Petrolul a încheiat luna februarie cu peste 100 de dolari barilul

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 martie 2008

FMI nu crede că preţul ţiţeiului va mai urca anul acesta

Preţul petrolului a înregis­trat, în ultima zi a săptămânii trecute, la New York, nivelul maxim al tuturor timpurilor, însă a mai scăzut spre finele şedinţei bursiere, odată cu stabilizarea cursului dolarului faţă de euro. Creşterea iniţială, până la recordul maxim istoric, a fost determinată de deprecierea monedei americane până la cursul minim al tuturor timpurilor faţă de moneda europeană. Totuşi, ţiţeiul a încheiat ultima zi a lunii februarie cu un preţ de peste 100 de dolari barilul.

La finele şedinţei de tranzacţionare de vineri, la New York Mercantile Exchange, preţul petrolului cu livrare în luna aprilie a scăzut cu 75 de cenţi (0,7%), la 101,84 dolari barilul. Anterior, cotaţia atinsese 103,05 dolari/baril - cel mai ridicat nivel de la momentul lansării contractelor futures pe petrol în SUA - 1983. Cotaţia ţiţeiului a înregistrat recorduri succesive în ultimele patru zile din săptămâna trecută, ca urmare a deprecierii puternice a dolarului. Vineri, dolarul a consemnat recordul minim istoric de 1,5239 unităţi/euro, după care şi-a mai revenit, ajungând la 1,5195 unităţi/euro.

În prezent, la New York, preţul petrolului este cu 65% mai mare decât în urmă cu un an.

Vineri, la ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în aprilie a avut un preţ de 100,10 dolari/baril, în declin cu 80 de cenţi ori 0,8%.

Tot vineri, pe piaţa londoneză, cotaţia a atins recordul maxim istoric de 101,27 dolari/baril.

Analiştii susţin că este foarte greu să anticipeze dacă se va opri acest trend al cotaţiilor petroliere, întrucât investiţiile în domeniu sunt masive.

Fondul Monetar Internaţional (FMI), însă, nu aşteaptă ca preţul petrolului să mai câştige teren. Directorul general al instituţiei, Dominique Strauss-Kahn, a declarat vineri: "Specialiştii FMI nu aşteaptă ca preţul petrolului să mai crească anul acesta. Cred că încetinirea economiei globale preconizată pentru 2008 va avea ca efect scăderea preţului petrolului, chiar dacă pe termen foarte scurt vom mai asista la creşteri precum cele din ultimele zile".

Săptămâna aceasta, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se reuneşte ca să-şi stabilească strategia viitoare. Potrivit estimărilor, OPEC îşi va menţine cotele actuale de producţie.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb