PLASAMENTE ALTERNATIVE Pictori şi colecţii

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 iunie 2022

Ţuculescu.Reconstituirea, de Cătălin Davidescu

Ţuculescu.Reconstituirea, de Cătălin Davidescu

Marius Tiţa

Şi la noi, licitaţiile de artă vorbesc cu milioane de euro. Chiar 1,1 milioane de euro, aproximativ, dar care au fost adunate într-o şedinţă Artmark de vânzare, de cele 188 de loturi ale ofertei. Desigur, nu toate ofertele s-au vândut, se anunţă chiar un procentaj al adjudecării de 75.53%, adică mai mult niţel de trei sferturi.

Titlul complet al evenimentului se numeşte "Licitaţia de Vară, inclusiv o secţiune din colecţia Mircea Maliţa". Licitaţia de vară este una dintre cele mai importante ale acţiunii Artmark, de la înfiinţarea sa. În principiu, se organizează câte o licitaţie pentru fiecare anotimp, o licitaţie foarte mare, dar programul de licitaţii al casei este extrem de bogat şi ofertant, cu tematici din diferite domenii şi zone de interes.

Desigur, apartenenţa la o colecţie serioasă, poate şi cunoscută, nu face decât să sporească atracţia licitaţiei. Şi am arătat asta ori de câte ori au fost propuse piese cu această provenienţă. De această dată, colecţia de artă adusă în discuţie aparţine academicianului Mircea Maliţa, cunoscută personalitate de stânga, o prezenţă aparte în mediul diplomatic, universitar, academic, al discuţiei despre viitor. Cu arta plastică, singurul punct de contact cunoscut este această selecţie dintre lucrările proprii, ce este scoasă la licitaţie, în cadrul uneia dintre cele mai mari întâlniri cu acest profil. Putem număra doar 8 loturi ce provin din numita colecţie, numărul total fiind de 188. Cele opt oferte nu sunt piese esenţiale, care să atragă sume extreme, inclusiv prin această apartenenţă. Cu siguranţă, însă, menţionarea colecţiei chiar în titlul vânzării duce la creşterea atractivităţii întregii şedinţe, care are tot ce îi trebuie să fie un eveniment dominant. Vânzările ce depăşesc milionul de euro confirmă această observaţie.

Cele opt lucrări au adunat aproape 20 de mii de euro, 19.800, mai exact, astfel: desenul "Comitet" de Jiquidi, în creion şi pastel, din 1937 - 600 de euro, o scenă de restaurant celebru, "Les Deux Magots" de Pallady, desigur, - 1.400 euro, o altă scenă de cafenea, cu o singură doamnă, nu a adus nimic, că nu a fost adjudecată. În schimb, "Faleză în Royan", tot desen de Theodor Pallady,a reuşit estimarea minimă, 500 de euro. Două picturi în ulei pe carton ce au aparţinut, la un moment dat, academicianului Mircea Maliţa fac lucrurile să se mişte, "La Buştenari", semnată Gheaţă D, s-a dat cu 1.600 euro, iar "Peisaj la Bistra", de Ion Vlasiu, cu o mie. Mai amintim de o frumoasă gravură din 1965 de Marcel Chirnoagă, "Odihna pescarului", vândută cu 700 de euro, şi ajungem la chestiunea esenţială, a opta ofertă din colecţia ce a fost la un moment dat Maliţa. "Peisaj la Breaza", ulei pe pânză, de Alexandru Ciucurencu, a fost adjudecat cu 14 mii de euro. Dacă lucrările din colecţia Mircea Maliţa au adus doar 19.800 de euro, restul până 1.096.800 de euro aparţin secţiunii "licitaţia de vară".

Să îl luăm, de exemplu, pe Grigorescu, Nicolae Grigorescu, ale cărui piese au adus, în respectiva licitaţie, 285 de mii de euro. Ciobănaşul cu câinele lui, pe pajişte, în Bucegi, s-a învrednicit de 196 de mii de euro, preţul cel mai mare, de departe, al licitaţiei. "Han în Bretania", ulei pe lemn, semnat cu roşu, a primit 60 de mii de euro, în intervalul de estimare, dar oferta imediat următoare, "Primăvară în Bretania", încă mai poate fi cumpărată, cu 50 de mii de euro, în licitaţie nefiind adjudecată. Dar să nu îl uităm pe "Ghiocel"! Cum care Ghiocel?! Celebrul viţel pictat de Nicolae Grigorescu, acum pe pânză lipită pe carton, care a primit 22 de mii de euro. Pictura nu este semnată, dar are o menţiune, în creion, de Zambaccian, pe spate, care spune că acesta a văzut studiul în atelierul pictorului şi a fost vândut de fiul lui Grigorescu, în 1951. Este drept că Zambacu avea 18 ani la moartea lui Grigorescu, dar se ştie că o luase devreme pe calea artei. În prezentare se spun lucruri uimitoare despre această pictură, detalii ce ar fi meritat să fie evidenţiate chiar în titlul licitaţiei, alături, şi nu în detrimentul colecţiei Maliţa. Pentru că se scrie că pictura provine din colecţia fiului artistului, Gheorghe Grigorescu, dar a fost şi a lui Armand Călinescu. Or, Armand Călinescu este unul dintre premierii României asasinaţi în timpul mandatului. La 21 septembrie 1939, el a fost asasinat în plină stradă de un comando legionar, care a fost lichidat ulterior. Armand Călinescu nu are nici măcar o statuie, iar locul asasinatului a fost marcat post-revoluţionar cu o piatră foarte greu vizibilă, care a dispărut când pe acel loc a venit şantierul Eroilor al metroului bucureştean.

Un preţ semnificativ, 80 de mii de euro, s-a obţinut pentru " Fundiţa roşie", pictură semnată în dreapta, sus, cu brun, "Tonitza". Dar şi "Poartă spre mare", imagine de la Balcic, vândută cu 26 de mii de euro, şi "Dalbe", ulei pe carton semnat stânga sus, cu negru, "Tonitza", adjudecat cu 20 de mii de euro. Cu 75 de mii de euro s-a dat "Uşa verde", de Ţuculescu, lucrare care a fost expusă în 1965 şi a apărut în mai multe volume importante apărute în ultimii 60 de ani, inclusiv în recentul "Ion Ţuculescu. Reconstituirea" de Cătălin Davidescu.

Există şi un Ghenie, dat cu 35 de mii de euro, nu de milioane de lei, un peisaj de toamnă, cu râu, din 1997. Preţurile au trecut rar şi cu puţin de 10 mii de euro, dar majoritatea s-au învârtit pe la 1-3 mii de euro. Dincolo de preţ, unele piese sunt de excepţie. " Incantaţie", de Felix Aftene, a primit 11 mii de euro, "La chandelle rouge" de Georges Mazilu, 5,5 mii. Pictura lui Ciucurencu ce a aparţinut academicianului Maliţa nu a fost cea mai scumpă ofertă de acest artist. "Natură statică cu trei vase şi mere" a fost adjudecată cu 23.500 de euro, fără să se fi anunţat apartenenţa ei la vreo mare colecţie, deşi, în 2004, a fost expusă la Cotroceni, în expoziţia "Florile în pictura românească, din colecţii particulare".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb