Piaţa autohtonă de IT îşi va înjumătăţi creşterea în 2009

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 24 noiembrie 2008

Piaţa autohtonă de tehnologia informaţiei (IT) îşi va înjumătăţi creşterea în 2009 din cauza crizei financiare internaţionale care va afecta proiectele de infrastructură IT, a declarat Zoltan Somodi, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI). "Anul viitor se vor anula mai multe investiţii în infrastructura IT pentru că firmele, în special IMM-urile, îşi vor reduce bugetele pentru acest segment, iar cele care vor avea cel mai mult de suferit sunt cele care depind de un singur beneficiar, adică se adresează unei singure industrii. În aceste condiţii, estimăm o creştere de doar 5-6 la sută a pieţei IT", a spus Somodi.

Potrivit cercetărilor de piaţă IDC, valoarea pieţei IT în România ar trebui să atingă pragul de 1,37 miliarde euro în 2008, în creştere cu aproximativ 11 la sută faţă de 2007. Anul trecut, ritmul de creştere al pieţei IT a fost de 16,7 la sută, piaţa cifrându-se la 1,22 miliarde euro.

Oficialul MCTI a menţionat importanţa fondurilor structurale în reducerea efectelor negative asupra mediului privat din cauza crizei financiare internaţionale. "În acest context putem vorbi de proiecte de IT care generează investiţii, care conduc la reducerea costurilor şi optimizarea proceselor, precum şi la creşterea numărului consumatorilor de IT&C", a adăugat Somodi, citat de Agerpres.

În România, vânzările de computere au înregistrat o creştere semnificativă în ultimii ani, iar 2008 nu face excepţie de la regulă.

IDC estimează că vânzările de laptopuri se vor majora cu peste 100 la sută în 2008, pe piaţa locală, iar cele de desktopuri vor creşte, de asemenea, dar într-un ritm mai moderat. Circa 42,5 la sută din PC-urile vândute în acest an au fost laptopuri, faţă de numai 33 la sută anul trecut, iar până la finalul acestui an raportul va fi în favoarea calculatorului portabil.

În 2008, piaţa locală a echipamentelor hardware va trece de pragul milionului de unităţi vândute, în creştere cu 25 la sută faţă de livrările de anul trecut, situate la nivelul de 944.000 de unităţi. Evoluţia vânzărilor va fi impulsionată în 2008 de accesul la fondurile structurale europene, precum şi de repornirea proiectelor de informatizare din adminis­traţia publică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb