Pfizer va plăti 59,7 milioane de dolari pentru a rezolva acuzaţiile conform cărora o companie pe care a achiziţionat-o a defraudat Medicare şi alte programe de sănătate prin oferirea de mită pentru a-i determina pe medici să prescrie medicamentul pentru migrene Nurtec ODT, a anunţat vineri Departamentul american al Justiţiei, transmite Reuters.
Potrivit Departamentului Justiţiei, în perioada 1 martie 2020 - 30 septembrie 2022, Biohaven Pharmaceuticals a încălcat Legea federală privind falsurile prin oferirea de onorarii pentru conferinţe şi mese la restaurante de lux pentru medici, pentru a-i determina să prescrie mai frecvent Nurtec.
Guvernul a menţionat că unele dintre aceste programe au fost la care aceiaşi medici au participat de mai multe ori, fără a obţine un beneficiu educaţional real, sau au fost urmate de soţii, membri ai familiei şi colegi ai medicilor care nu aveau un motiv educaţional să fie acolo, notează Reuters.
Pfizer a încheiat aceste programe de formare pentru Nurtec după ce a plătit 11,5 miliarde de dolari pentru a achiziţiona Biohaven în octombrie 2022.
"Pacienţii trebuie să ştie că medicul lor prescrie medicamente bazându-se pe judecata medicală, nu ca urmare a unor stimulente financiare din partea companiilor farmaceutice", a declarat Trini Ross, procurorul american pentru districtul vestic al statului New York.
Pfizer nu a recunoscut nicio vinovăţie în cadrul acordului de soluţionare.
"Suntem mulţumiţi că am rezolvat această problemă, astfel încât să ne putem concentra în continuare asupra nevoilor pacienţilor", a declarat compania farmaceutică cu sediul în New York, într-un comunicat.
Acordul rezolvă un proces intentat în august 2021 la instanţa federală din Rochester, New York, de către Patricia Frattasio, o fostă specialistă în vânzări de produse farmaceutice la Biohaven. Aceasta va primi aproximativ 8,4 milioane de dolari din acord. Aproximativ 41,8 milioane de dolari vor fi direcţionate către guvernul federal, iar 9,5 milioane de dolari vor fi alocate programelor Medicaid ale statelor, potrivit Reuters.
Legea privind falsurile permite denunţătorilor să dea în judecată în numele guvernului şi să primească o parte din recuperările efectuate.