frigorifice care erau la vânzare. Unul dintre magazinele mari a rămas fără lăzi, iar responsabilul a cerut de la fabrica din Găeşti, care mai avea pe stoc, şi au trimis tiruri cu lăzi frigorifice la Brăila şi Galaţi. Chestia asta cu pesta porcină africană a fost o afacere pentru mulţi: pentru cei care au vândut soluţia, pentru cei care au adus carcase de porc pe piaţa brăileană, pentru cei care au vândut lăzile frigorifice, pentru angajaţii statului. La noi nu a fost pestă şi spun asta cu mâna pe inimă, ca un om care lucrează de peste 30 de ani în acest domeniu".

El a mai menţionat că în apropierea fermelor aparţinând societăţii Tebu Consult Invest SRL mistreţii care au fost vânaţi nu aveau niciunul virusul pestei porcine africane.

Contactaţi de către Ziarul BURSA, membrii din conducerea societăţii Tebu Consult Invest SRL au refuzat să comenteze cele afirmate mai sus de sursa noastră.

La Surdilă-Greci, totul s-a făcut după ureche

Un pensionar din comuna brăileană Surdilă-Greci ne-a spus că el a crescut în ogradă doi porci care au murit de pestă porcină africană. Imediat a sunat la medicii veterinari pentru a raporta incidentul, dar răspunsul primit de acolo l-a lăsat perplex.

Pensionarul a declarat pentru ziarul BURSA: "Ştiţi ce mi-au transmis cei de la DSVSA Brăila? Să îngrop porcii la mine în curte. Le-am spus că nu sunt de acord, au trimis un excavator şi mi-au zis să pun porcii morţi în cupă şi s-au dus şi i-au îngropat ei pe câmp. Am fost să mă uit acolo unde i-au îngropat şi vă spun că înaintea mea au ajuns câinii de pe câmp care au dezgropat locul şi au mâncat din carnea infestată".

Omul este nemulţumit şi de modul în care angajaţii statului şi cei ai firmei de igienizare au acţionat după aceea: "Când cei de la firma respectivă au venit să dezinfecteze la mine în curte, să stropească, nici nu le funcţiona aparatul. Am improvizat eu o chestie ca să stropesc peste tot cu soluţia respectivă. Nu este normal ce s-a întâmplat".

El susţine că fermierii şi crescătorii de porci s-au mulţumit că statul le-a dat câte 1000 - 1500 lei pe un porc. Mai mult, la Surdilă-Greci, autorităţile locale şi medicii veterinari le-au spus că s-au luptat să facă rost de despăgubiri.

Pensionarul din localitate ne-a spus: "Ce s-au luptat? Cu cine? Nu mă interesează că s-au luptat. Mai spuneau că banii de despăgubiri sunt din fondurile europene. De unde? Ne-au plătit de la guvern şi pe urmă aşteaptă să vadă dacă vor recupera banii de la Bruxelles. În orice caz, pesta asta a fost o afacere pentru unii".

Conform celei mai recente situaţii publicate de ANSVSA, pesta porcină africană evoluează în 261 de localităţi din 15 judeţe, cu un număr de 1022 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale). Cel mai recent judeţ afectat este Maramureş, unde în localitatea Ieud au fost descoperiţi trei porci afectaţi de virusul PPA.

De asemenea, au fost înregistrate 107 cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 353.914 de porci afectaţi de boală. Până la finalul săptămânii trecute au fost despăgubiţi 7480 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 90.563.900 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb