Piaţa platinei se confruntă cu cel mai mare deficit din 1999

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 noiembrie 2013

Producţia minieră de platină, care a atins nivelul minim al ultimilor 12 ani în 2012, va spori cu 1,6% anul acesta, la 5,74 milioane de uncii, conform "Johnson Matthey".

Producţia minieră de platină, care a atins nivelul minim al ultimilor 12 ani în 2012, va spori cu 1,6% anul acesta, la 5,74 milioane de uncii, conform "Johnson Matthey".

Cererea de platină va depăşi oferta în acest an, iar deficitul va fi cel mai mare din 1999, generat de multe achiziţii industriale şi investiţii, care vor compensa încetinirea consumului bijutierilor şi al producătorilor de automobile, potrivit companiei britanice de metale preţioase "Johnson Matthey" Plc.

Oficialii "Johnson Matthey" arată, într-un raport, că în timp ce producătorii de autoturisme vor cumpăra mai puţină platină pentru prima oară din 2009, o cerere mai mare va veni din industria corpurilor electrice, a chimicalelor şi cea a sticlei, respectiv din plasamentele record. În aceste condiţii, deficitul de pe piaţa platinei va creşte cu 78% anul acesta, la 605.000 de uncii, conform raportului.

"Johnson Matthey" anticipează că cererea de platină din partea producătorilor auto va scădea cu 2% în 2013, la 3,13 milioane de uncii, pe fondul cererii reduse de autoturisme diesel în Europa şi India. Cererea brută de platină va spori, însă, cu 4,9%, la recordul de 8,42 milioane de uncii, chiar dacă achiziţiile din partea bijutierilor se vor diminua cu 1,4%, la 2,74 milioane de uncii, notează raportul. Potrivit acestuia, investiţiile în platină vor spori cu 68%, la recordul de 765.000 uncii.

Anul acesta, preţul platinei a avut o evoluţie mai bună decât cel al aurului şi argintului, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora îmbunătăţirea situaţiei unor economii va alimenta cererea de materii prime utilizate la fabricarea autoturismelor.

Pe fondul unei cereri mari, livrările de profil din Africa de Sud s-au redus ca urmare a grevelor minerilor şi a diminuării producţiei, arată "Johnson Matthey", adăugând că deficitul de pe piaţa platinei se va menţine, probabil, şi anul viitor.

"Aşteptăm o redresare uşoară sau una nesemnificativă a livărilor din Africa de Sud", a declarat Alison Cowley, analist la "Johnson Matthey". În opinia sa, cererea de platină va fi una bună din partea sectorului industrial.

Cotaţia futures a platinei cu livrare imediată a scăzut cu 6,8% anul acesta, pe piaţa din Londra, ajungând la 1.435,30 dolari uncia. Conform "Johnson Matthey", preţul metalului preţios va fi de 1.360-1.580 dolari uncia în următoarele şase luni, respectiv o medie de 1.465 dolari uncia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Platina ca platina dar, peste 15 ani, o sa urmeze la argint.

    Rezervele mondiale de argint sunt aproape epuizate.

    O sa vedem pret la argint de 300-500 usd\uncia 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb