Peste 6.000 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii

Miscellanea / 7 noiembrie 2015

Sursa: Facebook/Rezistenţa Urbană

Sursa: Facebook/Rezistenţa Urbană

Atmosfera generală a fost una haotică

-----------

Actualizare 13:30 Kelemen Hunor: "Evenimentele din ultima săptămână pot schimba radical relaţiile politice din această ţară"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat astăzi, la Cluj, că evenimentele din ultima săptămână "pot să schimbe radical relaţiile politice din această ţară", transmit surse din presă.

"Evenimentele din ultima săptămână, ne place sau nu ne place, pot să schimbe radical relaţiile politice din această ţară. Trebuie să înţelegem şi să vedem aceste lucruri în mod foarte clar. Cu toţii trebuie să înţelegem acest lucru, mai ales aceia care se ocupă zi de zi, ca profesie, de aceste lucruri. Trebuie să înţelegem că aceste lucruri au avut nişte preliminarii, nişte antecedente şi putem să anticipăm de pe acum că aceste evenimente vor avea consecinţe foarte serioase", a afirmat Kelemen Hunor la Consiliul Reprezentanţilor Unionali.

Declaraţia a fost făcută după ce toţi cei 142 de membri ai UDMR prezenţi în sală au ţinut un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la clubul "Colectiv".

Liderul UDMR a afirmat în continuare că este evident că era post-comunistă se încheie şi o nouă etapă începe în România, iar societatea are nevoie de o schimbare de paradigmă.

"Societatea reacţionează în mod foarte nervos, este vorba despre acei nervi care se exprimă, acei oameni au ieşit în stradă, sunt oameni revoltaţi şi acele sentimente de revoltă pot foarte uşor să degenereze şi totul se pare a fi, din această prismă, alb sau negru. Acest lucru nu este bine, nu putem clădi o societate pe aceste sentimente. Trebuie să sprijinim acele sentimente bune care urmează să schimbe în bine societatea. Trebuie să muncim pentru a face din România şi societatea românească una mai bună", a spus Kelemen Hunor, care a subliniat, în discursul său, că este evident faptul că asistăm la o criză socială profundă şi nu doar la o criză guvernamentală, care ar fi putut fi rezolvată prin soluţii politice.

Liderul UDMR susţine că, de data aceasta, soluţiile trebuie să ţină cont de doleanţele şi nemulţumirile societăţii, de aşteptările ei, dar nu trebuie trecut cu vederea faptul că în România există un sistem de instituţii democratice. El a vorbit şi de necesitatea unui contract cu societatea pentru sprijinirea, cu prioritate, a Educaţiei şi Sănătăţii, domenii necesare bunei funcţionari a comunităţii.

Kelemen Hunor a reluat şi ideea alegerilor anticipate şi comasarea alegerilor locale de anul viitor cu cele parlamentare. De asemenea, liderul UDMR a vorbit de necesitatea concentrării în viitorul apropiat pe desemnarea unui Guvern care să rezolve o serie de probleme stringente pentru România, precum bugetul pentru 2016, modificarea legii alegerilor parlamentare şi pregătirea alegerilor de anul viitor.

"Este nevoie de un compromis din partea partidelor politice care trebuie să accepte că nu lupta pentru putere este cea mai importantă. Este pe plan secundar sau nici nu contează, pentru că în momentul de faţă trebuie să avem un Guvern care trebuie să stea în fruntea ţării. Să avem un Guvern democratic, un premier care să-şi aleagă membrii cabinetului, să pregătească bugetul pe 2016, să gestioneze şi problematica legii electorale şi să pregătească alegerile pentru anul viitor", a mai declarat liderul UDMR.

La Cluj-Napoca are loc astăzi şedinţa de reconstituire a Consiliului Reprezentanţilor Unionali.

(S.A.)

------------

Mai mult de 6.000 de persoane au venit vineri seară în Piaţa Universităţii, în cea de-a patra zi de proteste organizate în Capitală, un număr considerabil mai mic decât în serile precedente.

Spre deosebire de zilele trecute, când manifestanţii s-au deplasat spre puncte cheie din apropiere, aceştia au rămas aseară în zona de lângă Universitatea din Bucureşti, potrivit Agerpres.

Bulevardul Magheru a fost blocat de la Hotel Intercontinental până la rond.

Huiduieli şi vociferări s-au auzit după ce mai multe persoane au încercat să amenajeze o scenă cu reflectoare lângă "Căruţa cu paiaţe" din faţa Teatrului Naţional din Bucureşti. Acolo, câţiva au încercat să ia cuvântul la portavoce, dar publicul le-a întors spatele.

"Plecaţi singuri sau vă dăm noi jos", "DNA şi CSM, aceeaşi mizerie", "Vrem un stat corect, nu defect", "Pedepse de cinci ori mai mari pentru funcţionarii corupţi" - sunt câteva dintre mesajele strigate de participanţii la manifestaţie sau inscripţionate pe pancarte.

Cezar Avrămuţ, cunoscut publicului ca "Stegarul Dac", s-a căţărat deasupra intrării în Facultatea de Geografie şi a fluturat un drapel. Acesta a afişat şi o pancartă, pe care scria "Ecologizarea clasei politice, nu candidaţi penali".

Unii protestatari au purtat măşti "Anonymus", folosite în ultimii ani tot mai frecvent la protestele din Europa, inspirate dintr-o legendă de la 1600 din Anglia a "rebelului" Guy Fawkes.

De asemenea, în Piaţă au fost instalate cinci panouri pe care cei prezenţi au fost invitaţi să scrie mesaje, respectiv "ce-şi doreşte poporul român" sau "cum arată România noastră".

La un moment dat, unii manifestanţi au scandat "Nu ne luaţi protestul" şi "Plecaţi acasă" la adresa unor protestatari care strigau mesaje împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi a fostului preşedinte Traian Băsescu.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Am spus-o acum cativa ani cand miscarea americana era la apogeu. La fel se va intampla si la noi. Sistemul poate fi schimbat doar din interior. Factorii din exterior doar il agita.

    1. Sistemul nu e asa infailibil cum se crede!

      Este compromis si șubrezit, tocmai din interior.- 

      Problema este ca nu s-a copt încă un sistem viabil care sa-l inlocuiasca pe cel perimat. 

      Nu poti inlocui ceva ce s-a format si desavarsit in sute de ani, cu o miscare de protest mai mult sau mai putin spontana.

      Cei din Piata Universitatii stiu ce nu mai vor, dar nu prea sunt hotarati asupra a ceea ce sa puna in loc. 

      De fapt, nu trebuie pus nimic in loc...

      Adică, o democrație directa, in care Piața sa hotărască ce e de făcut??

      Si cum ști ce s-a hotărât, când sunt sute, dacă nu mii de păreri?

      Cine veghează ca, dacă se ajunge la o decizie, aceasta sa fie pusa in practica? 

      "Piata" este o metafora pentru notiunea de "popor".

      Nivelul comunicatiilor permite votul de acasa, de pe strada sau de la serviciu, fara sa-ti intrerupi activitatea si fara costuri. 

      Putem vota legi nationale si norme locale.

      Nu avem nevoie de nici un parlament si de nici o "clasa politica". 

      "Punerea in practica" este sarcina administratiei (administratorii sint alesi prin vot popular), asupra careia controlul e cetatenesc.

      Mandatul administratorilor - mai indelungat la baza si tot mai scurt catre virful ierarhiei.

      Presedintele are mandat de o zi. 

      Documenteaza-te asupra democratiei ateniene din timpul lui Pericle, nu este nevoie sa descoperi apa calda.

      Deci, pana la urma tot este nevoie de alegeri...

      In Atena nu avea drept de vot decât "cetățenii", oameni liberi, "apropitari".

      Atunci, ar trebui gasita si azi o formula care sa te califice drept alegator. 

      Alegerile pentru functii administrative sint mai acceptabile, cit timp alegatorii au dreptul la controlul DIRECT asupra exercitiului mandatului si gestiunii si dezvolta instrumente si proceduri pentru asta (nu cine stie ce,...vezi controlul cetatenesc in "comunele" elvetiene).

      Nu vad de ce ar trebui sa gasim alte criterii pentru calitatea de alegator decit cele pe care le practicam acum. 

      Nu stiu care sunt criteriile care te califica in Elvetia drept cetatean cu drept de vot.

      Pe de alta parte, pentru a adopta sistemul elvetian, ar trebui, ori sa iesim din UE, ori ar trebui schimbate fundamental si normele Uniunii Europene. 

      Chitibusuri.

      Incerci sa sugerezi ca democratia directa ar fi nerealizabila? 

      Apartenenta la UE nu este conditionata de forma - directa sau reprezentativa - a sistemului democratic; pe de alta parte, Elvetia nu este in UE pentru ca nu vrea, nu pentru ca n-an-ar fi admisa, daca ar vrea; si in sfirsit, Elvetia nu are decit segmentul local de democratie directa, la nivel cantonal si national functioneaza tot prin reprezentativitate. 

      Cum spuneam, democratia directa este o propunere realista si o poti face realizabila, daca o vrei, gasind singur solutiile pentru ceea ce crezi ca ar fi obstacolele in calea ei.

      Altfel, obstacolele sint in numar nelimitat. 

      ACEST DEZASTRU PUEA FI EVITAT, daca directia financiara a sectorului 4 si-ar fi indeplinit sarcina de supraveghere, instiintare asupra nerespectarii codului fiscal si colectare a umpozitului pe spectacol, activitate care a dus la acest incendiu si nu activitatea de alimentatie publica, in ciuda descrierii pe care DNA pana in acest moment o prezinta.Nu este o critica, ci doar un indiciu pentru a lua in considerare faptul ca activitatea principala cod 5600 doar caracter marginal reprezinta, tenorul fiind pus in mod fatidic pe CAEN 9001 cu responsabilitatile referitoare la normele PSI si cele fiscale.Trebuie de aceea avut in vedere pretentiile care se vor indrepta asupra statului prin firmele de asigurari care vor desfasura astfel afacerea secolului. Dictonul tacerea e de aur va fi extrem de utila daca nu vor mai aparea neavizati care in numele statului aduc lamuriri asupra existentei sau inexistentei unei autorizatii privind SECURITATEA LA INCENDIU.

      Nu, chiar cred ca este posibilă și mi-ar plăcea această democratie directă.

      Problema cu UE este că legile interne nu trebuie sa contravina legilor generale ale Uniunii. 

      Tendinta este ca UE să devină un stat mare in care toate actualele țări vor avea același legi. 

      De altfel, la ora actuala, se pare ca s-a cam uitat de orice fel de democrație, existând niște țări mai egale ca altele.

      Marea finanța din țările importante din Europa dicteaza politicienilor, care, la randul lor, hotărăsc peste capul popoarelor. 

      Ce zice Make nu contravine legislatiei UE.

    ar fi bine, acum, sa-si concentreze eforturile intr-o singura directie: judecarea haitei lui Basescu, Stapinul Sistemului Ticalosit, Regele Hotilor si Imparatul Mondialilor.

    1. Să trăiți, domnu' Gadea!

      Am înțeles!

      Dar, parcă Basescu nu mai e președinte!?! 

      acum e Comandant :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb