Piaţa de pavele şi prefabricate mici - creştere cu 5% în 2022

F.D.
Companii / 28 noiembrie 2022

Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica

Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica

Piaţa locală de pavele şi prefabricate mici va avea, în acest an, un avans cu 5% comparativ cu anul trecut, la 173,2 milioane de euro, arată estimările Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, cu 8 unităţi de producţie distribuite la nivel naţional, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei citate, anul trecut, marcat de primele scumpiri ale costurilor la energie şi materie primă, a însemnat pentru piaţa de profil un avans cu cca. 3% din punct de vedere valoric, la cca 160 de milioane de euro. În 2022 însă, recalibrarea business-urilor din domeniu şi aplicarea de măsuri pentru a face faţă contextului volatil de piaţă au avut un impact pozitiv, determinând, potrivit estimărilor Symmetrica, un avans de cca. 5%.

"La nivelul pieţei de pavele şi prefabricate mici, în 2022, provocările au venit în primul rând din schimbările rapide cu care s-au produs majorările de preţuri care impun şi pentru noi un ritm accelerat de adaptare a deciziilor de business. Oricum ultimii ani de pandemie au fost un bun exerciţiu de recalibrări continue ale business-ului şi de reorientare rapidă în funcţie de necesităţile pieţei", a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

Potrivit afirmaţiilor sale, după ce toamna lui 2021 a adus primul val de creşteri de preţuri, anul acest s-au raportat majorări semnificative de costuri atât la materie primă, cât şi la energie - de până la 25% pentru agregatele minerale, cca. 20% pentru ciment şi de peste 50% la energia electrică. În acest context, jucătorii din piaţa de profil au fost nevoiţi să se replieze rapid la nivel de business şi să alinieze preţurile produselor noului context de piaţă.

De asemenea, conflictul din Ucraina, deşi nu a impactat în mod direct piaţa de profil, a determinat efecte la nivel macro acutizate de inflaţie şi care s-au răsfrânt în multe sectoare şi industrii, printre care sunt vizate şi construcţiile - vulnerabile la evoluţia preţului energiei şi a necesarului de materii prime.

În ciuda problemelor apărute pe piaţa de construcţii, în general, şi pe cea de pavele şi prefabricate mici, în special, piaţa de profil nu a suferit foarte mult în acest an, existând o inerţie în ceea ce priveşte derularea proiectelor, mai ales a celor aflate deja în execuţie.

De altfel, acest lucru este susţinut şi de proiecţia de toamnă publicată de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP). Instituţia estimează, astfel, un avans cu 7,4% al lucrărilor de construcţii, în general. În acelaşi timp, lucrările de construcţii noi se estimează a avea, în acest an, un avans cu 3,2%, cele de reparaţii capitale de 20%, iar cele de întreţinere şi reparaţii curentie de 15,3%.

În ceea ce priveşte creşterea pe proiectele rezidenţiale, CNSP estimează un avans cu doar 1%, în timp ce proiectele non-rezidenţiale ar putea creşte, la nivel de 2022, cu 18,4%. Potrivit instituţiei, toate acestea sunt coroborate cu prognoza privind creşterea costului în construcţii cu 20,2%.

În plus, cele mai recente date INSSE*, raportate la septembrie 2022, arată că în perioada 1 ianuarie - 31 septembrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada similar a anului trecut, ca serie brută cu 8,9%. Pe tipuri de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+11,4%), clădirile nerezidenţiale (+7,0%) şi la clădirile rezidenţiale (+3,6%).

"Din perspectiva noastră ca şi producător de materiale de construcţii utilizate în toate categoriile de proiecte, anul acesta, la nivel de piaţă, s-a simţit un avans al cererii pentru lucrări în sistem privat, cele cu finanţare bugetară încetinind simţitor", spune Sebastian Bobu.

De asemenea, conform analizelor Symmetrica, piaţa de profil a simţit o cerere mai mare, raportat la mediul privat, din zona proiectelor logistice, urmată apoi de cele rezidenţiale şi, în final, comerciale.

Piaţa locală de pavele este dominată, în proporţie de peste 70%, de jucători locali, Symmetrica fiind lider, atât din punct de vedere al volumelor, cât şi în ceea ce priveşte acoperirea geografică prin cele opt unităţi de producţie.

Din totalul pieţei de profil, cca. 40% din volumele de produse sunt direcţionate către proiectele de infrastructură, în timp ce 25% merg către cele logistice şi industriale. Segementul rezidenţial, inclusiv cel al magazinelor de materiale de construcţii şi DIY, reprezintă 35% din totalul pieţei de profil, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Avansul acestei piete inseamna multa poluare, de la exploatarea agregatelor si pana la gestionarea prefabricatelor ce isi depasesc durata de viata, se recicleaza mult prea putine betoane

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb