"Petrom" previzionează afaceri mai mici cu o treime, în 2009

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie 2009

În ton cu bugetul \"de criză\", anunţat de Mariana Gheorghe , \"Petrom\" nu va distribui dividende din profitul aferent anului trecut. Gheorghe Ionescu, noul reprezentant al Ministerului Economiei în Consiliul de Supraveghere al "Petrom" susţine că această decizie afectează statul, însă numai pe termen scurt.

În ton cu bugetul \"de criză\", anunţat de Mariana Gheorghe , \"Petrom\" nu va distribui dividende din profitul aferent anului trecut. Gheorghe Ionescu, noul reprezentant al Ministerului Economiei în Consiliul de Supraveghere al "Petrom" susţine că această decizie afectează statul, însă numai pe termen scurt.

Compania nu va acorda dividende pentru 2008

Conducerea celei mai mari companii autohtone, "Petrom", se aşteaptă, pentru 2009, la o scădere de peste 33% a afacerilor, estimând un profit net de 1,11 miliarde lei, la finele acestui an.

Anul trecut, afacerile societăţii au însumat, potrivit Standardelor Româ­neşti de Contabilitate, 16,7 miliarde de lei.

Pentru 2009, managementul companiei se aşteaptă să obţină un profit din exploatare de 771 milioane de lei, cu 41,11% mai mic faţă de anul trecut. Suma destinată investiţiilor s-a diminuat semnificativ, de la 6,4 miliarde lei, cât au fost anul trecut, la 4,72 miliarde lei anul acesta.

Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, a declarat că Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe 2009 va fi unul "de criză", pornind de la premisa că principalii factori de piaţă (preţul petrolului, marja rafinăriilor şi ratele de schimb euro-leu) vor rămâne volatili.

În linie cu acest punct de vedere, acţionarii companiei au votat, miercuri, pentru neacordarea de dividende aferente anului 2008.

Gheorghe Ionescu, noul reprezentant al Ministerului Economiei în Consiliul de Supraveghere al "Petrom": Pe termen scurt, statul este afectat de neacordarea de dividende, pentru că nu primeşte nişte bani, însă, pe termen lung, poate să beneficieze pentru că societatea nu se decapitalizează."

De asemenea, în Adunarea Generală de miercuri, acţionarii "Petrom" au ales Consiliul de Supraveghere pentru următorii patru ani. Acţionarul majoritar, OMV, este reprezentat de Wolfang Ruttenstorfer, Gerhard Roiss, Werner Auli, David C. Davies şi Helmut Langanger. Statul român este reprezentat de Marian Ţurlea şi Gheorghe Ionescu, iar Fondul Proprietatea de Daniel Costea, în timp ce Riccardo Puliti reprezintă BERD.

Wolfang Ruttenstorfer, directorul executiv al grupului OMV, este inves­tigat de Autoritatea de reglementare a pieţei financiare din Austria (FMA) pentru o tranzacţie cu acţiuni MOL prin care ar fi manipulat piaţa.

În AGA de miercuri, acţionarii societăţii au mai aprobat situaţile financiare consolidate pe 2008, întocmite în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară.

"Petrom" are o valoare de piaţă de 10,3 miliarde lei, potrivit preţului mediu de 0,182 lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră de la începutul săptămânii. Compania austriacă "OMV" controlează pachetul majoritar, deţinând o participaţie de 51,01% din capitalul social al "Petrom", în timp ce statul român mai deţine prin intermediul Minis­terului Economiei, 20,63% din acţiunile SNP. "Fondul Proprietatea" are o participaţie de 20,11%, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) are 2,02%.

Statul nu a reuşit să îşi treacă propunerile în AGA de la Petrom

Acţionarii "Petrom" au respins, cu majoritate de voturi, propunerea reprezentanţilor statului român, privind distribuirea unei cote de 10% din profitul pe 2008, către salariaţii companiei. Acest punct a fost supus voinţei acţionarilor la iniţiativa reprezentanţilor statului, acesta nefiind inclus pe ordinea de zi.

Ministerul Economiei, care controlează puţin peste 20% din capitaulul social al "Petrom" nu a reuşit să treacă în Adunarea Generală de marţi nici propunerea ca societatea să distribuie cel puţin 50% din profitul aferent anului 2008 sub formă de dividende. Dacă ar fi fost aprobată, statul român ar fi primit aproximtiv 100 de milioane de lei.

Daniel Costea, reprezentantul "Fondului Proprietatea" în Consiliul de Supraveghere al "Petrom" a votat, de asemenea, pentru acordarea de dividende.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb