Piperea se întoarce la Legea conversiei

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Legislatie / 23 octombrie 2018

Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea

Avocatul Gheorghe Piperea a anunţat că va relua proiectul Legii conversiei creditelor contractate în franci elveţieni (CHF), după ce Curtea Constituţională a decis, la începutul anului trecut, că ultima iniţiativă legislativă pe subiect este neconstituţională, pe motive de bicameralism.

Avocatul Piperea a scris, pe pagina sa de Facebook: "După ce bagă căr­buni domnul Zamfir (n.r. senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat Legea dării în plată, a amendat Legea conversiei şi are depuse mai multe proiecte de lege în sectorul bancar) în locomotivă pentru legile contra cămătăriei, după ce vom explica legal utilitatea socială a contractului de ipotecă bancară şi vom exemplifica impreviziunea, în înţelesul deciziei CCR nr. 623/2016 referitoare la legea dării în plată, vom relua proiectul legii conversiei".

Conform domniei sale, în prezent, parlamentarii discută dacă să se revină la varianta Legii conversiei retrimisă Parlamentului de Curtea Constituţională sau să fie depus un proiect nou pe subiect, o lege separată care să nu modifice actualele reglementări în domeniu. "În contextul legislativ actual, este nevoie de o nouă lege, astfel încât să evităm o nouă decizie de neconstituţionalitate pe motive de bicameralism", ne-a spus domnul Piperea.

Aminim că, în februarie anul trecut, după mai bine de doi ani de luptă pentru o lege care să-i sprijine pe cei ce nu-şi mai pot plăti ratele crescute la bănci, CCR a declarat neconstituţională Legea conversiei.

Motivaţia Curţii a constat în două aspecte: încălcarea principiului bicameralismului şi neconcordanţa cu legislaţia europeană.

Printre altele, Valer Dorneanu, preşedintele CCR, a menţionat că debitorii pot invoca în instanţă principiul impreviziunii.

Avocatul Piperea a precizat, atunci, că motivaţia bicameralismului este "penibilă", explicând: "Nu există bicameralism în Constituţia României. Există competenţe diferite ale celor două camere din Parlament. Proiectul de lege pentru conversie modifică OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. OUG 50 a mai suferit modificări, la finalul lui 2010, forma finală a legii fiind schimbată în proporţie de peste 90% în Camera Deputaţilor faţă de cum era iniţial în Senat. De ce atunci nu s-a invocat acest aşa-zis principiu al bicameralismului?"

"Motivaţia probabil că este aceea că atunci modificarea masivă era în favoarea băncilor, iar acum este în favoarea clienţilor".

În prezent, avocatul Piperea se concentrează pe modificarea Legii dării în plată, astfel încât instanţele să aplice impreviziunea conform reglementărilor în vigoare.

Daniel Cătălin Zamfir a anunţat, zilele trecute, că a primit asigurări de la preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu că, în şedinţa Coaliţiei de ieri, urma să fie puse în discuţie legile împotriva cămătăriei.

Printre altele, senatorul ALDE are depuse spre aprobare proiectul de lege pentru plafonarea dobânzilor, iniţiativa privind retractul litigios şi proiectul legislativ care elimină caracterul de titlu executoriu al unui contract de credit.

Gheorghe Piperea a mai anunţat că urmează să lanseze "ante-proiectul unui nou Cod comercial": "Este un proiect la care m-am înhămat alături de mai toţi profesorii de drept comercial din ţară, precum şi de câţiva avocaţi şi judecători".

Despre această iniţiativă, domnul Piperea ne-a spus că în primul rând trebuie lansată ideea, apoi în jur de jumătatea anului viitor, discutate tezele noului proiect de cod, urmând ca, undeva în 2020, să fie asumat politic sau adoptat, fiind important pentru mediul de afaceri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Greu se mișcă lucrurile... Oricum, domnul Zamfir a rămas consecvent în luptă. Dar nemernicii din PSD au uitat că au fost câteva sute de mii de voturi de la susținătorii legii conversiei. Au căzut la troc în Februarie, exact după Oug 13...când Băncile și Isărescu + Dracnea s-au înțeles și au trântit legea... Nu e mare filozofie... Guvernului îi trebuie bani... și cine să-i dea? Exact... Băncile + Isărescu. Bravo! Așa că așteptați mult și bine...

    Apropos... Sunt foarte curios cum va trânti sau nu... procesele lui Piperea cu cele 8 bănci... că și mințile,, luminate " de la ICCJ tot la comenzi răspund!!!  

    Si acum daca fac conversia la cursul de la data acordarii creditului , bancile ies in castig,. Au trecut mai bine de 11 ani de cand a inceput nebunia si 90% din valoarea lunara de plata, este compusa din dobanda si restul din principal.Asa ca si-au luat banii d ecare aveau nevoi.Macar de s-ar putea si impartirea cresterii chf intre cele 2 parti ar fi corect, dar scarbele nu accepta nimic, iar de la politic nimic nu se vede. Un nesimtit ca Tariceanu care crede ca am speculat au fost si astfel de persoane , sigur ca da ), dorind sa ne luam o casa, nu ditamai vila in centrul orasului...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb