Piaţa hotelieră din România îşi păstrează fundamentele solide, după traversarea celui mai dificil an

A.B.
Miscellanea / 11 martie 2021

Piaţa hotelieră din România îşi păstrează fundamentele solide, după traversarea celui mai dificil an

Piaţa hotelieră din Bucureşti, deşi puternic afectată de impactul pandemiei COVID-19, continuă să fie în interesul operatorilor hotelieri care doresc să îşi extindă reţeaua de hoteluri, transmite un comunicat de presă.

În regiunile CEE şi SEE, Praga, Budapesta, Varşovia şi Bucureşti sunt principalele oraşe de interes pentru principalii operatori, care se arată încrezători în ceea ce priveşte redresarea pieţei, anticipând faptul că revenirea va avea loc între 2022-2023 în oraşele mai mici şi între 2023-2024 în capitale.

Compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield a publicat rezultatele studiului Hospitality Operator Beat T4 2020, ce sprijină industria hotelieră şi prezintă performanţa pieţei din regiunile CEE si SEE, incluzând România, în urma unui sondaj cu privire la preferinţele, planurile şi proiectele în curs de dezvoltare ale operatorilor hotelieri internaţionali şi regionali, activi sau interesaţi de această regiune, precum şi opinia lor cu privire la impactul Covid-19 asupra pieţei hoteliere si a redresării acesteia.

În România, volumul tranzacţiilor cu active hoteliere a atins în 2020 aproximativ 9,5 milioane de euro, în scădere cu 87% faţă de volumul de aproape 75 de milioane de euro din anul precedent. Această evoluţie a fost în linie cu tendinţa generală observată în CEE şi SEE. Cererea din partea investitorilor a fost întreruptă în 2020 şi mulţi proprietari au amânat procesele de vânzare planificate din cauza restricţiilor generate de COVID-19. Cu toate acestea, interesul investitorilor rămâne relativ puternic, datorită unor fundamente solide pentru o viitoare creştere a pieţei hoteliere locale, coroborată cu fluxul de capital nou preconizat din sectorul hotelier în 2021.

În mod similar, din perspectiva operatorilor, Bucureştiul a fost una dintre cele mai atractive pieţe din regiunile CEE si SEE, urmând îndeaproape pieţe mai dezvoltate precum Varşovia, Praga sau Budapesta, conform sondajului Operator Beat. Alte oraşe ţintă din România menţionate de operatorii internaţionali au fost: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Braşov - unde prezenţa brandurilor internaţionale este scăzută.

Privind performanţa hotelieră, gradul de ocupare al hotelurilor a atins cel mai scăzut nivel, de 5,1%, în luna mai 2020, din cauza restricţiilor guvernamentale privind hotelurile şi călătoriile. Odată cu relaxarea restricţiilor, gradul de ocupare a început să crească în perioada de vară, atingând cel mai înalt nivel (17%) în septembrie 2020, înainte de a începe să scadă din nou că urmare a celui de-al doilea val de infectari cu COVID-19. Între timp, rata medie zilnică (ADR) pentru piaţa din Bucureşti a atins 68 euro în 2020.

COVID-19 a provocat întârzieri sau chiar anulări de proiecte in regiunea CEE/SEE, ceea ce poate fi o veste bună pentru hotelieri, din perspectiva limitării creşterii ofertei şi facilitarea unei recuperări mai rapide a pieţei locale. În ciuda provocărilor din piaţa hotelieră, în Bucureşti s-au deschis noi hoteluri precum: Moxy Old Town (iulie 2020) şi Holiday Inn Bucharest Times (ianuarie 2021). În plus, proiectul aflat în curs de construcţie, precum Autograph Collection din centrul vechi sau extinderea camerelor si renovarea complexului hotelier Radisson Blu, sunt programate spre inaugurare în 2021, respectiv 2023.

Potrivit sondajului Operator Beat, majoritatea operatorilor se aşteaptă la o recuperare mai rapidă a marilor oraşe regionale decât la nivel de capitale, 53% dintre respondenţi preconizând recuperarea pieţei hoteliere în 2023. Acest lucru este în conformitate cu previziunile Oxford Economics ce întrevăd o accelerare şi o deplină revenire a turismului în Bucureşti până în 2023.

Bogdan Gubandru, Director Investment Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "Înainte de pandemie, exista o ofertă sub-dimensionată pe piaţa ospitalităţii, aspect care va fi evidenţiat din nou, odată cu sfârşitul restricţiilor şi cu redresarea economică. Continuă să existe o oportunitate semnificativă, iar dezvoltatorii îşi vor alinia livrările de noi hoteluri cu revenirea la o nouă formă de normalitate privind călătoriile. Ne aşteptăm la o reluare a călătoriilor în scop de afaceri în a doua jumătate a anului 2021 şi la o cerere locală decentă în oraşele din ţară."

Sevda Cadir, Hospitality Advisor CEE & SEE: "Piaţa hotelieră din Bucureşti s-a dezvoltat datorită cererii din zona turismului de afaceri; hotelierii s-au confruntat astfel cu o perioadă dificilă în 2020, din cauza declinului accentuat al principalului său generator de cerere. În pofida provocărilor actuale din piaţa hotelieră, perspectiva pieţei din Bucureşti rămâne pozitivă pe termen lung."

Frederic Le Fichoux, Head of Hotel Transactions, Continental Europe: "În ultimii ani, piaţa hotelieră din Bucureşti a înregistrat o creştere impresionantă a cererii, reflectată în gradul ridicat de ocupare. În ciuda provocărilor pe termen scurt, investitorii şi operatorii rămân optimişti în privinţa perspectivelor pe termen lung, cu un interes susţinut pentru piaţă şi o recuperare relativ rapidă. Drept urmare, Bucureştiul devine o piaţă din ce în ce mai atractivă în rândul investitorilor şi a operatorilor locali şi internaţionali."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb