Plasamentele imobiliare încep să "fure" de la bănci economiile oamenilor de afaceri

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii / 2 decembrie 2005

Persoanele fizice care au pus de-o parte pînă în 5.000 de euro nu au unde să-şi plaseze banii şi îi menţin, în continuare, în depozite bancare

Piaţa imobiliară a reuşit să atragă, în acest an, mult mai multe economii personale ale oamenilor de afaceri, care au renunţat să le mai plaseze în depozite bancare, a căror dobîndă a scăzut considerabil în ultimul an. Cei mai mulţi bani au fost plasaţi în terenuri, iar numărul speculatorilor a crescut faţă de cel al investitorilor care fac plasamente de portofoliu. Cele mai mari profituri le-au înregistrat tot investitorii iniţiaţi, cu experienţă şi cu un capital consistent (vorbim, de fapt, de marile averi din ţara noastră). Bucureştiul continuă să fie cea mai bună sursă de cîştiguri uriaşe pentru categoria investitorilor avizaţi.

Concluzia analiştilor de pe piaţa imobiliară pare paradoxală în condiţiile în care ei au afirmat, în repetate rînduri, că piaţa duce lipsă de cumpărători şi este semi-blocată. 2005 este un an prost pentru majoritatea agenţiilor imobiliare, care au încheiat mult mai puţine tranzacţii decît în 2004. Explicaţia este simplă: scumpirea proprietăţilor şi înăsprirea condiţiilor de creditare a populaţiei a redus mult din dezvoltarea extraordinară pe care a cunoscut-o piaţa în ultimii doi ani. Iar numărul oamenilor de afaceri care au economii considerabile şi fac achiziţii de portofoliu sau speculează pe piaţa imobiliară este foarte restrîns.

Artur Silvestri, directorul general al binecunoscutului institut de consultanţă imobiliară "SGA România", ne-a declarat: "Plasamentele pe piaţa imobiliară sînt cele mai sigure, întrucît, în ultimii ani, au adus numai cîştiguri investitorilor. 2005 a fost un an extrem de agitat pentru că ideea că pot fi obţinute profituri fabuloase pe piaţa imobiliară a lărgit categoria speculatorilor, cu persoane din toate mediile sociale. Unii sînt amatori şi fac plasamente riscante în terenuri, pe baza unor zvonuri şi proiecte < aruncate > pe piaţă de diverse grupuri de interese, sperînd că valoarea proprietăţilor se va dubla peste noapte. Ei nu ştiu că preţul unei proprietăţi nu mai corespunde demult valorii ei reale de piaţă".

"Mulţi vor să achiziţioneze în scop speculativ diverse proprietăţi, dar constată că nu au suficienţi bani. Speculaţia pe piaţa imobiliară aproape că a devenit sport naţional. Fiecare face prog-noze imobiliare şi vrea să dea lovitura prin diverse plasamente", declară domnul Silvestri.

Mai nou, şi categoria persoanelor fizice cu venituri şi economii modeste a devenit brusc interesată de plasamente imobiliare din cauza dobînzilor mici acordate de bănci. În tot acest an, ei au prospectat piaţa imobiliară, dar puţini au reuşit să facă un plasament. În general, aceştia au cumpărat suprafeţe mici de terenuri, fără utilităţi, în localităţile limitrofe marilor oraşe din ţara noastră, susţine Artur Silvestri. Mulţi au constatat că nu au suficienţi bani pentru a cumpăra proprietatea dorită şi nici nu întrunesc condiţiile impuse de bănci pentru contractarea unui credit imobiliar sau ipotecar. Ei sînt în situaţia în care nu au unde să-şi plaseze puţinele economii, pe care se văd nevoiţi să le menţină sub formă de depozite bancare. În aceeaşi situaţie sînt şi majoritatea cumpărătorilor pentru uz personal, care vor să achiziţioneze locuinţe sau terenuri pentru construcţia de locuinţe.

Emil Giurgiu, preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar, ne-a confirmat că, într-adevăr cel mai mult au cîştigat, şi în acest an, cei mai experimentaţi investitori care dispun de fonduri serioase pentru plasamente. Cei cu venituri insuficient de mari au avut la dispoziţie două variante: contractarea unui credit pentru efectuarea plasamentului, şi, în cazul în care nu se încadrează în condiţiile băncilor, asocierea cu mai multe persoane cu economii modeste pentru achiziţia unei suprafeţe mai mari de teren. Domnul Giurgiu susţine că numărul acestui tip de asocieri a sporit în ultima vreme, deşi nu sînt foarte simple de realizat. "Circa 5.000 de euro este suma minimă necesară unui astfel de montaj, iar terenurile vizate se află la periferia marilor poluri urbane din ţara noastră. Plasamentul va oferi un profit bun în 1-2 ani", a adăugat domnia sa.

2005 este anul investiţiilor speculative şi de portofoliu, consideră Dragoş Dragoteanu, directorul general al companiei imobiliare "Euroest". Tranzacţiile cu terenuri au rămas cele mai profitabile de pe piaţa imobiliară. În funcţie de locaţie, program de dezvoltare al zonei, şi perioada în care se doreşte revalorificarea acestui tip de proprietate, rata medie anuală a profitului variază între 25 şi 100%, susţine domnia sa. Rata medie de profit în cazul locuinţelor închiriate este între 8 şi 10% pe an, iar în cazul construcţiei şi vînzarea de unităţi locative - între 30 şi 50% anual. Directorul "Euroest" ne-a spus că, într-adevăr, numărul tranzacţiilor a scăzut mult faţă de anul trecut şi că tot mai multe persoane, din diverse categorii sociale, nu mai vor să-şi ţină banii în bănci. Din păcate, cei cu venituri şi economii modeste nu pot face plasamente imobiliare din cauza preţurilor prohibitive şi a condiţiilor aspre de creditare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb