Petre Daea: "Măsura ieftinirii laptelui va fi luată pentru ca oamenii să simtă că viaţa e mai ieftină"

G.D.
Politică / 14 aprilie 2023

Petre Daea: "Măsura ieftinirii laptelui va fi luată pentru ca oamenii să simtă că viaţa e mai ieftină"

Ministrul Agriculturii Petre Daea a precizat că nu doreşte că avanseze o cifră privind costul laptelui, întrebat dacă un litru de lapte va ajunge să coste 5 lei după aplicarea măsurii de reducere a preţului acestui produs pe o perioadă de şase luni, măsură discutată de premier şi unii membri ai Executivului cu procesatorii şi retailerii. De asemenea, social-democratul a adăugat că nu poate anticipa şi alte măsuri similare, chestionat dacă reducerea preţului ar putea fi făcută şi pentru alte produse cum ar fi carne sau alte lactate, conform News.ro.

"În primul rând este o iniţiativă a Guvernului, pentru că am avut întâlniri pe această temă la care am fost şi eu. Iată că vă dau răspunsul acesta al confirmării, faptul că am fost prezent la această întâlnire coordonată şi asistată de premier, punându-şi şi dumnealui întrebarea, la fel ca şi noi ceilalţi, ce trebuie să facem în aşa fel încât să fie bine. Am socotit şi noi şi socotim de fiecare dată, că lăcomia nu e bună, indiferent unde se află şi cine o aplică. Motiv pentru care am putut constata, prin analiză, şi am văzut că întreaga coaliţie şi oamenii politici ai României îşi pun întrebarea şi caută soluţii, pe bună dreptate", a explicat Petre Daea, întrebat astăzi cine va suporta reducerea de 20% aplicată la preţul laptelui şi dacă preţul laptelui trebuie să fie peste 7 lei ca să poată fi aplicată măsura.

Ministrul Agriculturii a adăugat că nu poate avansa o cifră cât va costa un litru de lapte, după aplicarea măsurii de reducere a preţului cu 20%.

"Sigur soluţia a prezentat-o domnul premier, iar în ansamblul acesta de măsuri sunt elementele concrete care vor fi la baza propunerii. Eu nu vreau să fac ingerinţe în activitatea altora pentru că pe acest lanţ de producţie nu se află numai Ministerul Agriculturii. Eu nu dau cifre niciodată (dacă laptele va ajunge să coste 5 lei - n.r.). Şi ştiţi de ce nu dau? Pentru că ştiu ce înseamnă cifra şi ce înseamnă propunerea acesteia şi responsabilitatea pe care o am. Ce propun eu şi confirm, pentru că totuşi sunt ministru şi trebuie să spun clar despre ce e vorba, în şedinţa respectivă s-a luat această măsură pe care aţi pus-o în spaţiul public, prin comunicările pe care le-aţi făcut, tocmai pentru a se reduce litrul de lapte la galantar, în aşa fel încât oamenii să simtă şi ei că viaţa este mai ieftină şi să simtă şi ceilalţi care se ocupă de prelucrare, pentru că nu la producător e problema", a completat Daea.

El a mai precizat că Ministerul Agriculturii a intervenit mereu pentru a sprijini producătorii.

"Noi facem intervenţiile la producător şi se cunosc aceste intervenţii şi le-am făcut tot timpul. Le-am făcut tot timpul pentru producător, tocmai pentru a creşte randamentului producţie şi creşterea randamentului şi a costurilor, ca urmare a intervenţiilor pe care le facem. Din acest punct de vedere, suntem în regulă şi suntem în fiecare moment la zi cu sprijinul pe care îl dăm, atât din efortul bugetar propriu, cât şi de la UE. De aceea, prin înţelegerea care a fost şi prin dispoziţia prim-ministrului s-a putut constata din prelucrarea informaţiilor şi a discuţiilor pe care le-am avut în cele trei întâlniri care depăşesc 10-15 ore şi am ajuns la această concluzie, nu printr-o intervenţie brutală, printr-o înţelegere că este bine să nu ajungem la lăcomie. Lăcomia astăzi poate aduce sărăcia mâine", a mai declarat ministrul PSD.

Chestionat dacă este posibil ca Guvernul să intervină şi asupra altor preţuri, de exemplu carne sau lactate, dacă va fi observată o explozie a preţurilor, ministrul Agriculturii a răspuns: "Nu aş vrea să anticipez măsurile pe care ministrul Agriculturii nu le poate lua singur".

"De aceea îmi rezerv sau nu dau acest răspuns direct că «da» sau «ba», ci pot spune foarte clar că tot timpul analizăm ce este de făcut în România şi când găsim soluţii le şi anunţăm", a conchis Petre Daea.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, după întâlnirea de miercuri de la Guvern cu fermierii, procesatorii şi reprezentanţii marilor reţele de magazin, că a convenit cu procesatorii şi retailerii o reducere a preţului laptelui de consum pentru o perioadă de şase luni, iar crescătorii de vaci de lapte vor primi în acest an ajutoare în valoare de 43,6 milioane euro, în două tranşe. De asemenea, pentru susţinerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătăţită şi adaptată măsura de acordare a primei de 10% din valoarea producţiei prelucrate în ţară.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Viata e prea ieftina dacă avem zeci de miliarde

    ptr. inarmare și donații din buget 

    1. DOMNULE MINISTRU. Dupa ce ieftiniti laptele,ca de carne sau saturat romanii,vorbiti cu seful dumneavoastra CIOLACU si dupa modelul CEAUSESCU VASALE DANCU,infiintati si dumneavoastra o echipa de FOTBAL,care sa se numeasca AGRICULTORUL CORMORANI.Iata ca noul CEAUSESCU,a facut o lege in care cu ajutorul colegilor din MAREA ADUNATURA NATIONALA, pompos numita SPARLAMENT,MINISTERUL APARARII NATIONALE sa aibe o echipa de fotbal in prima LIGA NATIONALA,care apoi sa fie declarata CAMPIOANA in fiecare an,avand ca antrenor pe minoritarul de la Brasov si secund pe LAUTARUL de BUCURESTI,iar ceilalti fosti jucatori ai fostei echipe CEAUSISTE STEAUA sa aibe si GURA lor ce sa MANANCA,intrucat MILITARILOR ACTIVI li se vor taia din SALARII ca sa cotizeze la bunastarea MANGLITORILOR. In aceste conditii,acum cand armata se inzestreaza cu TEHNICA MILITARA de ULTIMA GENERATIE,sa vedem daca vreo echipa din LIGA 1 o sa aibe curajul sa invinga echipa ARMATEI. In LOJA STADIONULUI ARMATEI construit din bani publici,vor lua parte SPUMA PSDista in frunte cu domnii CIOLACU,DANCU si GRINDEANU.CE VESTE MINUNATA pentru romani in ajunul PASTELUI.!

      nu-ti mai iese din cap prostia asta cu cormoranii din cap ? ce nu intelegi de tot o repetati ? roaga un elev declasa 1 sa faca o inmultire cu nr de pasari * cant de peste mancata zilnic , si poate va dumiriti o data !

      SPARLAMENT. Bine zis. S-ar putea sa folosesc si eu termenul, mi se pare potrivit la fix.

      SPAGA+PARLAMENT=SPARLAMENT. Nu e de ras, e mai mult de plans, dar fie.

    Viata e mai scumpa sau mai ieftina in fuctie de pretul la lapte. Restul nu conteaza.

    SĂ-ȚI FIE RUȘINE, DOMNULE ... MINISTRU !

    Nu ne mai furați!

    terminati!!!

    nu se ieftineste nimin nominal!!! 

    asa cum am spus! 

    vorbim de cicluri de ieftiniri dupa 2026-2028! 

    iar de ieftiniti toala: cand va intra puhoi alt ciclu de somaj bomba + NLPuri bomba la executari silite! 

    pana atunci ciocul mic! 

    morcovul a sarit procentual in nesimtire; cartoful fa fel, ceapa la fel.., 

    Aceste produse au sarit procentual in 2 ani (asa cum anuntam) mai mult decat orice marire de salarii nominale! 

    Si culmea ca aceste “legumi” reflecta scumpirea “speculativa” din piata la CREDIT - Betoane - Chirii… toate sar calul mai rau ca veniturile nominale. 

    s c cret 

    1. Hei s cret , ieftiniri nu cred ca vor mai fi. Ar fi dezastruos pt gaurile din buget, o scadere nominala a PIB. Si dc se intampla un pic, vor printa bani ca sa dea pensii speciale salarii bugetari din care 50% sunt numai pile si relatii, si STAU pe bani buni, plus alte gauri din care-si fac plinul alesii speciali, mai il prinde pe cate unul, doar suficient ca sa-ti dai seama cam cat se fura din aceste taxe, ultimul tun spaga de al aeroportul otopeni, 25 .000.000 euro sau asa ceva. Asta e doar una care s-a aflat. Ieri citeam de Udrea ca a scapat de o spaga de 5.000.000 euro. Si astia nu sunt pestii cei mai mari. Ca sa aiba de unde FURA, vor devaloriza leul cat trebuie numai sa nu scada preturile. Deci nu mai visati scaderi. Odata in istoria Romaniei de dupa 89 au fost scaderi- in 2008. Atat. Si deja au declarat ca "nu vor mai face greseala asta". Pt ca scaderile au venit dupa ce au taiat salarii la bugetari, pensii, si au oprit toate licitatiile publice. Acum vor merge pe printare de bani si indatoraree la maxim cat se poate. Asta au spus. Si cred ca putem sa-i credem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb