Peste 500 de specialişti în resurse umane şi reprezentanţi ai mediului de afaceri au participat pe 5 februarie 2025 la conferinţa ReSource by OLX Locuri de Muncă, unde au fost analizate principalele provocări şi direcţii de dezvoltare ale pieţei muncii, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
În cadrul evenimentului a fost lansată cea de-a IX-a ediţie a OLX JOB INDEX, care oferă o analiză detaliată asupra evoluţiei pieţei muncii din România în 2024. Raportul evidenţiază dinamica cererii şi ofertei de locuri de muncă, cele mai căutate profesii, viteza de ocupare a posturilor vacante, fluctuaţia salariilor şi impactul modificărilor fiscale asupra angajatorilor şi candidaţilor.
Potrivit lui Cezar Cârligeanu, Head of Sales OLX, numărul de candidaţi per anunţ de angajare variază între 5 şi 21, iar salariile oferite pentru munca în străinătate rămân cele mai mari, cu o medie de 2.113 euro pe lună. În acelaşi timp, sectoare precum logistica şi HoReCa au înregistrat creşteri salariale de 13%, respectiv 9%.
Vladimir Desliu, Senior Category Growth Manager OLX, a subliniat că 565.000 de anunţuri au fost publicate în 2024, însă începutul anului a fost marcat de scăderi din cauza creşterii salariului minim şi încetinirii unor industrii, precum producţia de componente auto. Pentru 2025, se anticipează o presiune mai mare asupra costurilor şi eficienţei operaţionale.
Un aspect esenţial al conferinţei l-a constituit dezbaterea privind factorii care determină angajaţii să îşi schimbe locul de muncă.
Marius Ciurariu, Director Resurse Umane Provident Financial România, a declarat că 12% dintre angajaţi se întorc în companie după ce au plecat, motivul principal fiind cultura organizaţională favorabilă.
Gabriela Iliescu, Head of Engagement Edenred România, a subliniat că salariul nu este singurul criteriu decisiv, iar companiile trebuie să fie mai atente la motivele reale pentru care angajaţii aleg să plece.
Reprezentanţii Gi Group România, Mădălina Soldan, Country Manager, şi Ştefan Monea, Sales Manager, au abordat impactul Ordonanţei Trenuleţ, care ar putea afecta 16% dintre angajaţi din România. Aceştia estimează că 150.000 de locuri de muncă vor fi pierdute în Europa în 2025, iar industria outsourcing-ului IT este una dintre cele mai expuse.
În acelaşi timp, România continuă să se confrunte cu un deficit de forţă de muncă, ceea ce duce la creşterea cererii pentru angajaţi din afara UE.
Mariana Ştefan, Director Resurse Umane CONEST Iaşi, a atras atenţia asupra dificultăţilor de integrare a lucrătorilor străini: "Nu suntem pregătiţi, ca societate, să îi integrăm. Avem o barieră lingvistică şi o lipsă de receptivitate din partea colegilor".
Într-un panel dedicat schimbărilor din piaţa muncii, Daniela Orăşanu, Director Colegiul Tehnic "Unirea" Paşcani, a explicat ce îşi doresc tinerii care intră acum pe piaţa muncii: "Ei nu vor un job, ci o experienţă. Vor flexibilitate, dar şi stabilitate. Generaţia Z nu ştie să înveţe - iar şcoala şi societatea sunt responsabile pentru acest lucru".
În completare, Bogdan Cană, Recruitment Coordinator Kaufland România, a menţionat că noii angajaţi pun accent pe transparenţă şi program de lucru flexibil, fiind interesaţi de dezvoltarea profesională mai mult decât de salariu.
Opinia Cititorului