PIAŢA VICTORIEI, DIN NOU LUATĂ CU ASALT:  15.000 de sindicalişti au cerut demisia Guvernului Boc

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 8 octombrie 2009

15.000 de sindicalişti au cerut demisia Guvernului Boc

De ziua Mondială a Muncii Decente, sindicaliştii au solicitat demisia Executivului, ameninţând cu greva generală şi boicotarea alegerilor prezidenţiale

Peste 15.000 de sindicalişti veniţi din toată ţara au luat cu asalt, ieri, Piaţa Victoriei, solicitând demisia Guvernului Boc şi formarea unui alt Executiv, capabil să scoată ţara din criză.

Profesorii, medicii, funcţionarii publici şi alte categorii socio-profesionale au şters cu buretele neînţelegerile apărute între ei la negocierea grilelor din Legea unică de salarizare şi au declarat război total Guvernului, căruia i-au reproşat tentativa de dezbinare a salariaţilor şi haosul generalizat din ţară.

Înarmaţi cu fluiere, tobe steaguri, eşarfe, şi pancarte pe care scria "ne-aţi băgat în criză, nu vă mai dăm viză" sau "vrem buget aprobat să trăim civilizat", sindicaliştii, membri ai CNS Cartel ALFA, BNS, CSDR şi CNSRL Frăţia, au cerut renegocierea Legii unice de salarizare cu un Guvern capabil, un salariu minim unitar mai mare, renunţarea la dis-ponibilizări, dar şi la măsura de trimitere în concediu fără plată.

Sindicaliştii sunt revoltaţi de creşterea vârstei de pensionare, de îngheţarea salariilor, de posibila creştere a taxelor şi impozitelor, dar şi de intenţia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe Legea pensiilor.

Protestatarii au susţinut că le-a ajuns cuţitul la os şi-au acuzat pe politicieni că în cei 20 de ani de tranziţie "au furat tot din ţară" şi au dus în paragină industria şi agricultura.

"După ce aţi furat tot din ţara asta, aţi distrus industria şi agricultura şi locurile de muncă, acum vreţi să ne înfometaţi prin creşterea TVA", s-au adresat sindicaliştii membrilor Guvernului.

Tot guvernanţilor, protestatarii le-au recomandat "să părăsească Palatul Victoria şi să se mute la Muzeul Antipa", întrucât formează "un Guvern muribund, nereprezentativ", de dimensiunea unei echipe de fotbal.

Cuvântul de ordine în rândul protestatarilor a fost "unitate", iar zecile de mii de sindicalişti au avertizat că dacă nu vor găsi înţelegere din partea autorităţilor statului vor declanşa greva generală în cel mai scurt timp.

În cadrul manifestaţiei, care nu s-a soldat cu incidente, liderii sindicali au ţinut scurte alocuţiuni în care au acuzat toată clasa politică de dezinteres şi pe preşedintele Traian Băsescu că nu şi-a îndeplinit celebra promisiune "Să trăiţi bine!".

"Propunem guvernanţilor să ia 700 de lei pe lună să vedem cât rezistă cu aceşti bani", a declarat, preşedintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, acuzând: "Guvernanţii menţin salariile la niveluri foarte scăzute ca să facă din nou o masă de manevră politică".

Sindicaliştii sunt decişi să boicoteze alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, dacă Guvernul nu va aduce reconcilierea în sistemul bugetar.

""Dacă Guvernul nu ne ascultă suntem dispuşi să mergem până la boicotarea alegerilor prezidenţiale", a declarat Răzvan Bordeianu, vicepreşedinte SEDLEX, subliniind: "Dacă nu vom ajunge la o reconciliere în sistemul bugetar atunci cu siguranţă vom ajunge la mijloace de protest extreme"".

Una dintre acestea ar fi refuzul poliţiştilor de a asigura paza secţiilor de votare, după cum au anunţat liderii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Vicepreşedintele CSDR, Aurel Cornea, a avertizat că protestele vor continua şi că "vor lua o întorsătură gravă", mai ales în contextul în care, conform sindicaliştilor, numărul şomerilor ar putea ajunge, în perioada următoare, la un milion de persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb