PLASAMENTE ALTERNATIVE O singură vocaţie, cărţile la licitaţie!

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 iulie 2019

Albrecht Durer - Sfântul Ieronim în chilia sa

Albrecht Durer - Sfântul Ieronim în chilia sa


Marius Tiţa

A venit vacanţa! Depinde, unii s-au şi întors din concediu, alţii încă nu au plecat. Cu trenul din Franţa! Cine mai vine cu trenul din Franţa? Nici măcar cei expulzaţi, toată lumea la avionul! Ba chiar şi Franţa s-a banalizat, Parisul seamănă cu o periferie infectă, trăs-nind a deversări urinare pe pereţii-lumină, cu cozi uriaşe la celebrele obiective, chit că e cald de te topeşti iar autorităţile repetă la nesfârşit să nu stăm în soare. Hai copii la joc! Da, de acord, deplin. Şi ca să nu se confunde cu jocurile pe calculator, să schimbăm joc cu joacă. Hai copii la joacă! Dar, ce-am făcut, Bobiţă!? Nu mai merge rima viitoare, joc cu foc. Cărţile pe foc! Aoleu, cum adică, să punem cărţile pe foc?! O carte nu se pune niciodată, dar niciodată pe foc. În cazurile imposibil de înţeles în care nu îţi mai trebuie o carte nu o arunci şi, în niciun caz, nu o pui pe foc.

Ce făcea domnul Paul Destribats dacă arunca la gunoi sau, pregătindu-se să întâmpine vacanţa la gară, incendia exemplarul din "Accordez-moi une audience" de Leonard Pieux, ilustrat de Leopold Survage. De fapt, titlul complet înscris în gravura de copertă este, direct în traducere, "Acordaţi-mi o audienţă şi vă voi recita dintr-un poet necunoscut cu atâ-ta elocvenţă încât mă veţi vrea imediat rege, dar vă voi refuza". Dacă Paul Destribats, mare comunist internaţionalist şi colecţionar de obiecte de artă, inclusiv de avangardă, ar fi dat curs sfatului de pe hidrant "Aşe Feri de foc", atunci nu am mai fi aflat că autorul volumului tipărit exact acum un secol este, de fapt, Helene d'Oettingen, baroană, după soţ, şi fiica unei contese poloneze. Bogată, se aruncă în boema pariziană de la începutul secolului trecut, cumpără şi subvenţionează revista "Les Soirees de Paris", deschide un salon şi una dintre cele mai citate descrieri a baroa-nei o avem de la Brâncuşi, care o cunoştea bine. Leonard Pieux este unul dintre pseudonimele sub care şi-a publicat scrierile, nevrând ca aprecierile să fie afectate de poziţia sa de femeie indecent de bogată. Leopold Survage este de asemenea un membru de vază al avangardei artistice de atunci, el realizând cele 13 gravuri pe lemn ce ilustrează volumul. Rus, cu numele Leopold Sturzvage, artistul a venit la Paris cam o dată cu baroana şi imediat a intrat în universul avangardist. Era un obicei ca doi avangardişti, unul cu literele, altul cu desenele, să scoată o carte tipărită în condiţii speciale, în puţine şi scumpe exemplare. Aşa şi acest volum, considerat a fi una dintre cele mai frumoase cărţi din lume, este rodul colaborării a doi oameni de mare anvergură avangardistă. Mai mult, exemplarul de care vorbim are, pe lângă tirajul redus, şi un autograf: "A Monsieur Serge de Diaghileff, Leopold Survage, Paris, le 27 janvier 1920", care îl face şi mai scump. Desigur, dacă prin absurd, colecţionarul Destribats sau vreun alt posesor al cărţii din secolul său de existenţă ar fi pus cartea pe foc când venea vacanţa, nu ar mai fi primit 47.500 de euro pe ea la licitaţia "Christie's" de la Paris care a împrăştiat în lumea largă biblioteca lui Paul Destribats.

Tristan Tzara a realizat mai multe şi diverse cărţi, în colaborare cu colegii săi dadaişti sau din alte curente de avangardă. La licitaţia pariziană de care vorbim, 13.750 de euro, preţ mic dar în limitele estimării, a primit o carte cu un titlul interminabil dar celebru "La Premiere aventure celeste de M. Antipyrine par Tr. Tzara avec des bois graves et colories par M. Janco", scoasă în 1916, la Zurich. "Vingt-cinq poemes", de Tristan Tzara, cu 10 gravuri de Hans Arp, publicată tot la Zurich, în 1918, a meritat mai mult, 20 de mii de euro, la marginea de sus a estimării de această dată. Tzara şi Hans Arp au publicat, în 1923, deja la Paris, "De nos oiseaux. Poemes", vândută, 96 de ani mai târziu, cu 6.250 de euro. 7.500 de euro s-au licitat pentru "Sept manifestes dada", volum publicat în 1924 la Paris de Tristan Tzara şi Francis Picabia. Un an mai târziu, în 1925, la Paris a fost tipărită cartea "Mouchoir de nuages. Tragedie en 15 actes", de Tristan Tzara, cu mai multe acvaforte de Juan Gris. Acum a fost vândută cu 8.125 de euro.

Trei cărţi, toate de Pierre Albert-Birot, toate fix din 1919, cu dedicaţii respectuoase pentru Tristan Tzara, s-au dat cu preţuri în creştere, unul după altul: 250, 500 şi 750. Cartea "Astral" de Iwan Goll, apărută la Dresda, în 1920, a primit 500 de euro.

La cărţile de la Paris se scrie şi româneşte. Este vorba de "Antologia poeţilor de azi", scoasă la "Cartea românească" în 1925 şi 1928, două volume de Ion Pillat şi Perpessicius. Acum, că a trecut bacalaureatul şi copiii nu mai citesc nimic, putem scrie că organizatorii parizieni ai licitaţie l-au botezat pe marele critic, scriindu-i numele, Perpesius, Perepesi, nu, mai complicat, PERPECISSIUS! Preţul de vânzare? Puţin, 250 de euro, în România era mai scump!

Un set serios de manuscrise majoritatea de Picabia, dar şi unul de Tris-tan Tzara, a fost vândut cu 43.750 de euro. Sunt pregătirile, macheta temeinică a volumului "Unique eunuque" din 1920, scos de Francis Picabia şi Tzara. Cei doi lucrau deja de doi ani la astfel de realizări, mai ales datorită revistei "391", fondată de Tzara şi editată de Picabia, desigur, la Zurich. Prefaţa lui Tzara la respectivul volum este considerată un adevărat manifest: "Doar acţiunile negative sunt necesare. Picabia a redus pictura la o formaţiune fără probleme, fiecare îşi va găsi aici linia vieţii sale".

O filă, o simplă foaie de hârtie, scrisă şi semnată de Breton dar contrasemnată de Tzara şi Benjamin Peret, a fost vândută cu 625 de euro. Este convocarea-citaţie la un proces parodie organizat, în 1921, de dadaişti, în care se spuneau multe şi toate vrute, fapt care, împreună cu prezenţa enervantului Breton, au dus la separarea suprarealiştilor de dadaişti.

Licitaţia de la Paris se desfăşoară pe trei zile, chiar şi acum se dau bani, mulţi, pe cărţi vechi, la Christie's. La Londra, Sotheby's a vândut o colecţie în care se aflau şi două loturi de cărţi, cu 3.750 şi, respectiv, 4.375 de lire sterline. Şi Binoche et Giquello, casa de la Paris, a vândut cărţi, Biblioteca Pierre Chretiene, acum mai bine de o lună. La sfârşitul lunii mai, Binoche et Giquello a organizat, la Paris, de aceas-tă dată în colaborare cu Sotheby's, o mare, bogată şi generoasă licitaţie de cărţi şi manuscrise, ba chiar şi fotografii de-a dreptul istorice.

Acum, după ce am distrus iluziile copilăriei, bazate pe cărţi incendiate, trecem la ritm de galerie de fotbal: O singură vocaţie, cărţile la licitaţie!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb