Piaţa ERP din România - creştere accelerată datorată companiilor medii

C.P
Ziarul BURSA #Companii #IT / 11 decembrie 2007

Pierre Audoin Consultants (PAC) a publicat a doua ediţie a studiului ERP România, dedicat pieţei de produse software ERP şi serviciile aferente, analizând atât situaţia prezentă şi peisajul concurenţial, cât şi perspectivele de dezvoltare până în 2011

Privită în ansamblu, piaţa de soft şi servicii informatice din zona ERP a continuat să reprezinte un factor major de creştere pentru industria IT din România.

Eugen Schwab-Chesaru, managing director PAC pentru Europa Centrală şi de Est, remarcă faptul că, în 2006, piaţa din România a fost influenţată negativ de globalizare şi centralizare; mari utilizatori de ERP, privatizaţi în 2005, au decis includerea achiziţiilor de licenţe şi mentenanţă pentru produsele software în convenţiile de grup. Astfel, din prisma vânzătorilor de soluţii ERP (filialele din România), 2006 a fost un an dificil pe segmentul de vârf care a propulsat piaţa în ultimii doi ani: utilităţile.

În contrast cu evoluţia segmentului de produse software, serviciile de implementare, integrare şi training au cunoscut un trend puternic ascendent în 2006, acest an reprezentând un record pentru piaţa românească de profil.

Cu o valoare de peste 100 milioane euro în 2006 şi o creştere estimată pentru 2007 de peste 20%, piaţa de soft şi servicii informatice pentru ERP rămâne o ţintă de investiţii şi o direcţie strategică pentru majoritatea jucătorilor IT din România.

Eugen Schwab crede că poziţionarea companiilor cu o ofertă în zona de ERP se va schimba pe termen mediu, având în vedere procesul de maturizare al pieţei, evoluţia gradului de sofisticare a cererii companiilor, precum şi invadarea de către multinaţionale (SAP, Oracle, Microsoft) a segmentelor de piaţă care erau până nu demult dominate de soluţiile dezvoltate integral în România.

Încă din 2006 s-a remarcat un început de orientare a actorilor de pe piaţa de ERP (cu precădere firmele medii şi mici) către o specializare verticală sau una pe dimensiuni de proiecte. Astfel, atât în sfera partenerilor (în special SAP şi Microsoft), cât şi în cea a dezvoltatorilor de soluţii ERP proprii, oferta dă semne de structurare.

Cu toate acestea, piaţa nu asigură încă volumul necesar la toate nivelurile, astfel că de multe ori se ajunge la concurenţă acerbă chiar şi pentru proiecte mici (sub 50.000 euro) şi cu atât mai mult pentru proiecte mai mari.

Conform analizelor PAC, creşterea costurilor companiilor pentru recrutarea şi fidelizarea consultanţilor nu a reprezentat, deocamdată, o frână în dezvoltarea pieţei de ERP. Însă, pe de altă parte, numărul şi calitatea consultanţilor s-a dovedit o piedică pentru fructificarea tuturor oportunităţilor de pe piaţă. Creşterea cu 20% a numărului de consultanţi ERP a fost prea mică faţă de necesarul pieţei, mai ales că mulţi din noii veniţi în acest sector nu aveau experienţa proiectelor şi nivelul de productivitatea a fost scăzut.

Privind vertical, din studiul ERP România 2007 al PAC rezultă că cea mai mare creştere pentru produse şi servicii ERP s-a semnalat în sectoarele de servicii, retail şi distribuţie, administraţia publică şi industrie.

În perioada 2007-2011, cele mai importante creşteri medii sunt prognozate pentru sectorul bancar, cel de asigurări, administraţie publică (mai ales cea centrală, dar şi locală), retail & distribuţie şi, în continuare, industrie. În 2011, piaţa de soft şi servicii informatice pentru ERP din România este de aşteptat să treacă de 250 milioane euro, serviciile de implementare fiind principalul vector de creştere, urmate de mentenanţa pentru produsele software.

Urmărind evoluţia cererii şi a ofertei pentru soluţii ERP şi serviciile aferente, PAC consideră că segmentul companiilor cu 50-250 salariaţi este cel care va cunoaşte cea mai rapidă crestere, ponderea lui în totalul pieţei crescând până la 36% în 2011, comparativ cu 33-34% în ultimii ani.

Analizând principalii actori de pe piaţa de software ERP destinat pieţei din România, conform informaţiilor pe care PAC le-a avut la dispoziţie pentru realizarea studiului ERP România 2007, s-a remarcat o creştere moderată a liderilor SAP (influenţat negativ de preluarea la nivel de grup a unor contracte locale) şi Oracle, o scădere relativ importantă a SIVECO, precum şi o creştere mult peste media pieţei pentru Microsoft, TotalSoft, Epicor şi TransarT.

În ceea ce priveşte integratorii de sistem, S&T a fost principalul partener al SAP pentru servicii de consultanţă şi implementare, urmat de IBM, NESS şi Romsys, toţi propulsaţi de mari proiecte SAP, în special în industrie şi utilităţi. Fiind departe de maturizare, piaţa de servicii pentru soluţii ERP este încă dependentă de un mic număr de mari clienţi, precum Petrom, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica, CEZ, E.ON, GSP, etc. Integratorii care sunt cei mai bine plasaţi în aceste conturi sunt şi cei care concentrează piaţa şi împart primele locuri.

Odată cu strategiile direcţionate către mid-market, vendori ca SAP, Oracle sau Microsoft îşi lărgesc reţelele de parteneri şi încearcă chiar o specializare a lor. Astfel, în ultimii ani, companii ca şi Computer Sharing Bucureşti, Fair Value, Ager Solutions sau LLP (London Logic Bucharest) au cunoscut evoluţii importante şi par pregătite să câştige market share şi în viitorul apropiat.

Pe de altă parte, companiile locale de soft acoperă piaţa companiilor medii şi mici, oferind produse mai ieftine şi mai rapid de implementat, ceea ce le face mai atractive pentru segmentul mediu al pieţei unde bugetele IT sunt relativ limitate.

Numărul producătorilor locali de ERP este relativ mare, dintre aceştia grupul celor mai bine plasaţi (Totalsoft, Wizrom, CriSoft, TransarT, BIT Software, EBS) reuşind să îşi crească în fiecare an cota de piaţă.

Pierre Audoin Consultants este prima societate europeană de consultanţă în strategie pentru companiile din industria de soft şi servicii informatice. PAC a fost fondată în 1976 la Paris şi în prezent acoperă 20 de pieţe europene şi Statele Unite prin cele cinci filiale de la Paris, Munchen, Bucureşti, Londra şi New York.

De şase ani, filiala din Bucureşti se concentrează pe principalele pieţe central şi est europene - Cehia, Polonia, România, Rusia, Slovacia şi Ungaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb