Peste 100 de parlamentari din coaliţie vor să dea liber la achiziţii publice de lucrări fără licitaţie până la 5 milioane de lei

S.B.
Politică / 18 aprilie 2022

Peste 100 de parlamentari din coaliţie vor să dea liber la achiziţii publice de lucrări fără licitaţie până la 5 milioane de lei

Un număr de 137 de parlamentari de la PSD, PNL şi UDMR au depus un proiect de lege care amendează actuala legislaţie pentru achiziţii publice şi ridică semnificativ pragurile pentru achiziţiile fără licitaţie, informează news.ro.

Parlamentarii majorităţii guvernamentale susţin că e nevoie de achiziţii simplificate pentru a atrage mai rapid fondurile din PNRR, potrivit expunerii de motive.

Potrivit G4Media, proiectul de lege aduce următoarea schimbare majoră la Articolul 7 din Legea 98 / 2016 privind achiziţiile publice, care prevede pragurile pentru achiziţii directe fără licitaţie:

- achiziţia directă de bunuri şi servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 500.000 de lei (faţă de 135.060 lei în actuala lege),

- achiziţia directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 5.000.000 de lei (faţă de 450.200 lei în actuala lege)

Proiectul mai prevede că autorităţile contractante sunt obligate să "consulte" minimum trei operatori pentru achiziţiile directe de peste 130.000 de lei la bunuri şi 500.000 de lei la lucrări. Dacă în urma consultării autoritatea respectivă (primărie, minister etc.) primeşte doar o ofertă valabilă, achiziţia poate fi realizată.

O altă prevedere cu impact semnificativ este scoaterea Curţii de Conturi din procesul de constatare a contravenţiilor şi aplicarea de sancţiuni.

Modificările propuse de cei 137 de parlamentari vin pe fondul unor alocări de bugete fără precedent în istoria recentă pentru achiziţii publice, atât din bugetul de stat (prin PNDL şi programul Anghel Saligny), cât şi din fonduri europene şi PNRR. De asemenea, inflaţia galopantă a crescut semnificativ preţurilor multor bunuri, servicii şi lucrări, mai cu seamă în construcţii, precizează G4Media.ro.

În expunerea de motive, la iniţiatori e trecut numele deputatului PSD Laura Vicol, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sa vezi hotie....

    Doamne,ce jaf pe fata

    "Sprijin pt România", unde "România = firmele PSDNL"

    V-ați prins târziu ce-ați votat... 

    Si cerintele PNRR agreeaza varianta cu consultarea a trei oferte si primirea uneia singure care este valabila? Ca altfel fac baietii cumparaturile pe celege vor ei si apoi PNRR-ul nu deconteaza si le dau bugetele peste cap.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb