Aleşii locali timişoreni vor analiza, în următoarea şedinţă, proiectul propus "Colterm" (producătorul şi distribuitorul de agent termic din oraş) de a achiziţiona şi monta noi echipamente pentru producerea în cogenerare a energiei electrice şi termice. Valoarea totală a inves-tiţiei a fost estimată la 23,6 milioane de euro, din care 5 milioane de euro reprezintă lucrările de construcţii-montaj.
Potrivit proiectului de hotărâ-re de consiliu local, finanţarea este asigurată din surse proprii (17,7%), alocaţii bugetare (8,9%), împrumuturi bancare (66,8%) şi un avans (dintr-un proiect tip implementare în comun datorită căruia se va obţine o cofinanţare) şi din posibile parteneriate cu investitori interesaţi în dezvoltarea energetică a zonei. Conducerea "Colterm" intenţionează să contracteze un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în valoare de 15 milioane de euro, care să asigure finanţarea a peste 60% din proiect.
Noua investiţie va aduce creşterea veniturilor realizate prin vânzarea de energie electrică la preţuri competitive pentru unităţile de interes public local şi reducerea cu 10 % a costurilor de producere a energiei termice. La acestea se adaugă şi reducerea emisiilor de noxe ale centralei, prin încadrarea în normele europene de mediu ale noilor capacităţi.
Noua centrală va cuprinde o instalaţie de turbine cu gaze (14MWe), un cazan recuperator de căldură sub formă de abur, o turbină cu abur (6MWe), un schimbător de căldură pentru producerea de apă fierbinte, o instalaţie de tratare a apei, un transformator (25MVA) şi două staţii electrice (6 KV şi 0,4 KV).