Petrolul ţâşneşte inexplicabil, la BVB

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iunie 2011

Petrolul ţâşneşte inexplicabil, la BVB

Acţiunile mai multor companii din domeniul petrolier şi petrochimic s-au apreciat puternic, în ultima săptămână, la Bursa de Valori Bucureşti, trezind interesul speculatorilor şi semnele de întrebare ale analiştilor, care nu reuşesc să îşi explice o asemenea evoluţie, în contextul absenţei, în aparenţă, a unor ştiri sau evenimente care să o influenţeze. Chiar şi unii dintre preşedinţii acestor companii mărturiseau, ieri, că nu au nicio explicaţie pentru felul cum evoluează acţiunile lor la Bursă.

Titlurile "Oltchim" Râmnicu Vîlcea (OLT), "Rompetrol Rafinare" (RRC), "Oil Terminal" (OIL), "Petrolexportimport" (PEI) şi "Rompetrol Well Services" (PTR) "şi-au luat zborul", în ultima săptămână, înregistrând randamente cuprinse între 47% (OIL) şi 108% (OLT).

Evoluţia surprinzătoare a continuat şi în şedinţa de ieri, când, după o ascensiune de 15%, titlurile "Rompetrol Rafinare" s-au prăbuşit, închizând cu o pierdere de 11%, în timp ce acţiunile "Oltchim" au consemnat o depreciere de 10,01%. Aceasta a fost prima scădere suferită de titlurile OLT, după o săptămână şi jumătate.

"Probabil că unii investitori au interpretat greşit o ştire sau o informaţie care ar fi putut avea impact asupra acestor companii", a comentat evoluţia de ieri Nicolae Gherguş, preşedintele "Confident Invest", subliniind că, în opinia domniei sale, nu a apărut nicio ştire care să justifice "galopul" acestor acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, în ultimele săptămâni.

Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", compară evoluţia celor cinci companii, active în domeniul petrolier şi petrochimic, cu cea a titlurilor din industria de "îngrăşăminte", precum "Amonil" şi "Azomureş", care au crescut, în 2008, fulgerător, antrenând speculatorii în iureşul lor.

Domnul Chişu a precizat:

"Un element comun pentru cele cinci acţiuni este specularea lor, în absenţa unei ştiri care să justifice o creştere naturală. A fost o vreme când aveam raliul pe îngrăşăminte... De ce nu am avea şi pe alte acţiuni acum, în mod similar? Foarte mulţi speculatori pot să fie activaţi pe o anumită acţiune fără să existe neapărat o ştire sau să aibă loc un eveniment care să declanşeze aprecierea. O astfel de mişcare adună foarte multă euforie pe bursă, dar produce şi foarte multă frustrare, atunci când se dezactivează. Un alt element comun pentru cele cinci acţiuni este lipsa limitei extinse de variaţie, putând creşte cu maxim 15% zilnic. O astfel de restricţie alimentează aprecierile consecutive cu câte 15% pe zi, în timp ce o limită extinsă de variaţie ar împiedica o asemenea evoluţie".

Alţi brokeri explică aprecierea titlurilor "Oil Terminal" şi "Rompetrol Rafinare" prin prisma impactului pe care începerea explorărilor petroliere în Marea Neagră le-ar avea asupra celor două companii, ambele deţinând terminale.

Administraţia prezidenţială a informat, ieri, că preşedintele Traian Băses-cu, a primit la Palatul Cotroceni o delegaţie a companiilor Exxon Mobil şi OMV - Petrom, condusă de Johnny Lee Hall, vicepreşedinte executiv al Exxon Mobil Exploration Company. În cadrul întâlnirii, cele două companii au prezentat planurile de acţiune şi de investiţii pentru următorii ani în perimetrele concesionate la Marea Neagră.

"Au apărut foarte multe informaţii în ultima vreme care atestă interesul străinilor pentru domeniul nostru energetic", a subliniat un broker care nu a dorit să îi fie menţionat numele, completând: "Cineva ştie ceva şi probabil că vom afla în perioada următoare".

Alţii încearcă să găsească o influenţă a semnării acordului pentru gazoductul "Nabucco", străduindu-se să găsească conexiunea între acesta şi preţurile acţiunilor noastre din petrol; în timp ce câţiva invocă, în mod obscur, animaţia în jurul strategiei companiei de stat din Azerbai-djan, "Socar", care însă şi-a declinat (în declaraţii oficiale) interesul pentru "Oltchim", "Arpechim" şi "Petrom".

Ieri, au fost tranzacţionate 17,7 milioane de acţiuni OIL, reprezentând circa 3% din capitalul social al companiei. În schimb, volumele tranzacţionate cu acţiuni OLT şi cu titluri PEI au fost modeste, de 1,4 milioane titluri la "Oltchim" şi de 954 la "Petrolexportimport". Interesant este volumul de 9,45 milioane de acţiuni de la "Rompetrol Rafinare", în condiţiile în care, după oferta de preluare a celor de la KazMunaiGaz, în piaţă mai rămăseseră doar acţiunile disparate ale cuponarilor, fără ca cineva să le constituie într-un pachet de dimensiuni mai mari.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Foate bune observatiile domnului Chisu. Bursa noastra putin lichida este frecvent dominata de emotii, componenta emotionala este foarte puternica. Tocmai de aceea e oportuna eliminarea limitei de variatie, care nu-si mai are locul demult. Inventam noi apa calda, americanii de ce nu au aceasta limita? Care e problema daca o actiune creste cu 427% intr-o zi, dupa care scade la loc cu 81% a doua zi? Pe parcursul a doua zile s-ar epuiza toata aceasta energie emotionala si s-ar reveni la normal.

    Ștefania Ciocîrlan (ortografia e buna oare?), este deja un nume in Piata de Capital. Nimeni nu contesta asta. Mi-ar placea totusi o nota personala, o implicare, renuntarea la "neutralitate" care inseamna ca orice faci ,e bine ,orice este acceptabil , si , in anumite conditii poate aduce profit .

    fondurile fac piata pentru raportari cat mai bune la jumatatea anului;pe acolo mai intra si niste retailisti ce nu au ce face cu banii:SOV avea o parere despre bursa:la bursa nu prea merita sa duci bani munciti...aviz amatorilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb