Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) susţine că antreprenorii trebuie, şi în actuala guvernare, să facă faţă unor politici publice lipsite de predictibilitate, în contextul adoptării măsurii de eliminare a plafonării CAS şi CASS.
"Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) înţelege raţiunea eliminării plafonării la 5 salarii a CAS şi CASS, însă remarcă că şi în actuala guvernare antreprenorii trebuie să facă faţă unor politici publice lipsite de predictibilitate", se arată într-un comunicat al asociaţiei, trimis Redacţiei.
PIAROM solicită ca ideile "valoroase" legate de susţinerea mediului de afaceri, cum ar fi viitoarea lege a prevenţiei, utilizarea diferenţiată a ajutoarelor de stat, precum şi alte măsuri prevăzute expres în programul de guvernare, să fie elaborate şi promovate "printr-o consultare autentică" cu mediul de afaceri.
Asociaţia precizează că a analizat, cu sprijinul Inspecţiei Muncii, impactul macro al măsurii de eliminare a plafonării CAS şi CASS, pe baza datelor existente în sistemul REVISAL în luna octombrie 2016, corelate cu valoarea salariului mediu brut pe economie la nivelul aceleiaşi perioade calendaristice.
"Constatăm că cifrele vehiculate public sunt sensibil diferite de realităţile din economie", subliniază PIAROM.
Astfel, în luna octombrie 2016, în registrul de evidenţă al salariaţilor figurau 23.478 de contracte de muncă cu valoarea cel puţin egală cu 5 salarii medii brute pe economie.
Potrivit asociaţiei, dintre acestea, aproximativ 43% sunt concentrate la nivelul a zece ocupaţii: manager proiect informatic, director general societate comercială, manager director/director adjunct, inspector-şef, manager proiect, director executiv bancă/director/director adjunct, programator, director vânzări, director societate comercială, director economic.
Dintre cele 23.478 contracte de muncă, 3.633 reprezintă specialişti în tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, defalcaţi astfel: manager proiect informatic, programator, analist, inginer de sistem software, proiectant sisteme informatice, inginer de sistem în informatică, programator de sistem informatic, alte categorii de specialişti IT.
În ceea ce priveşte repartizarea acestor salariaţi pe industrii, în funcţie de codul CAEN principal, principalele cinci industrii sunt: activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), alte activităţi de intermedieri monetare, activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei, activităţi de editare a altor produse software.
Guvernul Grindeanu a adoptat, pe 6 ianuarie, o ordonanţă de urgenţă (OUG) de modificare a Codului Fiscal prin care este eliminată plafonarea contribuţiilor la asigurările sociale şi la cele de sănătate la nivelul echivalentului a cinci salarii medii brute.
Contribuţia de asigurări de sănătate şi cea de asigurări sociale se va face, pe viitor, în funcţie de veniturile fiecărei persoane. Până acum, nivelul acestora era plafonat la nivelul a cinci salarii medii brute.
"Se urmăreşte eliminarea inechităţilor privind plata contribuţiilor în procente egale, pentru toţi salariaţii, prin renunţarea la actualele plafoane privind contribuţiile de asigurări sociale şi contribuţiile de asigurări sociale de sănătate", a motivat Guvernul, într-un comunicat de presă.
De asemenea, a fost introdusă excepţia potrivit căreia, persoanele care realizează venituri din investiţii şi/sau din alte surse nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri dacă, în cursul anului fiscal realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.