PLASAMENTE ALTERNATIVE Joan Miro, un timbru pentru români şi milioane peste tot

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 2 august 2019

Sculptură de Joan Miro

Sculptură de Joan Miro


Marius Tiţa

Povestea o ştiu dinainte să fi auzit de artist. Cică la inundaţiile din 1970, primele de dimensiuni înspăimântătoa­re din România postbelică şi comunistă, un pictor mare din Spania a făcut un desen în culorile tricolorului românesc şi l-a dăruit României să-l facă timbru. Culorile timbrului, calde şi pure, sunt culorile preferate de artist, dar şi culorile primare de la care porneşte orice pictură.

Timbrul românesc cu desenul special al lui Joan Miro a avut un tiraj total de 400 de mii de exemplare. A fost tipărit în mai multe formule, dar interesantă este coliţa nedantelată, adică fără cunoscutele perforaţii ale timbrului, care redă timbrul propriu-zis, şi are un text dedicaţie: "Un gând al lui Joan Miro pentru copiii sinistraţi din Româ­nia", iar între ele se află manuscrisul lui Miro, data sub forma 24/VIII/70 şi celebra sa semnătură, cu un M ondulat uşor şi accentul catalan pe o, care ne corectează şi pronunţia. Preţul timbrului era de 5 lei, ceea ce nu era puţin, pe atunci. La tirajul enunţat mai sus, înseamnă că acest timbru a adus românilor vreo două milioane de lei de atunci. Desenul, de fapt pictura în culori vii, se află acum în posesia statului român. Cota lui Joan Miro era foarte mare de atunci, ca să nu mai discutăm unde a ajuns acum.

Joan Miro s-a născut la Barcelona, în 1893, şi a murit 90 de ani mai târziu, în Palma de Mallorca. I-a plăcut să deseneze de mic, dar ai zice că nu a învăţat niciodată. Acum un secol a debutat pe simeze, cu un eşec care, acum, nu pare de înţeles. A lucrat mereu în felul şi înţelegerea sa, a fost mereu de avangardă fără să fie înscris în vreun curent. A desenat, a pictat, a sculptat, a modelat, a construit instalaţii şi a dat foc.

Mi-am amintit de timbrul lui Joan Miro pentru inundaţiile din România în urmă cu câteva zile, când vizitam Fundaţia Joan Miro din Barcelona, oraşul natal al artistului. De fapt, fundaţia a fost înfiinţată chiar de Joan Miro, în 1975, vrând să pună în func­ţiune o instituţie dedicată operei sale, unde tinerii să studieze şi să descopere lumea artei, iar specialiştii să aibă la dispoziţie materialul esenţial pentru studii. Clădirea sau clădirile, că este, de fapt, un complex arhitectonic pe gândul şi sufletul lui Miro, a fost creat de Josep Lluís Sert, catalan şi el. Miro nu este înmormântat pe sub vreun copac din perimetrul fundaţiei, dar nici departe nu este, dormindu-şi somnul de veci tot pe colinele Barcelonei, la Montjuic.

Simeza de la Fundaţia Miro din Barcelona nu este monopolizată de artistul fondator. Avem expunerea sa esenţială dar şi alte simeze temporare care propun dialoguri cu creaţia altor artişti importanţi, unii chiar prieteni ai lui Miro, sau expoziţii contemporane, care oferă un spaţiu de discuţie pentru modernitatea din fiecare an, deceniu sau chiar secol. Acum în luna ce tocmai s-a încheiat, la Fundaţia Miro era deschisă expoziţia "Miro-Gaudí-Gomis", ce propune o extrem de interesantă privire asupra creaţiei pictorului Miro, cea a arhitectului Gaudí şi a fotografului Joaquim Gomis. Mai era şi Sound Art?, despre arta plastică şi sunet, destul de superficială, şi cea din Espai 13, un subsol, de fapt subscară, unde se fac tot felul de nebunii sub formă de instalaţie.

Expunerea de Joan Miro se derulează cronologic, începând cu Noucentis­me şi Joaquim Sunyer, artist pe care l-am descoperit acasă la ei, la Barcelona. Se trece apoi prin toate perioadele de creaţie dar într-un mod relaxat, extrem de educativ. Într-una dintre săli sunt expuse picturile arse ale lui Miro, creaţii care presupun un protest faţă de concepţiile privind arta. Filmul care rulează în spaţiile speciale ale Fundaţiei ni-l arată pe artist schiţând o pictură în culorile care îl caracterizează, după care îi dă foc, cotrolat, pentru ca flacăra să pătrundă pânza conform concepţiei, plus o doză destul de mare de hazard.

Una dintre săli se numeşte Kazumasa Katsuta care nu este vreun pokemon, ci un colecţionar japonez. În 1992, când s-a închis Pierre Matisse Gallery de la New York, care îl reprezentase pe Miro în SUA, Kazumasa Katsuta a cumpărat masiv, consolidându-şi poziţia de unul dintre cei mai mari colecţionari de Miro din lume. Mai mult, din 2011, 32 dintre lucrările din colecţia Katsuta au fost împrumutate pe termen lung de tot Fundaţiei din Barcelona, fiind expuse în sala cu numele colecţionarului.

Un exponat ce poate fi văzut şi la Fundaţia Joan Miro, dar şi la Muzeul FC Barcelona, chiar la Camp Nou, este afişul conceput de Joan Miro în 1974, când Futbal Club Barcelona a împlinit 75 de ani. Tot la Barcelona, dar la o galerie privată, am aflat şi des­pre prietenia lui Joan Miro cu Tristan Tzara, căruia i-a ilustrat mai multe volume de scrieri, transformându-le în cărţi de artă. "Imaginile amorfe strălucitor de spontane ale lui Miro, desenate direct pe piatră, doar cu câteva schiţe pregătitoare, au verva inventivă a versurilor întâmplătoare ale lui Tzara". În 1950 a fost finalizat volumul "Parler seul", cu 24 de poeme scrise de Tzara în 1945 si cele 70 de gravuri realizate de Miro între 1948 şi 1950. Tris­tan Tzara a scris poemele în spitalul din Saint Alban, într-o perioadă dură a existenţei sale, la finalul unui război în timpul căruia a trebuit să se ascundă, fiind evreu. Prietenul lui, Joan Miro, contribuie cu nu mai puţin de 70 de desene originale la apariţia acestei cărţi de artă. În 2010, un exemplar al volumului a fost vândut de Christie's la New York, cu 11.250 de dolari. Doi ani mai târziu, la Paris, într-o licitaţie Binoche et Giguello, exemplarul 200 din volumul scos de Maeght a fost vândut cu 18 mii de euro.

La începutul acestui an, la Christie's din Londra a fost vândut un desen de Joan Miro, în guaşă şi pastel, cu 515.250 de lire sterline, dar şi o pictură din 1927, cu 1.331.250 lire. În noiembrie trecut, într-o vânzare Sotheby's din cele vestite ale momentului, la New York, o lucrare de Joan Miro din 1934, extrem de interesantă, în pastel şi creion, a plecat pentru 7,3 milioane de dolari. În acest an, în campania newyorkeză din mai, un bronz pictat din 1967 a fost dat cu 6 milioane de dolari americani. Acum o lună şi jumătate, la Londra de această dată, Sotheby's a vândut o pictură în ulei pe pânză de Joan Miro cu fix 12 milioane de lire sterline.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb