• "Eni" a oprit o conductă care transportă aproape 10% din necesarul de gaze naturale al Italiei
Marile companii petroliere străine şi-au oprit activităţile din Libia, ca urmare a protestelor violente din ţară.
"Eni" SpA, cel mai mare producător de ţiţei din Italia, şi-a suspendat unele operaţiuni de producţie din Libia şi activităţile unei conducte care asigură aproape 10% din necesarul de gaze naturale al Italiei. Dar, "Eni" şi guvernul italian dau asigurări că această întrerupere nu pune în pericol aprovizionarea ţării.
"Ca urmare a suspendării temporare a unor activităţi ale producţiei de gaze naturale în Libia, furnizarea gazelor prin conducta Greenstream este suspendată", a indicat "Eni".
Lung de 520 km şi cu o capacitate de opt miliarde metri cubi anual, Greenstream porneşte din Mellitah (Libia) şi ajunge în Gela (Sicilia, Italia). Gazele care tranzitează prin Greenstream provin din două zăcăminte, Bahr Essalam şi Wafa, exploatate de "Eni" şi de compania naţională libiană NOC.
Totodată, "Repsol" YPF SA, cea mai mare companie petrolieră spaniolă, a anunţat că şi-a suspendat activităţile în Libia, ceea ce ar putea semnifica blocarea unei producţii de circa 300.000 de barili pe zi, adică aproape 20% din producţia libiană, evaluată la 1,5 - 1,8 milioane de barili zilnic.
Grupul petrolier francez "Total" SA a anunţat, tot ieri, că a început să suspende o parte din producţia sa în Libia. Producţia "Total" în Libia s-a situat la 55.000 barili echivalent petrol pe zi în 2010, reprezentând 2,3% din producţia totală a grupului.
La rândul său, compania petrolieră britanică BP Plc, a doua din Europa, şi-a suspendat activităţile de pregătire a unui foraj în deşertul libian. Totodată, compania petrolieră norvegiană "Statoil" ASA şi-a închis biroul din Libia, unii angajaţi ai companiei părăsind această ţară.
"Royal Dutch Shell" Plc, cea mai mare companie petrolieră din Europa, şi-a relocat temporar angajaţii de pe teritoriul Libiei, birourile locale ale companiei fiind închise.
În acelaşi timp, OMV AG, cel mai mare producător energetic din Aus-tria, care realizează în Libia circa 33.000 de barili echivalent petrol pe zi (aproape 10% din totalul produs de companie), anticipează o reducere temporară a producţiei în această ţară şi nu exclude o oprire integrală a operaţiunilor.
• Sarkozy cere sancţiuni împotriva Libiei
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a solicitat, ieri, adoptarea rapidă a unor sancţiuni concrete din partea UE împotriva responsabililor represiunii din Libia, dorind suspendarea relaţiilor economice şi financiare cu această ţară.