PLASAMENTE ALTERNATIVE Chintilă, o familie plecată în istorie

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 martie 2022

Matei Chintilă, la Art Safari 2016, cu pictura Portul Constanţa.Foto Marius Tiţa

Matei Chintilă, la Art Safari 2016, cu pictura Portul Constanţa.Foto Marius Tiţa

Marius Tiţa

În această atmosferă, când ne obişnuiam şi cu războiul, şi cu vremea urâtă, o licitaţie Artmark propunea lichidarea moştenirii familiei de artişti Chintilă, Simona Vasiliu şi Spiru, şi cei doi fii ai lor, Andrei şi Matei. La sfârşitul anului trecut am aflat că a murit Matei Chintilă, ultimul din celebra familie. Avea doar 61 de ani şi era un om minunat, deschis, atent cu ceilalţi, care venise în ţară, de la casa lui din Germania, în 2009, pentru a se ocupa de moştenirea familiei. Mama sa murise la scurt timp după fratele său, Andrei, în 2007, şi la câteva luni, puţine, după ce ea împlinise 80 de ani. A fost cea mai longevivă, soţul ei, Spiru, cel mai cunoscut din familie, a plecat dintre noi tocmai în 1985, la 64 de ani. Iar Andrei, tragedia familiei, a murit la doar 49 de ani. Ajutându-se de Artmark şi Art Safari, Matei a reuşit să ni-i ţină în atenţie pe părinţii şi fratele său, cu toţii pictori. Mult prea repede a plecat şi el, completând destinul trist al unei familii cu patru plasticieni.

"Ars Longa", a spus Artmark, casa organizatoare, licitaţiei cu obiectele de artă sau memorabilia ce au aparţinut familiei de artişti. Loturile licitaţiei nu cuprind doar lucrări realizate de Spiru, Simona, Andrei şi Matei Chintilă, ci şi obiecte de colecţie adunate în timp, cum făceau artiştii pe vremuri. Multe lucrări au o notă personală, îi reprezintă pe membrii familiei şi îi putem descoperi pe unii dintre prietenii familiei: Jules Perahim, mai ales, Iulia Hălăucescu, chiar Corneliu Baba. Multe altele sunt picturi de colecţie, cu semnături mari, indiferent dacă s-au ştiut cu familia Chintilă sau nici nu aveau cum. O parte serioasă este reprezentată de icoane, vechi, mai ales.

Rezumând, au fost oferite şi, parţial, vândute lucrări de Spiru Chintilă, de Simona Vasiliu Chintilă, Andrei Chintilă, foarte puţine de Matei Chintilă, lucrări de artă cu diferite semnături, ce au aparţinut familiei, obiecte de colecţie, mai ales icoane, obiecte personale şi alte obiecte din casa unor artişti.

Preţul cel mare al licitaţiei dedicate familiei de artişti Chintilă a fost de 3.250 de euro. Se numeşte "Portul Constanţa" şi pădurea ce o zărim este, de fapt, o pădure de catarge. Nu era un record anunţat, estimarea fiind una normală, 600-900 de euro. Lucrarea a fost expusă în prima iniţiativă de readucere în atenţia publicului a artiştilor din familia Chintilă în care l-am întâlnit pe Matei. Era retrospectiva "Un sfert de veac fără Spiru Chintilă", din 2009, de la Galeria ArtSociety. Pictura a mai fost expusă şi la Art Safari, în 2014.

Deşi este un artist de intensă trăire modernistă, asociat cubismului, Spiru Chintilă nu s-a bucurat de o cotă semnificativă. O minunată lucrare, de iarnă, dar de mici dimensiuni, a primit, în 2018, doar 300 de euro. Şi în licitaţia dedicată familiei de Artmark, ceva parcă a ţinut să nu treacă de o mie de euro, preţul pentru lucrările lui Spiru Chintilă. Excepţia este un excepţional "Nud în atelier", adjudecat cu 1,6 mii de euro, dar care era estimat deja la 1,2-1,8 mii. La fel, "Triaj", abstract cubist, a fot estimată la 800-1.200 de euro şi s-a dat cu nivelul maxim de estimare.

Un mare portret realizat de pictor soţiei sale, pictoriţă şi profesoară apreciată, Simona Vasiliu Chintilă, a fost vândut cu 800 de euro. Este acea pictură emblematică, mai ales într-o familie de artişti, care duce amintirea peste timp şi trebuia să rămână în familie, timp de generaţii. Portretul, de un metru înălţime, a fost pictat în 1957, cu un an înainte ca primul dintre cei doi copii, Andrei, să vină pe lume.

O natură statică foarte bine construită, fără dată, a primit 900 de euro, la partea de jos a estimării, partea de sus fiind la 1,6 mii. Un "Peisaj din Medgidia" a fost vândut cu 700 de euro, mai sistematic, un "Peisaj solar" a luat tot 700, la fel " Natură statică cu flori de toamnă". Cu 800 a fost adjudecată "Peisaj cu cetate", o imagine de acropole, conturată cromatic cu multă subtilitate, dar şi "Peisaj dobrogean", cu o inversare de planuri, construcţiile trecând în partea de jos. Când vine iarna, jocul cromatic se simplifică sau, dimpotrivă, capătă valenţe speciale - "Început de iarnă".

În grupul lucrărilor de Spiru Chintilă ce au primit 900 de euro avem "Natură statică cu fructe de toamnă", cu o tentaţie verticală. Sau "Natură statică cu flori şi fructe", într-o logică circulară, de această dată. Un peisaj ce ar fi trebuit să fie obişnuit, "Dunărea la Ostrov", se bucură de valenţa artistică a autorului său, primind tot 900 de euro.

Semnătura Simonei Vasiliu Chintilă, mama familiei de artişti cu trei băieţi, apare mai rar în catalogul expoziţiei şi cotele sunt mai mici. Cel mai mare preţ înseamnă 1.200 de euro şi a fost licitat pentru "Micul botanist", din 1966, ilustraţie plină de alegorie care o pune pe artistă într-o lumină specială. O compoziţie îndrăzneaţă, din 1971, " Energie creatoare", a fost prezentă în mai multe expoziţii şi acum a fost vândută cu 700 de euro, limita de jos a estimării, care mergea până la o mie. Tot 700 de euro, estimare maximă, de această dată, a primit un "Balcic" de Simona Vasiliu Chintilă, care merită toată atenţia. Artista a pictat la Balcic în anii '70, când subiectul nu mai era la modă, dimpotrivă, nu era bine văzut interesul pentru o temă atât de burgheză, interbelică, atât de monarhică.

Dispariţia lui Andrei, fiul cel mare, la 49 de ani, a fost o imensă, nesfârşită, suferinţă pentru Simona Vasiliu Chintilă. I-a supravieţuit nici doi ani, cât să treacă de propriul prag de opt decenii. Nu a fost nimic sărbătoresc în acel 15 octombrie 2008, numai gânduri nespuse şi o apăsătoare tristeţe. Celor care căutam vorbe şi repere, ne oferea, ca o lumânare în furtună, aşteptarea albumului lui Andrei. Dar nu a apucat să îl vadă ieşit de sub tipar.

Pictura lui Andrei Chintilă este rară, am văzut-o în expoziţiile familiei, organizate de Matei Chintilă şi, să nu uităm, Ruxandra Garofeanu. "Vlad Iacob ascultând muzică" a primit 1.800 de euro, peste estimarea maximă de 1,6 mii de euro. "Atletul" s-a oprit la această estimare, care a devenit preţ de adjudecare. Din 2002, un "Vanitas" de mare impact, a fost adjudecat cu 1,2 mii de euro. " Love Room Doorman", o pictură de altă factură, putea urca până la 1,6 de mii de euro, dar s-a oprit la o mie. Un studiu, ni se spune, adică Adriana într-o poziţie complicată dar bine surprinsă, a primit 1,4 mii de euro. La final, în "Autoportret în penumbră", Andrei Chintilă îşi ia adio, între întunericul care îl aşteaptă şi lumina edenică a amintirilor. Imaginea a primit 900 de euro.

Pentru prima dată vedem în licitaţie lucrări de Matei Chintilă, ultimul dintre cei patru artişti ai familiei. Sunt desene dinainte de 1989, de protest, de tânăr artist, despre care aflăm că au fost reproduse în 1988, în volumul "Rhapsodie in Bluff und andere Erzählungen", de Marius Oniceanu. Este puţin probabil să regăsim aceste picturi propuse, din nou, spre vânzare. Sunt piese rare, au apărut acum, pentru prima dată, şi vor rămâne în povestea de istorie a unei familii de artişti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb