Pesta porcină africană a costat mult anul trecut, din punct de vedere bugetar, şi nu ştiu cât va costa anul acesta, însă acest lucru a fost atenuat, pentru că am primit de la Uniunea Europeană un sprijin de 34 de milioane de euro, a declarat, astăzi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci din Parlament.
El a fost întrebat de deputatul USR, Cosette Chichirău, cât a costat pesta porcină africană în 2018 şi cât va costa anul acesta, dar şi care a fost impactul asupra culturii de porumb, din punct de vedere al contaminării.
"Pesta porcină africană a costat mult din punct de vedere bugetar, dar acest lucru a fost atenuat pentru că am primit de la UE un sprijin de 34 de milioane de euro, care înseamnă fonduri pentru susţinerea acţiunilor sanitare veterinare organizatorice, dar şi altele, pentru a putea pune stăpânire pe acest lucru. Nu ştiu cât ne va costa anul acesta, nu sunt prevederi bugetare, dar pot spune că pe baza Regulamentului european 652/2014 s-a prevăzut o sumă de 14 milioane de euro, pentru a susţine toate programele din domeniul sanitar-veterinar. Ele se bugetează pe ANSVSA. Suportul acesta financiar vine pe acest culoar, deoarece este gestionat de DG Sante", a spus ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.
În ceea ce priveşte contaminarea culturilor, în speţă a porumbului, din cauza pestei porcine africane, Daea a spus că nu a existat nicio astfel de situaţie.
Deputatul USR i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Daniela Pescaru, să spună ce sume vor fi alocate în acest an din Fondul de Rezervă pentru pesta porcină africană, în condiţiile în care anul trecut "Fondul de rezervă al Guvernului a fost epuizat prin plăţi la pesta porcină africană".
"Teoretic da, se pot face aceste cheltuieli din fondul de rezervă, dar din câte ştiu sunt 14 milioane de euro la ANSVSA, pentru acest lucru. Nu mai ştiu exact ce sume s-au dat anul trecut din Fondul de Rezervă pentru pestă, s-au dat de mai multe ori, dar acesta se realimentează la rectificări. Deocamdată este Fondul de Rezervă cu care plecăm - 100 de milioane de lei - de aceea eu îmi permit să nu susţin amendamente, pentru că suma este destul de mică şi apar tot felul de urgenţe şi acţiuni neprevăzute", a subliniat secretarul de stat în MFP.