Peste jumătate dintre brokerii de la BVB nu sunt pregătiţi pentru introducerea conturilor globale

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai 2009

Mai mult de jumătate dintre casele de brokeraj de pe Bursa de Valori Bucureşti nu sunt pregătite în totalitate pentru introducerea sistemului de tranzacţionare bazat exclusiv pe utilizarea conturilor globale, conform rezultatelor chestionarului transmis de BVB participanţilor la piaţă, potrivit NewsIn.

Astfel, dintre cele 72 de case de brokeraj participante la sistemul BVB, 62 au răspuns sondajului. Dintre acestea, 39 de firme, care au generat 45% din volumul tranzacţiilor la Bursă în primul trimestru, au menţionat că nu sunt pregătite în totalitate pentru implementarea conturilor globale.

În schimb, doar 23 de brokeri, care au realizat 32% din volumele tranzacţionate în T1 la Bursă, au răs­puns că sunt pregătiţi pentru introducerea acestui sistem.

În urma acestui sondaj şi a argumentelor şi comentariilor aduse de brokeri, Consiliul Bursei a hotărât că "nu este oportună migrarea la data de 1 iunie 2009 la un sistem bazat exclusiv pe conturi globale".

"Trecerea la conturile globale rămâne un obiectiv prioritar al BVB, dar Consiliul Bursei a hotărât adoptarea unei abordări care să răspundă atât participanţilor care solicită acest model operaţional, cât şi celor care optează, pentru moment, la menţinerea conturilor individuale", potrivit răspunsului transmis de Bursă caselor de brokeraj.

Astfel, Bursa vrea să facă o trecere graduală la utilizarea sistemului de tranzacţionare pe baza conturilor globale şi, în prezent, are în lucru o nouă versiune a sistemului de tranzacţionare, precum şi modificarea codului BVB, pentru a oferi intermediarilor posibilitatea să opteze fie pentru conturi globale, fie pentru cele individuale. Totodată, BVB estimează că termenul pentru finalizarea noului model operaţional va fi de şase săptămâni.

Brokerii vor avea de ales între cele două sisteme de tranzacţionare, dar nu vor putea utiliza decât unul. Momentul trecerii la conturile globale urmând să fie opţiunea fiecărui participant.

Totodată, BVB va păstra mecanis­mul de prevalidare pentru vânzare atât pentru conturile individuale, cât şi pentru cele globale.

Conturile globale permit firmelor de brokeraj să cumpere acţiuni, sau alte valori mobiliare pentru toţi clienţii pe acelaşi cont global, pentru ca ulterior să le distribuie pe conturile individuale.

Programul pilot de utilizare a conturilor globale a fost lansat la începutul anului trecut, odată cu listarea acţiunilor Erste Group pe piaţa de la Bucureşti.

În cadrul programului pilot, Depozitarul Central şi Bursa de Valori Bucureşti evaluează lunar aplicarea mecanismului de prevalidare a instrumentelor financiare şi a sistemului de conturi globale, transmiţând la sfârşitul fiecărei luni rezultatele evaluării către CNVM

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb