Piaţa românească de încălţăminte va depăşi anul acesta valoarea de 1,4 miliarde de euro, în creştere cu peste 100 de milioane euro faţă de anul 2007, a declarat, preşedintele Organizaţiei Patronale Pielărie şi Încălţăminte (OPPINC), Doru Mladin.
În ceea ce priveşte volumul pieţei autohtone "cele peste 2.200 de firme de profil produc circa 70 de milioane de perechi de încălţăminte pe an", a precizat reprezentantul OPPINC.
Însă, din totalul producţiei de încălţăminte, peste 97% este destinat exportului. "Ponderea produselor autohtone în piaţa românească de retail este foarte scăzută, iar acest lucru este cauzat de sistemul "lohn", care, deşi în scădere faţă de alţi ani, continuă să reprezinte sub o formă sau alta, modalitatea de bază de lucru în această industrie. Din păcate nu putem nega necesitatea lohn-ului care oferă siguranţă în continuitatea activităţii, dar dă rezultate economice mult reduse, nepermiţând investiţii şi dezvoltare pe termen lung", a explicat Doru Mladin.
Acesta a adăugat că din producţia care merge la export, "mare parte, circa jumătate, este reprezentată încă de contracte de lohn în proporţie de 100%, diferenţa fiind lohn-uri parţiale în care produsul final se realizează în participaţiune între producător şi clientul final extern"
Potrivit OPPINC, industria românească de încălţăminte este, din punct de vedere al calificării şi tehnologiei, la aceeaşi parametri cu media Uniunii Europene, dar peste ţările fost comuniste, cum sunt Bulgaria, Cehia sau Polonia.
În privinţa materiilor prime şi materialelor pentru sectorul de profil, producţia autohtonă este mult sub necesarul industriei, în acest mod firmele fiind nu numai dependente, dar şi vulnerabile în faţa importurilor, potrivit preşedintelui patronatului.
Încălţămintea autohtonă se va scumpi începând cu luna septembrie
Încălţămintea de producţie autohtonă, atât cea pentru export cât şi cea destinată pieţei interne, se va scumpi începând cu luna septembrie, a declarat, pentru NewsIn, Doru Mladin, preşedintele Organizaţiei Patronale Pielărie şi Încălţăminte (OPPINC). "În contextul creşterii preţului la utilităţi, transport, forţă de muncă şi, nu în ultimul rând, al dependenţei de importuri în asigurarea ciclului de producţie, cu siguranţă preţul încălţămintei autohtone va suferi modificări, începând cu luna septembrie", a afirmat reprezentantul OPPINC. De asemenea, o presiune suplimentară din zona chiriilor spaţiilor comerciale va contribui la majorarea preţului produselor de profil, a adăugat Mladin.