Petiţia împotriva Acordului de liber schimb UE-SUA a atins un million de semnături

E.D.
Companii / 4 decembrie 2014

Mai mult de un million de cetăţeni din Europa au semnat Iniţiativa Cetăţenească Europeană Independentă STOP Acordului de liber schimb UE-SUA (TTIP) în ultimele 2 luni, manifestându-şi astfel opoziţia faţă de acordurile comerciale dintre Uniunea Europeană şi ţările Americii de Nord.

Campania, condusă de coaliţia Stop TTIP este susţinută de mai mult de 320 de organizaţii ale societăţii civile şi sindicate din 24 de state membre ale UE, inclusiv România.

Promotorii campaniei susţin că aceste acorduri comerciale controversate, cunoscute sub numele de TTIP şi CETA vor acorda o putere fără precedent corporaţiilor internaţionale şi aceasta va duce la pierderea democraţiei, a statului de drept, a protecţiei mediului şi a protecţiei consumatorului. Aceste tratate vor permite, printre altele, corporaţiilor să dea în judecată guvernele la curţi de arbitraj private în cazul în care legile şi politicile acelor guverne vor aduce atingere profiturilor companiilor.

John Hilary, membru al Comitetului Cetăţenesc Stop TTIP a declarat: "Stop TTIP a strâns mai mult de un million de semnături într-un timp record. Lucru jenant pentru Comisia Europeană, având în vedere că aceasta a încercat în mod repetat să blocheze orice fel de implicare a cetăţenilor în modul în care aceste tratate sunt negociate şi în influenţarea rezultatului acestora. Jean Claude Juncker ar trebui să asculte opoziţia care este din ce în ce mai mare şi să oprească imediat ambele tratate".

La mijlocul lunii iulie, coaliţia Stop TTIP a aplicat pentru înregistrarea unei Iniţiative Cetăţeneşti Europene (ECI) solicitând Comisiei Europene să oprească negocierile TTIP şi să nu ratifice CETA.

Conform legislaţiei europene, o Iniţiativă Cetăţenească Europeană cu mai mult de un milion de semnături poate obliga Comisia Europeană să revizuiască o politică şi să organizeze o audiere în Parlamentul European. La începutul lunii Septembrie, Comisia Europeană a refuzat să înregistreze Iniţiativa Cetăţenească Europeană invocând faptul că aceasta nu era admisibilă. Stop TTIP a continuat cu o versiune de Iniţiativă Cetăţenească Europeană organizată independent şi a contestat decizia Comisiei Europene la Curtea de Justiţie Europeană.

Lavinia Andrei, preşedinte al Fundaţiei TERRA Mileniul III şi membru în Comitetului Cetăţenesc Stop TTIP reaminteşte că: "Pentru România pericolul este multiplicarea la nesfârşit a unor cazuri precum cele de la Roşia Montană sau Pungeşti, deoarece prin intermediul TTIP corporaţiile vor avea acces garantat la resurse, pe care le vor putea exploata fără sa respecte reglementări stricte de mediu, iar dacă statul român nu le va asigura toate condiţiile pentru profit, acestea îl vor putea acţiona în instanţe de arbitraj comercial pentru a primi despăgubiri.

De asemenea românii trebuie să fie conştienţi că dacă acest acord va fi adoptat cetăţenii europeni nu vor mai fi protejaţi de principiul precauţiei şi riscă să devină un fel de cobai ai companiilor din domeniul farmaceutic sau alimentar. Se ştie că în Statele Unite un produs dăunător este retras de pe piaţă abia după ce se dovedeşte nocivitatea lui, pe când în UE nu poate fi comercializat până nu se elimină orice risc".

Stop TTIP a anunţat că va intesifica protestele în lunile ce urmează. Colectarea de semnături va continua şi va fi însoţită de acţiuni creative şi marşuri. Prima dintre aceastea va avea loc la Bruxelles pe 9 Decembrie la aniversarea celei de-a 60-a zi de naştere a Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

John Hilary a adăugat: "Îi vom face un cadou special domnului Jean-Claude Juncker de ziua lui: O imensă felicitare semnată de un milion de europeni. Politicienii le solicită mereu cetăţenilor să se implice în mod activ în politicile europene şi aici sunt mai mult de un milion de cetăţeni care tocmai au făcut asta. La cea de-a 60-a aniversare, Juncker ar trebui să stingă, în locul lumânărilor de pe tort, flacăra acestor tratate comerciale nedemocratice cărora li se opun oamenii din toată Europa. Un milion de semnături este doar începutul. Noi ne vom continua protestul până când TTIP şi CETA vor face parte din domeniul trecutului".

Coaliţia europeană STOP TTIP are în componenţă mai multe organizaţii neguvernamentale româneşti printre care TERRA Mileniul III, Salvaţi Roşia Montană, ActiveWatch, Grupul de Intervenţie Civică, Miliţia Spirituală, Mining Watch, România Fără Ei, România Vie şi Asociaţia Edelvais.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb