PETRE DAEA: "În sistemele de irigaţii culturile sunt bune, plantele nu suferă, vegetaţia e normală"

I.Ghe.
Politică / 6 iulie 2022

"În sistemele de irigaţii culturile sunt bune, plantele nu suferă, vegetaţia e normală"

Seceta pedologică nu este acelaşi lucru cu seceta din agricultură, ultima incluzând mai mulţi factori, a precizat Petre Daea, politicianul desemnat de PSD pentru a prelua portofoliul de la Ministerul Agriculturii, rămas vacant după ce Adrian Chesnoiu a demisionat în urma punerii sale sub urmărire penală de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

"În sistemele de irigaţii culturile sunt bune deoarece fermierilor le-a fost acordată gratuit apa până la staţiile de punere sub presiune, iar de acolo până la terenurile cu culturile agricole au beneficiat de reducerea cu 50% a preţului energiei electrice. În zonele respective plantele nu suferă, vegetaţia e normală, iar plantele sunt pe măsură", a declarat Petre Daea, la finalul conferinţei de presă pe care a susţinut-o alături de Marcel Ciolacu la finalul şedinţei Consiliului Naţional Politic al PSD.

Petre Daea a combătut şi mesajul conducerii Apele Române, care solicita fermierilor şi legumicultorilor să irige mai puţin culturile în această perioadă secetoasă.

"Eu nu fac asta, să fie bineînţeles. Planta nu poate trăi fără apă, care este factorul vital, iar legumicultorii pun aceste culturi în zone sigure de apă. Nu-şi permite niciun legumicultor să planteze vreo legumă undeva dacă nu are surse suficiente de apă. Ei trebuie să irige că trebuie să mâncăm. Hrana trebuie asigurată, de aceea le transmit fermierilor să îşi folosească resursele de care beneficiază în zona respectivă. Acolo unde a secat sursa de apă, nu au ce să facă; eu nu am soluţii unde nu există apa respectivă", a spus Petre Daea.

El a criticat şi faptul că miniştrii din guvernul Cîţu nu s-au bătut pentru includerea în PNRR a finanţării sistemelor de irigaţii în ţara noastră şi a precizat că este interesul Europei să ne aloce bani pentru aşa ceva atât timp cât importă cantităţi mari de soia şi porumb, cantităţi ce pot fi asigurate în mare parte de fermierii români.

"Nu mi-am putut imagina ca agronom să nu existe argumente tehnice pe care să le prezinţi Comisiei Europene pentru a asigura cultura soiei - unde Uniunea Europeană e tributară şi dependentă de importurile care asigură proteina vegetală în ţările care folosesc furaje şi sunt dependente de import, şi pentru a asigura cultura porumbului, unde România poate avea o producţie de 16 tone la hectar, adică 16 milioane tone de prorumb numai în sectorul irigat, la care se adaugă încă un milion de tone din culturile neirigate", a arătat Petre Daea.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pare mai speriat de bombe ca in primul mandat!

    1. Un comentariu absolut penibil care se leagă de o poză. Omul poate fi urât sau frumos, fotogenic sau nu.

      În cazul ăsta, Petre Daea nu-i el fotogenic dar e competent și știe ceea ce spune.

      Lui i se datorează și refacerea unei mici bucăți a sistemului de irigații în mandatul anterior fără de care acum pagubele generate de secetă ar fi fost mult mai mari. 

    Liviu Dragnea mai lipsește din schema...

    Cu Daea la agricultura avem circul asigurat. Urmeaza coliva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb