• Operaţiuni de curăţare a râului Dâmbovnic, demarate imediat după producerea incidentului de la Suseni
• Calitatea apei in aval a fost restabilită în numai câteva zile
Rafinăria Arpechim, una dintre cele două unităţi de procesare a ţiţeiului din cardul Petrom, a încheiat operaţiunile de curăţare a râului Dâmbovnic. Mostrele de apă colectate de Arpechim, reprezentanţii locali ai Direcţiei Apelor Arges şi un laborator independent confirmă calitatea apei din aval.
Jeffrey Rinker, membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil pentru activitatea de rafinare: "Am depus toate eforturile posibile pentru a minimiza efectele incidentului de la Suseni şi pentru a ne asigura că nu au fost aduse prejudicii permanente mediului. Circa 270 de persoane coordonate de o echipă de la Arpechim au curăţat malurile şi albia râului Dâmbovnic, astfel încât, în numai opt zile să restabilim calitatea apei".
Operaţiunile de curăţare a râului Dâmbovnic au fost iniţiate imediat după producerea unui incident la Suseni, un lac de acumulare a apelor reziduale tratate biologic al Combinatului Arpechim. Ca urmare a spargerii stăvilarului, din lacul pentru depozitarea apelor reziduale tratate au fost deversate sedimente şi noroi, care conţineau o cantitate redusă de reziduuri petroliere.
În cel mai scurt timp, au fost instalate baraje pe râul Dâmbovnic, a fost implementat un sistem de monitorizare a calităţii apei şi au fost contractate serviciile unei companii specializate în tratarea deversărilor de ţiţei.
Patru dispozitive de aspirare au lucrat în fiecare zi pentru a absorbi noroiul din barajele instalate, iar patru buldozere şi zece camioane au transportat materialul colectat.
De-a lungul râului, spre Gratia, au fost construite baraje în care au fost plasate circa 15.000 de kg de materiale absorbante biodegradabile, în vederea colectării reziduurilor petroliere. Operaţiunile de curăţare s-au efectuat pe o distanţă de circa 35 de kilometri de-a lungul râului Dâmbovnic, între localităţile Suseni şi Slobozia.
La numai câteva zile de la producerea incidentului, măsurătorile efectuate la Suseni, Negraşi şi Slobozia au indicat o calitate a apei din aval similară cu cea dinaintea producerii incidentului.