Tendinţa ascendentă pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a continuat în prima jumătate a anului 2005, volumul tranzacţiilor atingînd nivelul de 834 milioane dolari, în creştere cu 82% faţă de a doua jumătate a anului trecut, informează un comunicat de presă al analiştilor de la KPMG România.
Guy Verduystert, directorul diviziei de Corporate Finance KPMG România, apreciază: "Cu o dezvoltare economică puternică şi în perspectiva tot mai apropiată a aderării la Uniunea Europeană, este de aşteptat ca România să rămînă un punct de atracţie pentru investitori. Etapele finale ale privatizării societăţilor de stat, în principal bănci şi societăţi din domeniul utilităţilor, dar şi din alte sectoare, pot oferi oportunităţi interesante. Tranzacţiile private, aflate încă în faza incipientă conform standardelor europene, ar putea avea o evoluţie pozitivă în a doua jumătate a anului".
Raportul bianual KPMG/Dealogic arată că, la nivel global, pe primul semestru din acest an, volumul activităţii de fuziuni şi achiziţii înregistrează o depăşire cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Fuziunile şi achiziţiile din sectorul serviciilor financiare au înregistrat o scădere semnificativă (46%) faţă de primul semestru din 2004.
"Situaţia actuală se caracterizează prin pieţe de capital stabile, dar şi o fragilitate a încrederii corporative", consideră Herve Richard, consultant financiar în cadrul KPMG România.
Cea mai mare creştere a fluxurilor de investiţii s-a înregistrat în regiunea Asia Pacific, urmată de Europa Occidentală şi de Statele Unite, relevă studiul KPMG.