Actualizare 09:57 Partidul de opoziţie PASOK nu va susţine guvernul în cazul unui vot de încredere
Partidul socialist elen de opoziţie PASOK (Mişcarea Socialistă Panelenă) a anunţat că nu va susţine guvernul lui Alexis Tsipras dacă acesta va cere în parlament un vot de încredere în urma rebeliunii cu care se confruntă în propria formaţiune, Syriza, în legătură cu cel de-al treilea plan de asistenţă financiară internaţională, transmite Reuters.
"Guvernul a semnat al treilea şi cel mai oneros plan de asistenţă. Toate consecinţele negative pentru ţară şi cetăţenii săi poartă semnăturile domnilor Tsipras şi Kammenos (liderul formaţiunii Grecii Independenţi, partenerul de coaliţie al Syriza, n.r.)", arată comunicatul emis ieri de PASOK. "Nu avem încredere în guvernul Tsipras-Kammenos şi, fireşte, nu i-o vom acorda dacă ne va fi cerută", au indicat socialiştii, fără însă a preciza dacă vor vota împotrivă sau se vor abţine.
PASOK, altădată forţa dominantă a stângii din Grecia, mai deţine acum doar 13 deputaţi în parlamentul cu 300 de locuri de la Atena, dar Tsipras ar putea avea nevoie şi de sprijinul acestora, în condiţiile în care susţinerea guvernului din partea coaliţiei aflate la putere scăzuse vineri sub 120 de voturi.
Săptămâna trecută, cu prilejul votului în favoarea noului plan de asistenţă, validat în cele din urmă cu sprijinul opoziţiei, inclusiv al PASOK, premierul Tsipras s-a confruntat cu cea mai puternică rebeliune în interiorul Syriza. Situaţia l-a obligat să ia în considerare solicitarea unui vot de încredere, care, dacă s-ar solda cu un eşec, ar deschide calea pentru alegeri anticipate.
Principalul partid conservator din opoziţie, Noua Democraţie, a declarat de asemenea că nu va susţine guvernul.
Sondajele de opinie arată că premierul Tsipras îşi menţine popularitatea, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la intenţia partidelor din opoziţie de a forţa noi alegeri.
(A.C.)
------------
Miniştrii finanţelor din statele zonei euro (Eurogroup) au aprobat, vineri seară, noul plan de asistenţă financiară destinat Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro, informează BBC News online, conform Mediafax.
"Planul a fost aprobat. Mesajul transmis de Eurogroup este puternic şi clar: Grecia va rămâne în zona euro", a declarat, la finalul reuniunii, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Noul plan prevede acordarea unor credite în valoare de 86 de miliarde de euro, în următorii trei ani. În schimbul împrumuturilor oferite de creditori, Grecia va adopta o serie de reforme macroeconomice, în sensul creşterii taxelor şi reducerii deficitului bugetar.
Grecia speră că va primi 23 de miliarde de euro, în două tranşe, imediat după reuniunea Eurogrup, potrivit unor surse din cadrul Ministerului grec al Finanţelor, citate de site-ul cotidianului Kathimerini.
Avizul Eurogroup a venit după ce, Parlamentul Greciei aprobase, vineri dimineaţă, planul de asistenţă financiară, al treilea din ultimii cinci ani.
Klaus Regling, şeful Fondului European pentru Stabilitate Financiară (EFSF), a informat că Grecia va primi un ajutor iniţial de 13 miliarde de euro (14,5 miliarde dolari) din noul plan "cel mai devreme joi", când trebuie să ramburseze o datorie la Banca Centrală Europeană, anunţă agenţia germană de presă DPA, conform Agerpres.
Prima tranşă din planul de ajutor de 86 miliarde de euro va totaliza 26 miliarde de euro, a declarat Klaus Regling.
Din această sumă, 10 miliarde de euro vor fi folosiţi pentru recapitalizarea băncilor greceşti, în timp ce 3 miliarde vor fi acordate în septembrie şi octombrie, dacă Grecia îndeplineşte etapele necesare, a precizat Regling.
Unele dintre statele membre ale zonei euro, inclusiv Germania, trebuie să-şi consulte Parlamentele cu privire la noul plan de asistenţă financiară destinat Greciei. Parlamentul german va vota miercuri noul program. Celelalte ţări care trebuie să organizeze voturi în Parlament sunt Austria, Estonia, Portugalia şi Spania.