PNL a sesizat CCR privind modalitatea de vot în cazul legii privind recepţia Parlamentului

Andrei Stan
Politică / 9 martie 2016

Partidul Naţional Liberal a sesizat astăzi Curtea Constituţională în privinţa legii care vizează recepţia Palatului Parlamentului, act normativ pe care îl consideră adoptat cu încălcarea Constituţiei în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Astfel, Curtea Constituţională a fost sesizată cu privire "la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 267/2008 privind unele măsuri speciale pentru reglementarea avansului rest de justificat, precum şi pentru efectuarea recepţiei în faza unică a lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente acestora la obiectivul de investiţii Palatul Parlamentului, adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, la data de 24.02.2016".

"PNL consideră că adoptarea unui act normativ care priveşte însuşi Parlamentul României, cu încălcarea flagrantă a Regulamentului Camerei Deputaţilor, a legii privind normele de tehnică legislativă şi a Constituţiei, constituie o sfidare inadmisibilă la adresa poporului român. De aceea, apreciem că se impune controlul de constituţionalitate în acest caz", se arată în comunicat.

Deputaţii PNL precizează că, la şedinţa plenului Camerei din 24 februarie, "opt acte normative au fost adoptate cu încălcarea dispoziţiilor regulamentare şi constituţionale privind procedura legislativă", motiv pentru care au decis să atace la CCR actul normativ privind recepţia Palatului Parlamentului "deoarece priveşte chestiuni de organizare, administrare şi funcţionare a sediului administrativ al Parlamentului şi nu are implicaţii asupra unor drepturi salariale ori de altă natură ale cetăţenilor români".

În textul sesizării, PNL solicită CCR să verifice dacă suspendarea unor norme legale, aflate în vigoare, poate fi realizată printr-un vot procedural aflat în interiorul autonomiei regulamentare sau este obligatorie adoptarea unui proiect de hotărâre pentru suspendarea dispoziţiilor art. 123 alin. (2) teza I, până la clarificarea modului de funcţionare a sistemului de vot electronic.

"PNL constată că PSD s-a faultat singur, deoarece în şedinţa din 17.02.2016 nu a solicitat reluarea votului prin altă modalitate de vot asupra celor opt proiecte votate de două ori, ci doar a cerut înlocuirea modului de vot electronic cu votul prin ridicare de mână pentru ultimele puncte de pe ordinea de zi, recunoscând implicit că primele puncte au fost adoptate (a se vedea stenograma şedinţei de plen din 17.02.2016). Ulterior, realizând gafa regulamentară făcută, PSD a depus o contestaţie prin care a cerut o procedură neconstituţională - "reluarea votului, într-o altă şedinţă, asupra unor legi adoptate sau respinse"", precizează sursa citată.

Potrivit PNL, "această solicitare a PSD este unică în istoria celor 25 de ani de parlamentarism postdecembrist în România şi vădit neconstituţională".

"Din păcate, abuzul PSD în privinţa normelor democratice a fost pus în operă în şedinţa din 24.02.2016, când s-a reluat procedura de vot asupra unor legi votate anterior şi asta doar pentru a împlini visul conducătorului iubit - Legea defăimării să reintre în circuitul legislativ", se mai arată în comunicat.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb